Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Temmuz 2020 Salı

7 TEMMUZ 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ

 


1) Çavuşoğlu’ndan AB’ye: “Türkiye’ye taahhütlerinizi yerine getirin”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusunda bir tıkanma görüyoruz. Bunun da sebebi biz değiliz. Türkiye bir garantör ülke olarak Kıbrıs Türk halkının haklarını korumakla mükellef. Biz hep başından beri diyoruz ki Türkiye olarak ve Kıbrıs Türkleri olarak, KKTC olarak paylaşmaya varız, diyalog başlatmaya hazırız.”
“Türkiye'ye verilen taahhütlerin de yerine gelmesi lazım. Gümrük birliği anlaşmasının modernizasyonu önemli. AB pek hoşlanmıyor ama vize serbestisi AB'nin bir sözüdür. Hoşunuza gitse de gitmese de bu sözünüzü yerine getirmek zorundasınız. 67'sini yerine getirmişiz. Bunu yapmayan ülkelere esneklik gösteriliyor, Türkiye'ye gelince daha fazla şart doğru değil.” dedi.

https://www.yenisafak.com/gundem/ab-temsilcisinden-kritik-ziyaret-bakan-cavusoglundan-abye-sert-vize-serbestisi-uyarisi-3548168

2) Financial Times: Hafter, Fransa için yük haline geldi
Financial Times gazetesi, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in artık Fransa için yük haline geldiği, Paris'in Ankara'yı suçlamasının arkasındaki asıl sebebin de Hafter'e bel bağlamak suretiyle yaptığı hatanın üstünü örtme girişimi olduğunu yazdı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/financial-times-hafter-fransa-icin-artik-yuk/1901197

3) Baro başkanları “eyleme devam” kararı aldı.
TBMM Adalet Komisyonu, 5 günde 52 saat toplantı yaptı. 296 kişi konuştu. Tartışmalı teklifi itirazlara rağmen kabul etti. Meclis önünde nöbet tutan baro başkanları ise “Biz daha son sözümüzü söylemedik.” diyerek eylemlere devam kararı aldı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-soz-savunmanindir-5915381/

4) Davutoğlu’ndan Uygur kışkırtıcılığı
MedyaNotu Twitter Hesabı'nın aktardığına göre Davutoğlu, "Cumhurbaşkanını, “Ey Çin 21. Yüzyılın dünyasında kurduğun toplama kamplarıyla insanlık suçu işliyorsun” demekten alıkoyan şey nedir? Cumhurbaşkanını, “Ey Çin Uygurlara karşı İslamofobyanın en zalim yüzünü temsil ediyorsun” demekten alıkoyan şey nedir?" ifadelerini kullandı.

https://www.milligazete.com.tr/haber/4953502/erdogan-cevap-verecek-mi-ahmet-davutoglundan-dikkat-ceken-soru

5) Almanya’dan turizm için yeşil ışık
Alman hükümetinin turizm sorumlusu Thomas Bareiss, Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'ye getirilen seyahat uyarısının kaldırılması için hızlı bir adım atabileceklerini söyledi. Bareiss, "Durum geçen hafta iyiydi. Bu hafta da iyi olursa hızlı bir şekilde açılım için hazırlık yapabiliriz" diye konuştu.

https://www.yenisafak.com/koronavirus/almanyadan-turkiyeye-seyahat-yasagiyla-ilgili-flas-aciklama-seyahat-yasagi-kisa-surede-kalkabilir-3548150

6) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Elbaşı Nursultan Nazarbayev ile telefon görüşmesi yaptı.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre İki ülke ilişkilerini ve bölgesel iş birliğini güçlendirecek adımlar ile Kovid-19'a karşı ortak mücadele konuları da görüşmede ele alındı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-kazakistanin-kurucu-cumhurbaskani-nazarbayev-ile-telefonda-gorustu/1901763

7) Libya Savunma Bakanlığı, başkent Trablus'un batısındaki Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne düzenlenen hava saldırısında kullanılan uçakların "ileri teknoloji" olduğunu ve yabancı bir güç temin etmediği sürece ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in bunlara sahip olamayacağını belirtti.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-vatiyye-ussu-hafterin-sahip-olmadigi-ileri-teknoloji-ucaklarla-vuruldu/1901882

