Türkiye gündemi haber özetleri - 10 Aralık 2020 Perşembe

10 ARALIK 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan’dan AB ve ABD ile ilgili mesajlar
AB yaptırımları: "Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı, Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz. Biz, resmi olarak 1963'ten bu yana AB bize zaten sürekli yaptırım uyguluyor. Hiçbir zaman AB dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bugüne hep sabrettik. Hala da sabrediyoruz. Şu anda atacakları adımlar, verecekleri kararlar nedir bunların hepsini göreceğiz ama samimi olan, dürüst olan liderler zaten bu sürece yönelik gayet dik duruyorlar ve Türkiye'ye karşı yapılacak bu tür yaklaşımlara da sıcak bakmıyorlar."
Biden’la ilişkiler: “İlk 5'in içerisinde yer alan NATO ülkelerinden bir tanesi Türkiye'dir ve bunu kendileri de hep itiraf etmişlerdir. Şu anda ise maalesef bizim silah alımlarıyla alakalı konularda attıkları adımları veya ifadeleri doğrusu şık bulmuyoruz. Özelliklede şu anda Suriye'nin kuzeyinde, Fırat'ın doğusunda yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Ben şu anda yaptığımız, yapacağımız açıklamaları da erken buluyorum. Sayın Biden şöyle görevi bir üstlensin, görevi üstlendikten sonra herhalde Sayın Biden'la da oturup bazı şeyleri konuşacağız.”

2) Bakan Akar’dan Doğu Akdeniz kararlılığı
“NATO Genel Sekreteri’nin ilave toplantı girişimlerine en başından beri destek verdik vermeye devam ediyoruz. Maalesef iyi komşuluk çerçevesinde çözüme, barışa uzanan elimiz hep havada bırakılmıştır. Biz ön koşulsuz olarak Ege ve Doğu Akdeniz’deki tüm sorunları görüşmeye hazırız. Çünkü güçlüyüz, çünkü haklıyız. Sondaj ve sismik araştırma gemilerimiz de kendi deniz yetki alanlarımız ile KKTC’nin yetki verdiği alanlarda Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarımızın refakatinde teknik ve bilimsel araştırma faaliyetlerine devam etmektedir, edecektir. Kimsenin hakkında gözümüz olmadığı gibi, kimseye de hakkımızı çiğnetmeyiz. Şehit oluruz, gazi oluruz, ancak hiçbir oldubittiye izin vermeyiz. Kıbrıs dahil Ege ve Akdeniz’deki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimli, kararlı ve buna muktediriz."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-akar-akdeniz-de-gerilimi-tirmandirmak-isteyen-yunanistan-dir/2071589

3) İbrahim Kalın AB yaptırımı ve Atlantik’le ilişkiler mesajı
Kalın, "Bugün AB Zirvesinin Türkiye hakkındaki taslak açıklamasını okudum. Türkiye'ye yaptırımın düşünüldüğü bir dili görmek hayal kırıklığıydı. Umarım Avrupalı ve AB'li liderler bundan kaçınır. Türkiye'ye karşı yaptırım ve tehdit dili hiçbir zaman işe yaramamıştır." değerlendirmesinde bulundu… "Bizim hala NATO'nun bir parçası olmamız, AB'ye tam üye olup, Batı ittifakının güçlü bir ortağı ve müttefiki kalmayı istememiz Orta Doğu ülkeleri ya da Rusya ile iyi ilişkilerimiz olmayacağı anlamına gelmez.
https://www.yenisafak.com/gundem/ibrahim-kalin-ab-konseyinin-yaptirim-dusuncesini-degerlendi-hayal-kirikligi-3588837

4) İtalya: “Yaptırım Avrupa’ya zarar verir”
İtalyan dış politika uzmanları, AB Zirvesi’nde Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmasının Avrupa’nın aleyhine olacağını vurguladı. İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "Yaptırımların, Avrupa’nın çıkarlarına zarar vereceğine dair şüphelerim var. Özellikle İtalya ve Almanya, Türkiye’ye önde gelen ihracatçılar" diye konuşurken İtalyan akademisyen Valeria Giannotta ise "Doğu Akdeniz’deki gerilimler, Avrupa’nın Kıbrıs Adası’na yönelik miyop stratejilerinin ürünü." ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/yaptirim-avrupaya-zarar-verir-ab-turkiyeye-yaptirim-uygulayacak-mi-3588859

