Türkiye gündemi haber özetleri - 1 Ağustos 2020 Cumartesi

1 AĞUSTOS 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye Azerbaycan için o bölgelerde harekete geçti!
Türkiye'den iki kritik hamle geldi. Bakü ile tatbikat çerçevesinde 'Koca Yusuf' diye bilinen TSK'nın nakliye uçağının Azerbaycan'a götürdüğü ATAK helikopterleri savaş oyunlarında devreye girdi. Barbaros araştırma gemisi ise Kıbrıs'ın batısında işbaşı yaptı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/31/turkiye-o-bolgelerde-harekete-gecti-2-kritik-hamle

 

2) Cudi ve Gabar artık huzur beldesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şırnak’ta Cudi Dağı’nın zirvesindeki Nuh Peygamber Üs Bölgesi’ndeki askerlerin bayramını kutladı. Erdoğan, “Cudi’nin mazisi maalesef hüzünlerle dolu. Tabii Gabar’da aynı hüzünleri hep yaşadık ama sağ olsun güvenlik güçlerimiz, verdikleri mücadeleyle buraları inşallah huzur beldeleri haline dönüştürdü” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/cudi-ve-gabar-artik-huzur-beldesi-3551430

3) Anastasiadis, Putin’i arayıp yardım istemiş
Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in girişimi üzerine Putin ile geçen perşembe günü gerçekleşen görüşmenin içeriği hakkında Kremlin, “Kıbrıs etrafında Akdeniz bölgesinde yaşanan gelişmeler ele alındı” açıklamasıyla yetinirken, Rum tarafı açıkça Rusya liderinden yardım talep ettiklerini duyurdu.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/anastasiadis-putini-arayip-yardim-istemis-41577590

4) Türkiye ile Rusya arasında tarifeli uçuşlar başladı
Türkiye ile Rusya arasında yeni tip koronavirüs nedeniyle durdurulan tarifeli uçuşlar, normalleşme kapsamıda yaklaşık 4 aylık aranın ardından yeniden başladı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5068593/son-dakika-turkiye-ile-rusya-arasinda-tarifeli-ucuslar-basladi

5) AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, Akit yazarı Abdurrahman Dilipak'a dava açmaya hazırlandıklarını açıkladı.
Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak’ın 27 Temmuz 2020 tarihinde “AKP’nin papatyaları” başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında kullandığı ifadeler AKP'li isimlerden tepki almıştı. Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, fiziki veya sözlü kadına yönelik şiddeti asla kabul etmeyecekleri söyledi. Şahin, “AKP'nin papatyaları” başlıklı köşe yazısındaki ifadeleri nedeniyle Abdurrahman Dilipak'a dava açmaya hazırlandıklarını ifade etti.
https://halktv.com.tr/gundem/akp-dilipaka-dava-aciyor-430587h

 

6) Sümeyye Erdoğan’ın başkan yardımcılığını yaptığı Kadın ve Demokrasi Derneği'nden (KADEM) İstanbul Sözleşmesi’ne destek geldi.
KADEM yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik eleştirilere 16 soruda cevap verdi.
https://halktv.com.tr/gundem/kadem-16-maddeyle-tavrini-ortaya-koydu-430627h

7) Görür kritik uyarıyı yaptı: 7.4 büyüklüğüne varabilecek deprem üretebilecek kapasitede
AFAD verilerine göre Malatya'nın Hekimhan ilçesinde saat 08:33'te yerin 6.99 kilometre derinliğinde 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası açıklama yapan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Deprem Malatya Fayı üzerinde oldu, DAF ile ilgili değil. Bu fay da uzun zamandır enerji biriktiriyor" uyarısında bulundu. Kaynak: Görür kritik uyarıyı yaptı: 7.4 büyüklüğüne varabilecek deprem üretebilecek kapasitede.
https://halktv.com.tr/gundem/gorur-kritik-uyariyi-yapti-7-4-buyuklugune-varabilecek-deprem-ureteb-430626h

