Türkiye gündemi haber özetleri - 10 Ağustos 2020 Pazartesi

10 Ağustos 2020,PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1-Mısırlı muhalifler: Yunanistan-Mısır arasındaki deniz anlaşması yok hükmünde
"Yunanistan-Mısır arasındaki deniz anlaşmasının yok hükmünde" olduğu vurgulanan açıklamada, "Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması, Mısır'ın, sadece münhasır ekonomik bölgesinden, yüz milyarlarca dolardan ve bu bölgede bulunan tabi kaynaklardan feragat etmesi değil aynı zamanda gelecekte diğer bölgelerdeki kaynaklardan istifade etme şansını da ortadan kaldırması anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulunuldu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/misirli-muhalifler-yunanistan-misir-arasindaki-deniz-anlasmasi-yok-hukmunde/1936719


2-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Doğu Akdeniz'de anlaşmayı bozan ve güveni sarsan taraf Yunanistan
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk'te yayımlanan "Tarafsız Bölge" programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Türkiye'nin yaklaşık 2,5 aydır Yunanistan ile bir müzakere yürüttüğünü hatırlatan ve bu süreci anlatan Kalın, "Adres olarak tarafsız bölge Berlin'e gittik Orada görüştük bu konuyu. Biz tam anlaşmış idik, mutabık kaldık. Hatta Dışişleri Bakanlıklarımız bu konuda ortak açıklama yapmak için metin üzerinde dahi mutabık kaldı. Bizim açıklamamızdan bir gün önce Yunanistan Mısır ile böyle bir anlaşma yaptığını açıkladı." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-dogu-akdenizde-anlasmayi-bozan-ve-guveni-sarsan-taraf-yunanistan/1936752


3-Erbaş: Tüm haksız eleştirileri vicdanlara havale ediyorum
Bizim inancımızda aslolan vefat edenlerin ardından dua etmektir. Kılıçla hutbe okumak bizim tarihimizde ve geleneğimizde var olan, yaygın bir uygulamadır ve geçmişi Hz. Ömer dönemine kadar uzanır.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/10/diyanet-isleri-baskani-prof-ali-erbas-sabaha-konustu-tum-haksiz-elestirileri-vicdanlara-havale-ediyorum


4-İş Bankası, WeChat Pay iş birliğini fiziki POS'larına taşıdı
Türkiye İş Bankası, önemli bir yeniliğe daha imza atarak 5 yıl önce sanal POS'larında kabul etmeye başladığı, 1,2 milyar kullanıcısı olan WeChat Pay ile ödeme yöntemini fiziki üye iş yerlerinin kullanımına açtı.Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin turizm gelirleri açısından büyük potansiyel teşkil eden Çinli turistler, günlük hayatlarının önemli bir parçası olan WeChat sosyal medya uygulaması üzerinden artık Türkiye'de de ödeme yapabilecek.
https://www.aa.com.tr/tr/sirkethaberleri/finans/is-bankasi-wechat-pay-is-birligini-fiziki-poslarina-tasidi/658751


5-'Gölge CIA' Stratfor'dan dolar açıklaması
'Gölge CIA' olarak anılan ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Rusya ve Çin’in aralarındaki ticarette ulusal para birimi kullanımını artırarak dolarla ödemeleri yüzde 46’ya düşürdüğünü bildirdi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5086458/golge-cia-stratfordan-dolar-aciklamasi


6-Kalın'dan İYİ Parti yorumu! Cumhur İttifakı Akşener konusunda ısrarcı
İYİ Parti'nin dayandığı sosyolojiye bakarsanız AK Parti ve MHP ile iç içedir. Burada daha AK Parti ve MHP'nin içinde olduğu Cumhur İttifakı'na yakın durması çok normal. AK Parti'nin 18 yıllık iktidarında geleneksel birçok pozisyon yer değiştirdi. Çok ayrıymış kutupmuş, karşıymış gibi görünen şeylerin siyasi mücadele içinde o kadar olmadığı bir dönüşüm yaşandı. Seçime yönelik bir hareket olma ihtimali sıfır. Seçimi erken yapalım gibi bir düşünce yok. Seçimle ilgili olmadığı için bu tartışma başladı şu anda. İYİ Parti'nin baştan beri bu blok içinde yer alması siyasetin tabiatına aykırı bir şey. Devlet Bey'in çağrısı 'sen gel doğal mecranda ak'. Cumhurbaşkanımız bundan sadece memnuniyet duyar.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5088004/kalindan-iyi-parti-yorumu-cumhur-ittifaki-aksener-konusunda-israrci