5) Bakan Akar’dan S-400 açıklaması
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "S-400 tedarik süreci siyasi, askeri, ekonomik, teknolojik boyutları dikkate alınarak takip edilmekte ve sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam etmektedir" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bakan-akardan-s-400-aciklamasi-6160834/

6) NY Times'tan önemli S-400 yazısı: “Biden tavizlere hazır!”
New York Times, Başkan Trump'ın veto ettiği ancak ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen 'S-400 hava savunma sistemi alımı sebebiyle Türkiye'ye yaptırım' konusuna ilişkin önemli bir yazı ele aldı. Yazıya göre, Yetkililer ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'ın Türkiye'yi tekrardan Batı bloğuna çekip Rusya'ya daha fazla yaklaşmasını engellemesi gerektiğini belirtti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3043320-ny-timestan-cok-onemli-s-400-yazisi-biden-tavizlere-hazir

7) Sağlık Bakanı Koca: Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz aşı gelecek
Koca, " Pandemi mücadelesinin başından itibaren Bilim Kurulumuz yol gösterici olarak önemli katkı sağlamıştır. İlk günden bu yana düzenli olarak toplanan kurulumuz, tüm dünyadaki ve ülkemizdeki seyri, yeni bilimsel çalışmaları ve gelişen yeni durumları sürekli olarak değerlendirmektedir." şeklinde konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/saglik-bakani-koca-kademeli-olarak-simdilik-50-milyon-doz-asi-gelecek/2071303

8) IKBY Başbakanı Mesrur Barzani: PKK, Sincar'dan çekilmedi
IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, "PKK, Sincar'dan çekilmedi. Sadece birkaç saatliğine kıyafet değiştirip Sincar Dağı'na çekildi" açıklamasında bulundu.
https://www.yenisafak.com/dunya/ikby-basbakani-mesrur-barzani-pkk-sincardan-cekilmedi-3588787

9) Libya’da önemli gelişme
Libya'nın Misrata kentine ulaştırmak üzere ilaç taşıyan bir Türk gemisine el konulmasının ardından bölgede Darbeci Hafter güçleri tehlikeli hamleler yapmaya devam ediyor. Libya ordusu, Hafter'e bağlı ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin, Sirte ile Cufra bölgesine silah ve paralı asker sevkiyatı yaptığını açıkladı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3043230-libyada-korkulan-oluyor-harekete-gectiler

10) CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun adaylıkla ilgili çıkışı İYİ Parti kulislerinde “Cumhur İttifakı’nı boşa çıkarmak için yapılan bir açıklama” olarak nitelendirilirken, İYİ Parti, 2023’teki seçimlerde Meral Akşener etrafında birleşilmesini istiyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chp-lideri-kilicdaroglunun-adaylikla-ilgili-cikisi-iyi-parti-kulislerinde-degerlendirildi-cumhur-ittifakini-bosa-1797480

 

11) Bakan Elvan: Önümüzdeki dönemde istihdamı artırmayı ve vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmeyi amaçlıyoruz
Dünyada son 1 yılda küresel düzeyde borçluluk oranının yüzde 43 oranında arttığını dile getiren Elvan, gelişmiş ülkelerin borcunun yine son 1 yılda yüzde 52 oranında arttığını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 26 olduğunu bildiren Elvan, "Türkiye'de ise son 1 yılda borçluluğumuzdaki artış oranı yüzde 30'dur. Dünya ortalamasının oldukça altında bir borçluluk oranına sahibiz." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/bakan-elvan-onumuzdeki-donemde-istihdami-artirmayi-ve-vatandaslarimizin-refah-seviyesini-yukseltmeyi-amacliyoruz/2071566

12) Türkiye'den ayrılan Çin treni Azerbaycan'da
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3043366-turkiyeden-ayrilan-cin-treni-azerbaycanda

13) Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, Bodrum Türkbükü’ndeki Hilton Oteli’ni satın almasına CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, "Turizm Bakanı herkes fakirleşirken mal varlığına varlık katıyor" diyerek eleştirdi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turizmci-kan-aglarken-turizm-bakaninin-bodrumda-otel-almasina-tepki-1797473