8) Irak’tan ABD’ye: Üslerinize ihtiyacımız yok
Resmi televizyon aracılığıyla halka seslenen Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ABD tarafına "ülkedeki askeri üslerine ihtiyaçları olmadıklarını" aktardıklarını ifade ederek, Washington’dan sadece ekonomi alanında ve Irak güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda destek beklediklerini söyledi. Ülkedeki erken seçim tartışmalarına da son noktayı koyan Kazimi, “6 Haziran 2021’de ülkede erken seçim yapacağız. Bunun için gerekenleri de yerine getirme taahhüdünde bulunuyorum.” dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irak-ta-haziran-2021de-erken-secim-yapilacak/1928610

 

9) ABD, Polonya'da kolordu komutanlığı kuracak
Savunma Bakanı Blaszczak, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in de anlaşmaya ilişkin detayları onayladığını aktardı. Her şeyin öngörülen plan doğrultusunda ilerlediğini ve Polonya'ya en az bin ABD askerinin daha gönderileceğini bildiren Polonyalı Bakan, "Hali hazırda ülkemizde bulunan ABD Tümen Komutanlığı'na ek olarak oluşturulacak ABD Kolordu Komutanlığı, Polonya'nın ABD ile olan ilişkilerindeki özel rolünü ve iyi derecedeki işbirliğini kanıtlamaktadır" dedi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/07/31/abd-polonyada-kolordu-komutanligi-kuracak

 

10) Rusya: Belarus Wagner ekibini serbest bırakmalı
Belarus Cumhuriyeti’nde güvenlik güçleri tarafından tutuklanan 33 Wagner personeli paralı asker krizine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin müdahale etti.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/rusya-belarus-wagner-ekibini-serbest-birakmali-41577591

11) İngiltere başa döndü!
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Johnson toplantıda "Frene basmamız gerekiyor, önlemlerin gevşetilmesini erteliyoruz" açıklamasını yaptı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/07/31/ingiltere-basa-dondu-boris-johnsondan-son-dakika-aciklama

12) Beyaz Saray, Hong Kong'daki seçimlerin ertelenmesini kınadı
Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Hong Kong'da Yasama Konseyi seçimlerinin 1 yıl ertelenmesini kınadı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/beyaz-saray-hong-kongdaki-secimlerin-ertelenmesini-kinadi/1928584

13) Brent petrol fiyatı yükseliyor: 43 dolar seviyesini aştı
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 43,61 dolardan işlem görüyor. Dün 43,80 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 42,94 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.15 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,5 artışla 43,61 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 40,23 dolardan alıcı buldu.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/brent-petrol-fiyati-yukseliyor-43-dolar-seviyesini-asti-3551349

14) Fransa Afrika’da çöküyor
Afrika kıtasında siyasi nüfuzu hızla eriyen Fransa, ekonomik krizle de karşı karşıya. Ülkenin kıtadaki koçbaşı enerji şirketi Total birçok yatırımını askıya aldı ve varlıklarını satışa çıkardı. Total’in, aktif olduğu Nijer, Libya ve Çad gibi ülkelerde sıkıntı yaşadığı belirtiliyor. Uranyum ihtiyacını Nijer’den sağlayan Fransa’da ampullerin üçte biri, bu ülkeden elde edilen kaynakla yanıyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/fransaafrikadacokuyor-3551428

15) AB ekonomisi yüzde 11 küçüldü
Avrupa Birliği ekonomisi, korona nedeniyle ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 11,9 küçüldü. AB içinde Almanya’nın ardından İspanya ekonomisi de bu yılın aynı döneminde yüzde 18,5 küçülerek, tarihi bir daralma yaşadı. Avro Bölgesi’nde GSYH de 2020’nin ikinci çeyreğinde yüzde 15 geriledi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/ab-ekonomisi-yuzde-11-kuculdu-3551424

16) Amerikalıların kişisel geliri azalırken harcamaları arttı
ABD'de kişisel gelirler haziranda aylık yüzde 1,1 azalırken, kişisel tüketim harcamaları yüzde 5,6 artarak beklentinin üzerinde yükseldi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/amerikalilarin-kisisel-geliri-azalirken-harcamalari-artti-41577408