7-Tarımda üretimi artıracak 5 senaryo
Türkiye’nin tarımdaki potansiyelini değerlendirmek, gelirlerini artırmak amacıyla verimlilik ve kar odaklı optimizasyona geçilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı bunun için 5 senaryo üzerinde çalıştı. Bakanlığın hazırladığı senaryolara göre, stratejik ürünleri dikkate almadan optimizasyonla tarımsal hasılayı 4 kat artırmak mümkün. Stratejik ürünleri dikkate alarak yapılan 5 farklı senaryoda ise yağlı tohumlara öncelik sağlandığı takdirde en yüksek hasıla artışı sağlanıyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/turkseker-gida-piyasasina-iddiali-girdi-tarim-asyi-kurdu-haberi-477368


8-Fransa'dan 'Beyrut'taki patlama soruşturmasında yer alıyoruz' açıklaması
Fransa'nın Beyrut Büyükelçisi Bruno Foucher, Beyrut'ta 158 kişinin ölümüne ve 6 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açan şiddetli patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada yer aldıklarını açıkladı. Foucher, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin Beyrut'ta meydana gelen patlama hakkındaki soruşturmaya katıldığını belirtti. Fransız Büyükelçi, soruşturmanın nezih ve hızlı yürütülmesi için Lübnan polisi ve jandarmasına teknik destek sağladığını aktardı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransadan-beyruttaki-patlama-sorusturmasinda-yer-aliyoruz-aciklamasi/1936370


9-Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Patlamayla ilgili uluslararası soruşturma talebi zaman kaybıdır
Cumhurbaşkanı Avn, "Beyrut'taki patlamayla ilgili uluslararası soruşturma talebinde bulunulmasının zaman kaybı olacağını" ifade etti. Açıklamada ayrıca suçluların ve masumların tespiti için yargının hızlı olması gerektiğine dikkat çekildi. Lübnan'da şiddetli patlamanın yaşandığı ilk günden bu yana olayın tüm detaylarıyla ortaya konulması için uluslararası soruşturma talebinde bulunulurken, diğer bir taraftan da yerel yargıya olan güvenin sarsılmaması gerektiği savunuluyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/lubnan-cumhurbaskani-avn-patlamayla-ilgili-uluslararasi-sorusturma-talebi-zaman-kaybidir/1936411


10-Belarus’ta sandık çıkış anketlerine göre cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Lukaşenko
Merkez Seçim Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, seçimlere katılım oranı saat 18.00 itibarıyla yüzde 79,01 oldu. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, kesin olmayan sonuçlara göre, Lukaşenko'nun yüzde 82 oy aldığını açıkladı. Başkent Minsk’te yoğun ilgiden dolayı henüz oy verme işlemi tamamlanmayan sandıklar olduğunu belirten Yermoşina, oylama işlemlerinin devam edeceğini bildirdi. Yermoşina, kesin sonuçların cuma günü açıklanmasını umduklarını kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/belarus-ta-sandik-cikis-anketlerine-gore-cumhurbaskanligi-seciminin-galibi-lukasenko/1936596


11-Ticaret Bakanlığından mesafeli satışlara ilişkin açıklama
Mesafeli yöntemle satış yapan 8 firmaya yapılan denetim sonucunda tespit edilen aykırılıklar için ocak-temmuz döneminde 6 milyon 255 bin 538 lira tutarında ceza uygulandı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ticaret-bakanligindan-mesafeli-satislara-iliskin-aciklama/1935623


