Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Eylül 2020 Salı

8 EYLÜL 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan’ndan Doğu Akdeniz mesajı: “Askeri tatbikatlarımızı iyi inceleyin”
“Kendi vatandaşlarının güvenliğini ve refahını tehlikeye atma pahasına Türkiye'nin karşısına dikilenler için o kadar açık söylüyorum, anı geldiğinde korkarım ki bedelini ağır ödemezler. Her fırsatta anlaşmazlıkları görüşmeyle, konuşmayla, müzakereyle, uzlaşmayla çözmeden yana olduğumuzu söylüyoruz. Bizimle masaya oturmak yerine kırık dökük askerî güçleriyle efelenenlere tarihi bir kenara bırakıyorum, en azından son dört yıldaki diplomasi çalışmalarımızı ve askerî harekâtlarımızı iyi incelemelerini tavsiye ediyorum. Avrupa Birliği başta olmak üzere bu konuda haklı haksız, adaletli adaletsiz, ahlaklı ahlaksız ayrımı yapmadan kör bir taassupla ülkemize karşı tavır alanları da hakkaniyete ve sağduyuya davet ediyorum."
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122065/-turkiye-bugun-ulastigi-oz-guvenle-bolgesinde-ve-dunyada-soz-sahibi-bir-ulke-konumuna-gelmistir-


2) MSB: Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2020 Tatbikatı başarıyla devam ediyor
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/msb-sehit-yuzbasi-cengiz-topel-akdeniz-firtinasi-2020-tatbikati-basariyla-devam-ediyor/1965765

3) Rusya'dan Yunanistan'a “Karasuyu sınırını bil mesajı”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın Adalar Denizi'ndeki karasuları tartışmalarına dair açıklamasını paylaştı. Zaharova açıklamasında şunları kaydetti: "Rusya, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin 3. Maddesi, her devletin karasularının kapsamını, bu Sözleşme uyarınca belirlenen ana hatlar ile ölçülen 12 deniz milini aşmayan bir sınıra kadar belirleme hakkına sahip olmasını sağlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda ülkeler, şu veya bu nedenle, daha dar bir karasuları tanımlar. Bu konuda devletlerin sağduyu ile yönlendirildiği ve bir bölgenin coğrafi özelliklerini hesaba kattığı varsayımıyla ilerliyoruz. Komşu devletler arasında karasuları çizilecek durumlarda, bu konu uluslararası hukuka uygun olarak ele alınmalıdır.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/rusya-dan-yunanistan-a-12-mil-ayari-217721

4) Avrupa Konseyi'nden Yunanistan'a Batı Trakya Türkleri uyarısı!
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Yunanistan’ı Batı Trakya Türk azınlığına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarının uygulanması ve Yunan mahkemelerinin yanlış kararlarının düzeltilmesi konusunda bir kez daha uyardı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5335487/avrupa-konseyinden-yunanistana-flas-tepki

5) Yunan Muhalefetinden iktidarının Türkiye siyasetine eleştiri
Yunan hükümetine, içeriden de eleştiriler gelmeye başladı. Komünist Parti milletvekili Liana Kanelli, “Fransa bizim için değil, Libya için Doğu Akdeniz’de. Kimse Yunanistan’ın çıkarları için ölmüyor. Bana göre, iki önemli iletişim hatası yaptık. Birincisi, ‘(Cumhurbaşkanı) Erdoğan öyle, Erdoğan böyle’ dedik. Oysa Erdoğan, 20 yıldan beri içeride ve dışarıda ülkesi için yaptığı hamlelerle ayakta duran stratejik bir akıl. İkincisi, Türkiye bölgesel süper bir güç” dedi. Öte yandan ABD'li Bloomberg, "Türkiye bölgesel güç olacak donanma inşa ediyor" yazısında Türk ve Yunan donanmalarını karşılaştırdı. Ta Nea Gazetesi’nden Hristos Papahristu: “Bizim için ağır bit yenilgi tehlikesi var” ifadelerini kullandı. Kathimerini Gazetesi’nden Kostas İordanidis: “Rotayı Macron’un yönüne kırmak, geçici bir şey olmaktan öteye gitmemelidir. Çünkü herhangi müttefik bir ülkenin, NATO dışındaki arzuları ile bütünleşmek, sonuçları kestirilemeyecek tehlikeler barındırır.” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-son-dakika-haberler-yunanistanda-turkiye-ve-erdogan-itirafi-iki-onemli-hata-yaptik-bizden-biktilar-41605580/2

