Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Kasım 2020 Cuma

6 KASIM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) ABD'deki seçimler kaosa dönüştü
Kritik eyaletlerde milyonlarca oyun sayımına devam edilirken, Philadelphia'da oy sayımı Cuma gününe kadar durduruldu. Georgia ve Michigan'da mahkemeler Cumhuriyetçiler'in yaptığı oy sayımına ilişkin başvuruları reddetti. Trump, "Elimizde hile olduğuna dair çok fazla delil var. Seçimi çaldırmayacağız" diye konuştu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3031095-son-dakika-trump-ve-bidendan-pes-pese-hamleler
- Trump: “Medya, para ve teknoloji şirketlerine rağmen seçimi kazandık”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/trump-medya-para-ve-teknoloji-sirketlerine-ragmen-secimi-kazandik

2) Trump’a oy verenlerin yüzde 82’si belirleyici sorunu ekonomi olarak açıkladı. Biden’a oy verenler ise yüzde 91 ırksal eşitsizlik, yüzde 82 Korona.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/abd-seciminin-dip-dalgalari-ve-beyazlarin-azinliga-dusme-kaygilari-41655498
- ABD’de Trump’ı destekleyen Müslüman seçmenlerin sayısında artış var. Yahudilerin büyük çoğunluğu ise Biden’ı destekledi.
ABD'de yaşayan Müslüman seçmenler 2016’da yüzde 18 oranındaydı, bu oran 2020 seçiminde yüzde 30’a yükseldi. Müslüman adaylar Kongredeki yerini korudu, eyalet meclislerinde ise sayısını arttırdı.
https://www.aa.com.tr/tr/abd-baskanlik-secimleri-2020/abdde-baskanlik-seciminde-musluman-secmenlerin-yuzde-69u-bideni-destekledi/2033647

3) PKK'dan IKBY polisine ikinci saldırı
Irak'ın Duhok kentine bağlı Amedi ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarının 24 saat içinde ikinci defa polise saldırı düzenlediği bildirildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pkk-dan-ikby-polisine-ikinci-saldiri
- Irak Parlamentosu’ndan PKK saldırı hakkında açıklama: Irak Parlamentosu Başkanlık Divanı, Çemanke’de gerçekleşen saldırıyı “Irak’ın egemenliğine yönelik bir saldırı” şeklinde değerlendirerek bu tür saldırıları önlemek için Bağdat hükümetinden Kürdistan Bölgesi ile koordinasyon halinde olmasını istedi.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iraq/051120202

4) Erdoğan: “6.7 milyon konut dönüşmeli”
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bakın şu anda İzmir ile ilgili bu malum depremin olduğu bölge, sulak bir bölge. Biz şimdi tarım orman hayvancılığa ait bir bölgeyi, 1 milyon 400 bin metrekare, burayı rezerve alan olarak şu anda yapılacak konutlara tahsis ettik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız o 1 milyon 400 bin metrekarelik alanda inşaatlara başlayacak.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/erdogan-6-7-milyon-konut-donusmeli-222621

5) Türkiye’den Fransa'ya: “Boşuna takip masrafı yapma, internetten de izleyebilirsin”
Fransız firkateyni La Fayette’nin Akdeniz’de araştırma yapan Türk gemilerini üç aydır sürekli izlemesine Ankara’dan tepki geldi: “Cep telefonundan da görebilirsiniz...”
https://www.haber7.com/dunya/haber/3031107-fransaya-bosuna-takip-masrafi-yapma-internetten-de-izleyebilirsin

6) Türk SİHA'ları ABD'li şirketi korkuttu
Ermeni lobisi cephe hattında elde edilen büyük zaferin perde arkasında yer alan Türk SİHA'larına yönelik ABD'li teknoloji devine bir mektup yazdı. Şirket ise iddialar üzerine SİHA'lara yönelik inceleme başlattı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3031116-turk-sihalari-abdli-sirketi-korkuttu

7) Erciyes Üniversitesinde geliştirilen Kovid-19 aşısının uygulandığı ilk gönüllüde hiçbir yan etki görülmedi
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/erciyes-universitesinde-gelistirilen-kovid-19-asisinin-uygulandigi-ilk-gonullude-hicbir-yan-etki-gorulmedi/2033670

8) Libya’da uzlaşma arayışları Tunus’taki görüşmelerle devam edecek
Libya Devlet Yüksek Konseyi ile ülkedeki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetleri, Tunus'ta yapılacak diyalog görüşmelerine ilişkin karar alma mekanizması üzerinde anlaştı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/libya-da-uzlasma-arayislari-tunus-taki-gorusmelerle-devam-edecek