12-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Büyük ve güçlü Türkiye hedefimize kararlılıkla yürüyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü ve rekabetçi büyümeye giden yolun üretimden, daha doğrusu katma değerli üretimden geçtiğini herkesin çok iyi bildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayide dışa bağımlılık, milli güvenlik açısından en az siyasi bağımlılık kadar vahim bir durumdur. Türkiye, uzun yıllar bunun acısını yaşamış bir ülkedir. Kıbrıs Barış Harekatı'ndan terörle mücadelemize kadar pek çok alanda tehditlere, baskılara, gizli, açık yaptırımlara maruz kaldık. Bir dönem Ege'de, Akdeniz'de meşru hakkımız olan meselelerde bile yeterince inisiyatif alamadık. Üretimde, ihracatta güçsüzlüğün bedelini maalesef diplomaside, savunmada, terörle mücadelede ödedik.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-buyuk-ve-guclu-turkiye-hedefimize-kararlilikla-yuruyoruz/1936341


13-Deneyler başarılı oldu: Aşıda üçüncü sıradayız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19 aşısıyla ilgili önemli bilgiler açıkladı. “Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde yerli aşı geliştiren ülkeler arasında ABD ve Çin’in ardından 3. sırada yer alıyoruz” diyen Erdoğan iki aşının hayvan deneylerinin başarılı şekilde tamamlandığını birinin insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldiğini söyledi.
https://www.yenisafak.com/gundem/deneyler-basarili-oldu-asida-ucuncu-siradayiz-3552495


14-Milli Savunma Bakanı Akar Irak sınırındaki birliklerde incelemede bulundu
Milli Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Irak sınırındaki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. İncelemeleri kapsamında sınırın sıfır noktasındaki bir üs bölgesine gelen Bakan Akar ve komutanlar, faaliyetlere ilişkin bilgi aldı, talimatlar verdi.
https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-milli-savunma-bakani-akar-irak-sinirinda-3552439

 

15-ABD'den Tayvan'a 41 yıl sonra üst düzey resmi ziyaret
ABD, 1979’dan bu yana Tayvan'a en üst düzey resmi ziyaretini Sağlık Bakanı Alex Azar'ı göndererek gerçekleştirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, 6 Ağustos’ta başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında söz konusu ziyarete ilişkin Tayvan ve ABD'li yetkililerin resmi temas kurmasına karşı çıktıklarını belirterek, ABD'yi "Tek Çin ilkesi"ne bağlı kalmaya ve Tayvan ile her türlü teması durdurmaya çağırmıştı.
https://www.yenisafak.com/dunya/abdden-tayvana-41-yil-sonra-ust-duzey-resmi-ziyaret-3552467


16-Başarı hikayemizi gençlerle, emekçilerle yatırımcılarla ve cesur sanayicilerle yazacağız
Bir dönem Ege'de, Akdeniz'de meşru hakkımız olan meselelerde bile inisiyatif alamadık. Hayati projeleri iç ve dış rant odakları tarafından örselenmiş ülkemize yeniden özgüven kazandırdık. Dijital oyun şirketlerimiz dünyada ses getirmeye başladı. Savunma sanayinde dışa bağımlığını yüzde 70'den 30'lara düşürdü. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimize ulaşma yolunda son 18 yılda sıfırdan Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/10/basari-hikayemizi-genclerle-emekcilerle-yatirimcilarla-ve-cesur-sanayicilerle-yazacagiz


17-Para politikasında yeni dönem
Koronavirüsün Türkiye'de ilk görüldüğü mart ayından bu yana uygulanan politikalarla küçük esnaftan sanayiciye, KOBİ'lerden tüketiciye toplumun her kesimini rahatlatan ekonomi yönetimi, olağanüstü dönemde alınan önlemler sonuç verip, normalleşme başlayınca para politikasında yeni bir döneme geçiyor. Parasal sıkılaştırma adımlarıyla piyasadaki para arzı azaltılarak, enflasyona yol açacak talep artışı frenlenecek.
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/dilek-gungor/2020/08/10/para-politikasinda-yeni-donem