6) Devlet Bahçeli: “Seçimler tarihi 2023, adayımız Erdoğan”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yazılı açıklamada bulundu. Bahçeli, seçim tarihi konusuna değindiği açıklamada, "Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri 2023 yılının Haziran ayında, yani zamanında yapılacaktır. Hiç kimse boş hayale kapılmamalıdır. Ayrıca Cumhurbaşkanı adayı çetelesi tutan, toplumsal ve siyasi kısır tartışmaları kamçılayan kötü niyetliler şu gerçeği yeri gelmişken özellikle hatırlarında tutsunlar ki, Cumhur İttifakı'nın 2023 yılında Cumhurbaşkanı adayı bellidir, o muhterem isim de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır " ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/devlet-bahceli-secimler-2023un-haziran-ayinda-zamaninda-yapilacaktir-3556224

 

7) HDP'li Kaplan'dan Akşener'e yeşil ışık: "Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olabilir"
HDP'li Hasip Kaplan'ın attığı tweet ile Meral Akşener'e yeşil ışık yakması sosyal medyanın gündemine oturdu. Öte yandan bugün Selahattin Demirtaş'ın "Dışarıda olsam Akşener'in evine giderdim" sözleriyle dikkatlerin yöneldiği Akşener, katıldığı bir programda Demirtaş'ın sözlerine ilişkin "Değerler üzerinden kutuplaştıran, vatandaşı birbiriyle kavga ettiren zihniyeti ortadan kaldırmak için bu partiyi kurduk" demişti.

https://www.yenisafak.com/gundem/hdpli-kaplandan-aksenere-yesil-isik-millet-ittifakinin-cumhurbaskani-adayi-olabilir-3556240

8) KDP’den PKK’ya karşı “Türkiye haklı” uyarısı
KDP'nin açıklamasında, “Siz Türklerin Kürtleri yok etmek için geldiklerini ve Zap, Heftanin ve Huvarkurk’ta direndiğinizi iddia ediyorsunuz. Kendinize neden Türkiye kuzey ve güney topraklarına bir karış girmedi diye sormanız lazım çünkü siz meydanlarınızı bırakıp buraya geldiniz. Sizin burada bulunmanızın tek nedeni Türkleri buraya getirmektir” ifadeleri kullanıldı. Sincar’ın IKBY’nin bölünmez bir parçası olduğunu ve Irak hükümetiyle yapılan bütün görüşmelerde bunun dile getirildiğini belirtilen açıklamada, “Siz Sincar’ı bizden koparmaya çalışıyorsunuz. Sizin IKBY’nin askeri ve idari işlerine karışmaya hakkınız yok” denildi.

https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202009061042789694-kurdistan-demokrat-partisi-dunyada-kolelik-sona-erdi-ama-pkkda-hala-kolelik-devam-ediyor/

 

9) Azerbaycan ile önemli hazırlık
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev ile görüştü. Altun, "Türkiye-Azerbaycan Medya Platformu oluşturmak üzere mutabakata vardık" dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/iletisim-baskani-altun-azerbaycan-cumhurbaskani-yardimcisi-ile-gorustu-41604942

10) Bakan Albayrak: “Türkiye Sigorta küresel rekabette güçlü bir piyasa oyuncusu olacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, sektörün biriktirdiği fonlarla ekonomik büyüme için ihtiyaç duyulan finansmana kaynak sağlama işlevlerini de yerine getirdiğini anlattı. Albayrak, Türk sigorta ve emeklilik sektörünün ne kadar yüksek düzeyde fon birikimine katkı sağlayabilirse ülkenin büyüme ve kalkınmasına o kadar büyük düzeyde katkı sağlamış olacağına işaret ederek, sektörün, bugünkü kapasitesiyle dünyada 39'uncu sırada yer aldığını ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-turkiye-sigorta-kuresel-rekabette-guclu-bir-piyasa-oyuncusu-olacak/1965378

11) Ukrayna'dan Türkiye'ye teklif: Ortak üretim uçak yapmak istiyorlar
Ukrayna uçak firması Antonov'un Üst Yöneticisi Oleksandr Los, Türkiye'deki ürün odaklı yaklaşımdan etkilendiğini ve Türk uçak endüstrisinin AN-178 uçağının üretim sürecinde yer alması gerektiğini belirtti.
https://www.yenisafak.com/foto-galeri/dunya/ukraynadan-turkiyeye-teklif-ortak-uretim-ucak-yapmak-istiyorlar-2041250?page=1

12) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan “güçlü toparlanma” mesajı
Yılın ikinci çeyreğinde beklendiği gibi bir küçülmenin yaşandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm veriler üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanma yaşayacağımıza işaret ediyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca Erdoğan, yüz yüze ve uzaktan eğitimin birlikte gerçekleştirileceğini açıkladı.
https://www.dunya.com/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-guclu-toparlanma-mesaji-haberi-480752

 

13) Nakit dengesi 30,3 milyar lira fazla verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, geçen ay Hazinenin nakit gelirleri 112 milyar 241 milyon lira, nakit giderleri 81 milyar 859 milyon lira oldu. Faiz dışı giderler 70 milyar 674 milyon lira, faiz ödemeleri ise 11 milyar 186 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 41 milyar 567 milyon lira fazla verdi. Ağustos ayında nakit dengesinde 30 milyar 381 milyon lira fazlalık oluştu.
https://www.dunya.com/finans/haberler/nakit-dengesi-303-milyar-lira-fazla-verdi-haberi-480746

 

14) ULAK, 5G’de dünya pazarını hedefliyor
Türkiye’nin 4.5 ve 5G teknolojilerinde hizmet yürütmek için 3 yıl önce kurulan ULAK Haberleşme’de hedef, iç pazardaki etkin çalışmaların ardından yurt dışı olarak kondu. ULAK Genel Müdür Yardımcısı Sever, “İç pazarda kendimizi ispatladıktan sonra ULAK ürünlerini dünya pazarlarına sunacağız” dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/ulak-5gde-dunya-pazarini-hedefliyor-haberi-480763

15) Putin ve Kral Selman petrol piyasalarını görüştü
Putin ve Kral Selman, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkeler arasında yürütülen iş birliğine dair memnuniyetlerini dile getirirken, bu alanda yakın iş birliğinin devam edeceğini teyit etti. Rusya tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ortak üretimine dair konuların da ele alındığı görüşmede, salgına ve salgının küresel ekonomiye etkilerine karşı atılabilecek ortak adımlar da istişare edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/putin-ve-kral-selman-petrol-piyasalarini-gorustu/1965588

 

16) Trump’tan Pentagon’a sert eleştiri
ABD Başkanı Donald Trump, "Askerler beni seviyor ama muhtemelen Pentagon'un başındakiler sevmiyordur. Onlar savaştan başka bir şey istemiyor." açıklamasında bulundu. Amerikan iş gücü piyasasının hızlı bir toparlanma yaşadığını vurgulayan Trump, "Benim liderliğimde gelecek yıl ülkemiz tarihinin en büyük ekonomik yılı olacak." diye konuştu.

https://www.aksam.com.tr/dunya/trumptan-pentagona-zehir-zemberek-sozler/haber-1107877

 

17) Romanya Türkiye'nin Karadeniz'de doğal gaz keşfinden memnun
Romanya Ekonomi, Enerji, İş ve Çevre Bakanı Virgil Daniel Popescu, Türkiye'nin Karadeniz'de doğal gaz bulmasından memnuniyet duyduğunu, bu sayede küresel enerji sektörünün dikkatlerinin Karadeniz'e çevrileceğini söyledi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/07/romanya-turkiyenin-karadenizde-dogal-gaz-kesfinden-memnun

 

18) Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 6'ıncı toplantısını yarın yapılacak
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/07/turkiye-iran-yuksek-duzeyli-isbirligi-konseyi-6inci-toplantisini-yarin-gerceklesecek-1599511473

 

19) Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili davada idamlar hapse çevrildi
Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'ya göre Başsavcılık, Cemal Kaşıkçı cinayeti davasında yargılanan 8 sanık hakkında nihai hükmün açıklandığını duyurdu. Buna göre, Riyad Ceza Mahkemesi, sanıklardan 5'ine 20'şer, 1'ine 10, diğer 2'sine 7'şer yıl hapis cezası verdi. Suudi Arabistan makamları, böylece daha önce idam cezası verdiği, 5 kişinin hükmünü hapis cezasıyla hafifletmiş oldu.
https://www.aa.com.tr/tr/cemal-kasikci/suudi-arabistanda-cemal-kasikci-cinayetiyle-ilgili-davada-8-kisiye-hapis-cezasi-verildi/1965679