14) Gizlenen enflasyon eğitimle açığa çıktı
TÜİK’in 2019’a ilişkin eğitim harcamaları istatistiklerine göre öğrenci başına yapılan eğitim harcaması 11 bin 769 liraya yükseldi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/gizlenen-enflasyon-egitimle-aciga-cikti-1797495

15) Resmi Gazete'de yayınlandı: Türkiye, koronavirüs sebebiyle Tunus'a 5 milyon dolar hibe edecek
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012101043372711-resmi-gazetede-yayinlandi-turkiye-koronavirus-sebebiyle-tunusa-5-milyon-dolar-hibe-verecek/

16) Meclis çatısı altında şeriat hukuku çıkışı
Danıştay bütçesi görüşmeleri sırasında AKP Milletvekili Aydoğdu, “Şeriat bizim hukukumuzdur” ifadesini sarf etti. CHP’li Koç tepki gösterince, Aydoğdu tutanağa geçen sözlerini inkar etti.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/meclis-catisi-altinda-seriat-hukuku-cikisi-6160899/

17) DHKP-C'li avukat Aytaç Ünsal yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandı
İstanbul ve Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, DHKP-C terör örgütü avukat yapılanması içinde yer alan Aytaç Ünsal'ın, hakkındaki hapis cezasının kesinleşmesi sonrası cezaevine girmemek için illegal yollardan yurt dışına çıkış yapacağı bilgisi üzerine operasyon başlattı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/icisleri-bakanligi-dhkp-cli-avukat-aytac-unsal-yurt-disina-kacmaya-calisirken-yakalandi/2071509

18) FETÖ bağlantısı nedeniyle TSK’dan 20 bin 610 personel ihraç edildi
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/feto-baglantisi-nedeniyle-tskdan-20-bin-610-personel-ihrac-edildi-6161071/

19) Fransa hükümeti Müslümanları hedef alan yasa tasarısını kabul etti
Fransa Başbakanı Jean Castex, Müslümanları ötekileştirdiği eleştirilerinin aksine tasarının İslam dinini hedef almadığını, "radikal İslamcılık" ile mücadele etmeyi amaçladığını iddia etti. Radikal İslamcılığın, toplumda nefret ve şiddeti yaydığını ve toplumu böldüğünü iddia eden Castex, bunun karşısında cumhuriyetin boyun eğmeyip kendi değerini savunmayı seçtiğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-hukumeti-muslumanlari-hedef-alan-yasa-tasarisini-kabul-etti/2071498

20) Zengin ülkeler ihtiyaçlarından fazla Kovid-19 aşısı alıyor
Uluslararası Af Örgütü", "Küresel Adalet Şimdi" ve Oxfam gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Halkın Aşı İttifakı" adlı kuruluş, düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimine ilişkin uyarıda bulundu. Önde gelen 8 aşı üreticisinin ülkelerle yaptığı anlaşmaya ilişkin verileri analiz eden kuruluşun açıklamasına göre, varlıklı ülkeler 2021'in sonuna kadar nüfuslarının üç katı kadar insan için aşı satın almak üzere üreticilerle anlaştı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/zengin-ulkeler-ihtiyaclarindan-fazla-kovid-19-asisi-aliyor/2071654

 

21) “Koronavirüsün mutasyon eğilimi gripten 30 kat daha düşük”
Rus bilim insanı Zverev, koronavirüsün mutasyona uğrama eğiliminin gribe göre 30 kat daha düşük olduğunu, üstelik tespit edilen mutasyonların Kovid-19’un yapısını değiştirmediğini belirtti.
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202012101043371345-koronavirusun-mutasyon-egilimi-gripten-30-kat-daha-dusuk/

22) Uzmanlardan ABD için önemli uyarı
IHME Direktörü Christophe Murray yaptığı açıklamada, "2021′de aşılamanın kitlesel olarak artması, normal hayata geri dönüş yolumuz olduğu anlamına geliyor, ancak önümüzdeki birkaç zorlu ay var. En azından, tahminlerimizin de gösterdiği gibi aşıların etki göstermeye başlayacağı nisan ayına kadar kendimizi korumada dikkatli olmalıyız." ifadelerine yer verdi.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/uzmanlardan-abd-icin-onemli-uyari-179383