Türkiye gündemi haber özetleri - 10 Ekim 2020 Cumartesi

10 EKİM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1)    Azerbaycan ile Ermenistan, Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için bugün saat 12.00'dan itibaren ateşkese varılması konusunda anlaştı.

https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/daglik-karabagda-esir-ve-cenaze-degisimi-icin-ateskes-ilan-edildi/2001805
 

2)    Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev rest çekti: “Moskova görüşmelerinden sonra sahtekarlık edeceklerse kendileri pişman olacak. Son kez uyarıyorum: Çıkın topraklarımızdan.”

https://www.yenisafak.com/dunya/ermenistana-diz-cokturduk-diyen-aliyev-cikin-yoksa-pisman-olacaksiniz-3570358
 

3)    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda, Kafkasya ve komşu bölgelerdeki durumun ele aldı.

https://aydinlik.com.tr/haber/putin-guvenlik-konseyi-uyeleriyle-daglik-karabag-daki-durumu-gorustu-220291
 

4)    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), KKTC'ye kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararı alan KKTC'ye bu karardan geri adım atması çağrısı yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-guvenlik-konseyinden-kktcye-kapali-maras-kararindan-geri-adim-atma-cagrisi-/2001746 
 
5)    Dışişleri Bakanlığı’ndan BMGK’ya ‘Kapalı Maraş’ tepkisi
Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kapalı Maraş'la ilgili yaptığı açıklamaya, "Statükonun devamını savunmak, ne Kıbrıs Adası'nın ortak sahibi iki halka fayda sağlayacak, ne de Kıbrıs meselesinin çözümüne yardımcı olacaktır" sözleriyle tepki gösterdi. 
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/disisleri-bakanligindan-bmgkya-kapali-maras-tepkisi-6074868/
 

6)    Erenel: “Maraş'a Türkiye ve Rusya üs kurabilir”
KKTC'nin Maraş kenti tarihi bir adımla kullanıma açıldı. Doğu Akdeniz'de kritik bir yere sahip olan kent için "askeri üs olabilir" yorumları yapılıyor. Kentin açılmasını Ulusal Kanal'a değerlendiren Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel ise kritik bir öneri yaptı. ABD kuşatması altında olan Türkiye ve Rusya'nın Maraş'ta ortak üs kurabileceğini söyledi. Erenel, oradaki iş birliğinin de NATO'dan daha değerli olacağını vurguladı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/erenel-maras-a-turkiye-ve-rusya-us-kurabilir-h270130.html 
 
7)    Em. Org. Necati Özgen: “Türkiye KKTC’nin tanınması için çalışmalara başlamalı”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/disisleri-bakanligindan-bmgkya-kapali-maras-tepkisi-6074868/ 
 
8)    Akıncı seçilemeyeceğini anlayınca Türkiye hakkında iftiralara başvurdu: “Aday olmamam için Türkiye makamlarınca tehdit edildim”
https://halktv.com.tr/kktc-cumhurbaskani-akinci-aday-olmamam-icin-turkiye-makamlarinca-tehdit-edildim-436456h 
 
9)    Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nin çalışma yürüteceği alan için 9 Kasım'a kadar sürecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan edildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/barbaros-hayreddin-pasa-gemisi-icin-9-kasima-kadar-navtex-ilan-edildi-3570350 
 
10) Kırgızistan'da hükümet görevden alındı
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, hükümetin feshedildiği belirtildi. 
https://aydinlik.com.tr/haber/kirgizistan-da-hukumet-gorevden-alindi-220289
 

11) Kırgızistan karıştı: “OHAL ilan edildi, taraflar birbirine girdi”
Pazar günü yapılan seçimlerin ardından başlayan olayların tırmandığı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 9 Ekim’den 21 Ekim’e kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Öte yandan muhalifler ve hükümet yanlıları arasında çatışma çıktı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/kirgizistan-karisti-ohal-ilan-edildi-taraflar-birbirine-girdi-6074109/
 

12) Kılıçdaroğlu’ndan Bahçeli’ye seçim çağrısı
CHP lideri Kılıçdaroğlu, KRT TV'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye çağrıda bulunarak "Ülke yönetilmiyor. Bu ülkenin kurtuluşu bir an önce seçime gitmektir. Bunu kime söylüyorum? Sayın Bahçeli’ye söylüyorum. Bu ülkeyi seviyorsan çık kardeşim yarın sabah de ki ‘Yeter artık’. Türkiye’yi seçime götür" dedi. 
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kemal-kilicdaroglundan-erken-secim-aciklamasi-6074431/ 
 