20) FKÖ Yürütme Konseyi Genel Sekreteri'nden Arap Birliği’ne çağrı
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, Arap Birliği konseyi toplantısına, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında yapılan normalleşme anlaşmasında doğan boşluğu doldurması çağrısında bulundu. Ureykat, Filistin haber ajansına yazdığı makalede, Arap Birliğinden Filistin'e karşı mali sorumlulukları yerine getirmesini istedi. Ureykat, Arap Barış Girişimi'ne bağlı kalan ülkelerin duruşlarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu ülkelerden Suudi Arabistan, Ürdün, Fas, Sudan, Cezayir, Kuveyt ve Katar'ı saydı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fko-yurutme-konseyi-genel-sekreterinden-arap-birligine-sorumluklarini-yerine-getirmesi-cagrisi/1966037

 

21) Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi Toplantısı Öncesi Konuşma Özeti – 8 Eylül 2020


1) Osman Kavala neden içeride? AİHM hak ihlali var diyor. Erdoğan istedi diye içeride. Selahattin Demirtaş... AİHM diyıor ki 'Tutuklu siyasetçinin tahliye edilmesi lazım'. Anayasa'ya göre de AİHM kararlarının iç hukuka üstünlüğü var. Erdoğan diyor ki uygulamayın. Niçin? Selahattin Demirtaş 'seni başkan yaptırmayacağız' dedi. 'Madem sen beni yaptırmayacaksın o zaman içeride kalacaksın' diyor. Sanıyor ki Osman Kavala da Selahattin Demirtaş da ben ettim sen etme diyecekler. Asla demezler.

2) Bilim Kurulu'nun sözcüsü yok her kafadan bir ses çıkıyor. Vatandaş bu kişilerin çelişkili sözlerine tanık oldu. Bu süre içinde sürekli muhalefet yapmamaya, hükümeti doğru yönlendirmeye çalıştık. Ama ne yazık ki Sağlık Bakanı bir süre sonra bütün güveni yitirdi. Çünkü 'sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla...' dedi. Sayın Cumhurbaşkanı doktor değil ki. Erdoğan ne talimatı veriyor size? Bu talimattan sonra olaylar tamamen güvensiz bir ortama sürüklendi. Bugün vaka sayıları da ölümler de gerçeği yansıtmıyor, bunu herkes biliyor.

3) Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçe açığı. Yine geçen 7 ayda 80 milyar TL faiz ödendi. Ana parayı ödemek için, faizi ödemek için, bütçe açığını kapatmak için borçlanıyorsun. Sonu; borç alan emir alır. Emir alıyorsun, Trump’ın bir dediğini iki etmiyorsun. Papazı nasıl bıraktı. Trump’ın bir sözü yetti. “Bak senin mal varlığını incelerim”dedi. Bunu ben açıkladım bana dava açtı. Bana ne açıyorsun, Trump’a aç bunu sana o söyledi… Açamaz, açamaz.

4) Dolar 7 TL’yi aşmasın diye 19 ayda 105 milyar dolar sattılar. Kim aldı? Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşan kimler aldı. Bir avuç dolar lobisi elemanı aldı ve bunların tamamı köşeyi döndüler. Kamu bankalarının döviz açığı 5 Eylül itibariyle 4 milyarı aştı. Rus doğalgazını biz 190 dolardan alıyoruz. Avrupalı aynı gaz 60 dolardan alıyor. Vatandaşa 250 dolara satıyoruz. Şimdi sormak isterim bu mudur Türkiye’nin iyi hali.

5) Kim getirdi memleketi bu hale? Borç batağına kim soktu? İYİ Parti mi, Saadet Partisi mi, Demokrat Parti, HDP mi?

 

6) Türkiye Varlık Fonu paralele bir hazine. Sayıştay da TBMM de denetlemeyecek. Tam bir çiftlik. Erdoğan’ın, yakınlarının ve beslemelerinin çiftliği.

 

7) Barış Pehlivan, Murat Ağırel. Efendim bunların suçu çok önceden açıklanmış bir MİT mensubunun kimliğini açıklanması oldu. Erdoğan açıkladı, definin yapılacağı yerde muhtar çağrı yaptı. Ve bunları Oda TV yayınladı. Erdoğan açıklıyor, milletvekili açıklıyor, muhtar açıklıyor suç değil ama Oda TV’de yayınlanınca suç. Barış Pehlivan, Murat Ağırel boşu boşuna içeride yatıyor. Devletin en mahrem bilgilerini terör örgütüne açan Kozmik Oda’yı açan Erdoğan’dır. Devletin bütün bilgilerinin yabancı servislere gitmesinin sebebi de Erdoğan’dır.