9) Rusya Dışişleri, ABD’nin Kıbrıs’a dayattığı, “Rus gemileri koşulunu” değerlendirdi
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: “Bu yaklaşım, herhangi bir devletin bağımsız bir dış politika yürütme konusundaki vazgeçilemez hakkına aykırıdır. Bildiğiniz gibi diğer ilkelere bağlıyız. Ortaklarla ikili bağların gelişimini asla üçüncü ülkelerle ilişkilerinin niteliğiyle ilişkilendirmiyoruz. Başkalarını ‘ya biz ya da ABD’ şeklindeki yapay tercihe zorlamıyoruz.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011061043171133-rusya-disisleri-abdnin-kibrisa-dayattigi-rus-gemileri-kosulunu-degerlendirdi/

10) Zaharova: “Rusya, İran ve Türkiye üçlüsü, Astana formatının bir sonraki görüşmesi için gündemleri hazırlanıyor”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011061043169940-zaharova-rusya-iran-ve-turkiye-uclusu-astana-formatinin-bir-sonraki-gorusmesi-icin-gundemleri/
- Zaharova: “Ortadoğu'dan Karabağ'a giden militanlar, Güney Kafkasya'da yeni terör yuvası oluşmasına yol açabilir”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011051043167526-zaharova-ortadogudan-karabaga-giden-militanlar-guney-kafkasyada-yeni-teror-yuvasi-olusmasina-yol/

11) AB Türkiye'yi Mavi Vatan için yine kınadı
Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de sismik çalışmalar yürüten Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerini 16 Şubat’a kadar uzatma kararı nedeniyle AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü tarafından yayımlanan açıklamada, “diyalog alanı yaratmak için her düzeyde yürütülen yapıcı girişimlere” rağmen Türkiye’nin bu faaliyetlerini sürdürmesinin “son derece üzüntü” verici olduğu ileri sürüldü. Açıklamada, “Türkiye’nin çözüme katkı sağlamak yerine tekrarladığı bu davranış biçimi ile ne yazık ki bölgede daha fazla gerilim ve güvensizliğe yol açıyor” ifadelerine yer verildi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ab-turkiye-yi-yine-kinadi-222624

 

12) DHKP-C’nin arşivi çözüldü
DHKP-C operasyonlarına ele geçirilen şifreli SD kart ile diğer dijital veriler çözülünce örgütün gizli grupları ve yazışmaları deşifre oldu. Verilerde yurtdışındaki elebaşların Türkiye’deki örgüt üyelerine gönderdiği talimatlar, gizli gruplar, toplanan aidatlar ve ölüm oruçlarına ilişkin bilgiler yer alıyor. Arşivde hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik’in ölüm orucuna örgüt talimatıyla başladığına ilişkin bilgiler yer alıyor. Örgütün şarkıcı, dernek ve meslek kuruluşlarıyla ilişkileri de açığa çıktı.
https://www.yenisafak.com/gundem/dhkp-cnin-arsivi-cozuldu-3573917

13) Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’in “yıkım ve tahliye” kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Ürdün Vadisi ve Doğu Kudüs için aldığı yıkım ve tahliye kararının saldırgan ve hukuk dışı olduğunu bildirdi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/disisleri-bakanligindan-israilin-yikim-ve-tahliye-kararina-tepki-1788875

14) Vergi borçları düzenlemesi: Milyonlarca vatandaşı rahatlatacak
Çiftçiler, orman köylülerinin borçları, belediyelerin DSİ olan su borçları da yapılandırma kapsamına alındı. Torba Kanun'un 4. maddesinde yapılan değişiklikle, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarının ve orman köylülerinin 31 Ağustos 2020 tarihinden önce kullandırılan ve ödenemeyen kredileri yeniden yapılandırılacak. Kanunun yayımlandığı tarihe kadar yüzde 3 faiz uygulanarak hesaplanacak borç tutarının ödemelerine Kasım 2021'de başlanacak.
https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/son-dakika-haberi-milyonlarca-vatandasi-rahatlatacak-duzenleme-tbmmde-kabul-edildi-iste-detaylar

15) IMF, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 1,9 ve gelecek yıl yüzde 8,2 büyümesini bekliyor
https://www.dunya.com/kuresel-ekonomi/imf-cin-ekonomisinin-bu-yil-yuzde-19-ve-gelecek-yil-yuzde-82-buyumesini-bekliyor-haberi-487897

16) Eski Tunus Cumhurbaşkanı: “Arap Birliği bitti”
Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Körfez ülkeleri başta olmak üzere Arap Birliği üyesi bazı devletlerin İsrail ile normalleşme sürecine girmesini eleştirdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/tunus-un-eski-cumhurbaskani-arap-birligini-hedef-aldi

17) İstifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, Lahey'de gözaltına alındı
Hollanda'nın Lahey kentindeki Kosova Özel Savcılığından yapılan açıklamada, aralarında istifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin de bulunduğu eski Meclis Başkanı Kadri Veseli, Kurtuluş Ordusunun (UÇK) eski komutanlarından Recep Selimi ve eski Kosova Meclis Başkanı ve Kosova UÇK eski sözcüsü Yakup Krasniçi gibi üst düzey yetkililerin Lahey’deki tutukevine yerleştirildikleri belirtildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/istifa-eden-kosova-cumhurbaskani-thaci-laheyde-gozaltina-alindi/2033858