18-Tunç Soyer yine konut satıyor
Soyer belediye başkanı seçildiği 31 Mart'tan bu yana Büyükşehir Belediyesi'ne ait 1000'in üzerinde gayrimenkulü encümen aracılığı ile sattı. Soyer Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptığı 2 dönem boyunca rayiç bedeli 500 milyon lira civarında olan çok sayıda gayrimenkulü 119 milyon liraya satmıştı. Satışlara son sürat devam eden Soyer, 20 Ağustos'ta yeni bir satış ihalesine daha çıkıyor. Belediyeye ait 59 konut açık artırma usulü ile satışa çıkacak. En düşüğü 150 bin, en yükseği 665 bin lira olan 59 konutun satış bedeli yaklaşık 14 milyon lira olarak tahmin ediliyor.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/10/sata-sata-bitiremedi-tunc-soyer-yine-konut-satiyor


19-CHP'de ortalık karıştı! Kaftancıoğlu'na 'Herkes haddini bilecek' sözleriyle tepki
Kadın Kolları 14. Olağan Kurultay’ında Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na zehir zemberek sözler söyledi. Kurultay öncesi delegelerin Kaftancıoğlu tarafından tek tek arandığını söyleyen Köse, “İstanbul İl Başkanı diyor ki: Bağırarak konuşmayın. Biz nasıl konuşacağımızı biliriz sayın başkan. Kimse bize nasıl konuşacağımızı ifade edemez. Herkes yerini bilecek, haddini bilecek. Gidin siz il başkanlığınızı yapın” şeklinde konuştu.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/09/chpde-ortalik-karisti-kaftanciogluna-herkes-haddini-bilecek-sozleriyle-tepki


20-Beyrut'ta tansiyon yüksek! Parlamento binası abluka altında
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen patlamanın ardından parlamento binasının çevresinde başlayan protestolarda göstericilere güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor. Göstericiler, "Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam", "Halk rejimi devirmek istiyor", "Devrimimiz devam ediyor" sloganları attılar. Eylemciler, ayrıca yetkililerin istifa etmesi ve dün gözaltına alınan protestocuların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5087810/beyrutta-tansiyon-yuksek-parlamento-binasi-abluka-altinda


21-"ABD yaptırımları Çin'in Hong Kong duruşunu değiştirmeyecek"
Luo, Washington'un modern küresel ilişkileri yanlış anladığını ve yetkililere yaptırım uygulayarak bir "hesap hatası" yaptığını ifade ederek, "Benim yurt dışında hiç bir varlığım yok. Bu yaptırımları uygulamak bir zaman kaybı değil mi? Tabii Trump'a dondurması için 100 dolar gönderebilirim." dedi.
https://www.dunya.com/dunya/abd-yaptirimlari-cinin-hong-kong-durusunu-degistirmeyecek-haberi-477295


22-Belarus’taki cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunu protesto eden göstericiler güvenlik güçlerince dağıtıldı
Belarus'un Başkenti Minsk’te seçimin resmi olmayan sonuçlarının açıklanması sonrası muhalefet seçimin hileli yapıldığını ve sonuçların doğru olmadığını iddia etti. Bunun üzerine göstericiler caddelere ve meydanlara çıktı. Güvenlik güçlerinin göstericilerin toplanmasını engellemesi sonucunda protestocular ile aralarında gerginlik yaşandı. Protestocuların polisin kalkan kullanarak kurduğu güvenlik bariyerlerini açmaya çalışması ve polise saldırması sonucunda yaşanan müdahalede yaralanan polislerin ve göstericilerin olduğu ifade ediliyor. Zaman zaman polisin sis bombası ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştığı göstericiler şehrin başka bölgelerine doğru ilerleyerek gösterilerine devam etti. Gösteriler Mogilev, Novopolatsk gibi ülkenin başka şehirlerine de yayılmaya başladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/belarus-taki-cumhurbaskanligi-secimi-sonucunu-protesto-eden-gostericiler-guvenlik-guclerince-dagitildi/1936755