8) Rusya,Libya’da Hafter saflarını da Suriye’den yeni paralı savaşçılarla güçlendirmeye devam ediyor.
Rusya, Irak sınırındaki Deyrizor ilinde rejime bağlı “Şebbiha” milisleri ile İran destekli yabancı gruplardan Fatimiyyun, Zeynebiyyun ve Kudüs Tugayları saflarından çoğu Suriyeli 300 savaşçıyı aylık 1000-1500’er dolar karşılığında Libya’ya gönderdi.

https://www.yenisafak.com/dunya/rusya-deasi-libyaya-tasidi-suriyeden-300-yeni-savasci-gonderdi-3548208

9) Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otelin yerini darbecilere bildirmekle suçlanan ve haklarında 20 yıl hapis cezası istenen yarbay rütbesindeki 3 Cumhurbaşkanlığı yaveri tahliye edildi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/darbecilere-erdoganin-yerini-soyleyen-3-yaver-serbest-kaldi-5915461/

10) Özkök, çuval olayında direnmemeyi savundu
24. Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, askerimize çuval geçirilmesi olayının perde arkasını Sözcü’ye anlattı: “ABD askerlerine karşı “Direnmeyin” ya da “Teslim Olun” gibi emirler hiçbir emir komuta kademesince asla verilmedi. Bence Özel Kuvvetlerin Irak’ta başında bulunan komutanı doğru karar vermiştir. Şayet bu kararın alternatifi uygulansaydı olabilecekleri anlayanın takdirine bırakıyorum.

https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/saygi-ozturk/oyle-bir-emir-asla-verilmedi-5915261/

11) Çıray’tan Amerikan ilaç şirketinin rüşvet skandalıyla ilgili açıklama
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, ABD'li Alexion ilaç firmasının, “Soliris” adlı ilacın satışını artırmak amacıyla, Türkiye ve Rusya'da rüşvet verdiği için 21 milyon dolar para cezasına mahkum edildiğini açıkladı. Çıray, TBMM'ye verdiği soru önergesinde, firmanın Türkiye'de de 2010-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı görevlilerine rüşvet verdiğinin kanıtlandığını savundu.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aytun-ciray-saglik-bakani-kocaya-sordu-abdli-ilac-firmasindan-kimler-rusvet-aldi-5915400/

12) Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Abdurrahman Al Sani, Orta Doğu'da barış sürecinin sekteye uğramasının sebebinin İsrail'in uluslararası normları görmezden gelmesi olduğunu söyledi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/katar-bolgede-baris-surecinin-sekteye-ugramasinin-sebebi-israil/1901835

13) AB, çelik miktar kısıtlamasını yeniden artırdı
AB’nin çelikte Türk ürünlerine yönelik miktar kısıtlamasını DÜNYA’ya değerlendiren Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, çeyreklik kotanın yüzde 46 azaltıldığını belirterek bu durumun genel kotanın tamamının kullanılamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

https://www.dunya.com/ekonomi/ab-celik-miktar-kisitlamasini-yeniden-artirdi-haberi-474513

14) G20 ülkelerinin iş dünyasının sesi olan B20, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerine altı önemli politika çağrısı yaptı.
Suudi Arabistan başkanlığındaki B20, iş dünyasına hükümetlerin özel sektörü COVID-19 krizi sırasında nasıl daha iyi destekleyebileceği ve gelecek krizlere karşı ekonomiyi nasıl koruyabileceğini sordu. Çok uluslu şirketlerden KOBİ’lere G20 içinde ve dışında 750’den fazla iş dünyası liderinin katıldığı çalışma sonucu “COVID-19 Sonrası Küresel Ekonomiyi Hızla Canlandırmak” raporu hazırlandı.

https://www.dunya.com/dunya/g20ye-pandemiden-cikis-recetesi-haberi-474515

15) Kızılay’ın kurbanlıkları bu yıl yerli üreticiden
Kurbanlıkları yurt dışından temin eden Kızılay, gelen tepkiler üzerine bu yıl kurbanlık ithalatından vazgeçerek, hayırseverlerin kurbanlıklarını yerli üreticiden temin edecek.

https://www.milligazete.com.tr/haber/4954859/milli-gazete-gundeme-getirmisti-kurbanliklar-yerli-ureticiden