13) Ömer Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten CHP lideri Kılıçdaroğlu'na tepki geldi. Çelik, "Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanımızı eleştirmek adına yalan siyasetine bir kez daha başvurmasını kınıyoruz. Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na karşı siyasi husumet içindedir. Türkiye karşıtı bir siyasettir bu." dedi. Çelik, "İçerde Kılıçdaroğlu’nun ürettiği bu husumet ve yalan siyasetlerine rağmen Cumhurbaşkanımızın duruşu dimdik ayaktadır." ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberler-omer-celikten-kilicdarogluna-sert-sozler-41631348 
 
14) AKP'lilerin yüzde 47'si “Tarikatlar kapatılsın” dedi
Optimar'ın yaptığı araştırmaya göre, toplumun yüzde 57.2'si tarikatların kapatılması gerektiğini düşünüyor. AK Parti tabanının da yüzde 46.9'u tarikatların kapatılmasını istedi. Tarikatları denetleyen bir kurum olması gerektiği görüşünü savunan AK Partililerin oranının CHP'yi geçmesi dikkat çekti.
https://aydinlik.com.tr/haber/carpici-tarikat-anketi-akp-lilerin-yuzde-47-si-kapatilsin-dedi-220282 
 
15) Osman Kavala-Henri Barkey-Adil Öksüz arasında “paralel” bağlantı
Osman Kavala ve eski CIA danışmanı Henri Barkey’in, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde rol aldığı ortaya çıktı. Hazırlanan iddianamede, Adil Öksüz’ün darbe girişimi öncesinde yaptığı seyahat ve toplantılar ile Barkey ve Kavala’nın eylemlerinin paralellik gösterdiği belirtildi.

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/10/kavala-barkey-oksuz-arasinda-paralel-baglanti 
 
16) Kılıçdaroğlu’ndan Bahçeli’ye seçim çağrısı
CHP lideri Kılıçdaroğlu, KRT TV'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye çağrıda bulunarak "Ülke yönetilmiyor. Bu ülkenin kurtuluşu bir an önce seçime gitmektir. Bunu kime söylüyorum? Sayın Bahçeli’ye söylüyorum. Bu ülkeyi seviyorsan çık kardeşim yarın sabah de ki ‘Yeter artık’. Türkiye’yi seçime götür" dedi. 
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kemal-kilicdaroglundan-erken-secim-aciklamasi-6074431/ 
 
17) Üreticiyi yok saydılar süt fiyatlarını sanayici ve market sahipleriyle belirlediler
Aylardır süt fiyatlarının revize edilmesini bekleyen süt üreticileri bugün büyük bir şok yaşadı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sanayici ve market sahipleriyle özel bir toplantı yaptığı ortaya çıktı. 
https://www.milligazete.com.tr/haber/5589220/ureticiyi-yok-saydilar-sut-fiyatlarini-sanayici-ve-market-sahipleriyle-belirlediler
 

18) Normalleşme sürecinde atılan adımlar, yabancıların rotayı Türkiye’ye çevirmesini sağladı. 611 milyon dolarla 2 yılın en büyük yabancı yatırımcı girişi gerçekleşti. Analistler, çıkışın sona erdiğini, bundan sonra yabancı ilgisinin artacağını söyledi

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/10/iki-yilin-en-buyuk-yabanci-girisi
 

19) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kısa süren Asya ziyareti sırasında 6 Ekim'de bir araya geldiği Avustralya, Hindistan ve Japonya'dan muadillerine Çin'e karşı NATO tipi bir ittifak oluşturmaları için baskı yaptı. Ancak üç bakan da pek hevesli görünmüyordu.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cin-japonyanin-en-buyuk-ticaret-ortagi-170379 
 
20) Ruhani: “ABD, bankalara yaptırımla gıda ve ilaç ithalatımızı engellemeye çalışıyor”
Ruhani, " Tüm ülkeler ABD'nin bu adımlarının tamamen uluslararası hukuka ve kararlara aykırı olduğunu görüyor. Washington'un salgın şartlarındaki bu girişimleri tamamen insanlık dışıdır. Uluslararası alandaki insan hakları savunucuları bunu kınamalıdır" ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/dunya/ruhani-abd-bankalara-yaptirimla-gida-ve-ilac-ithalatimizi-engellemeye-calisiyor-haberi-484742