Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Eylül 2020 Pazar

6 EYLÜL 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Siyasetten anlamazlarsa kuvvetle anlatırız” mesajı
“Türkiye'nin kendisine dayatılan ahlaksız haritaları ve belgeleri yırtıp atacak siyasi, ekonomik ve askeri güce sahip olduğunu anlayacaklar. Ya siyasetin, diplomasinin diliyle anlayacaklar ya da sahada yaşayacakları acı tecrübelerle anlayacaklar. Türkiye ve Türk milleti olarak biz her ihtimale ve her sonuca hazırlıklıyız. Biz her platformda, her görüşmede, her mesajda Türkiye'nin adil olması şartıyla her türlü paylaşıma hazır olduğunu ifade ediyoruz.”
https://www.cnnturk.com/turkiye/polisin-dur-ihtarina-uymadi-rastgele-ates-acarak-kayiplara-karisti

 

2) Çavuşoğlu'ndan Avusturya Başbakanı’na tepki
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından, Euronews'te yer alan, "Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz: Erdoğan, Avrupa'daki Türkleri kendi amaçları için kullanıyor" haberini alıntılayarak, "AB ve değerlerine asıl büyük tehdit Kurz’un temsil ettiği çarpık ideolojidir. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığı üzerine kurulan bu çirkin siyaset çağımızın hastalıklı zihniyetidir." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cavusoglundan-avusturya-basbakaninin-cumhurbaskani-erdogan-hakkindaki-sozlerine-tepki/1964233

 

3) Türkiye ve Azerbaycan'dan savaş sahnelerini aratmayan tatbikat
Türk ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Nahçıvan'da gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatta temsili düşman hedefleri kara ve havadan vuruldu. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki askeri iş birliği çerçevesinde, iki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi amacıyla yapılan tatbikatta yerine getirilen görevler gerçek savaş sahnelerini aratmadı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiye-ve-azerbaycandan-savas-sahnelerini-aratmayan-tatbikat/1964206

4) “Yunanistan sınırına tank sevkiyatı” iddiası gerçeği yansıtmıyor
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı, faaliyetin Malatya'da konuşlu 2. Ordu Komutanlığının planlı çalışması olduğu, Yunanistan sınırına herhangi bir askeri sevkiyatın söz konusu olmadığı öğrenildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-sinirina-tank-sevkiyati-iddiasi-gercegi-yansitmiyor/1964195

5) PKK Deyrizor’dan kaçıyor
Deyrizor’da aşiretlerin isyan bayrağı açtığı PKK/YPG çareyi bölgeden kaçmakta buldu. PKK’nın El Akidat aşiretinin 2 liderini öldürmesinden sonra başlayan çatışma ortamında önce terör örgütünün istihbarat ajanları Halid El Alaş (Ebu Hamam) ve El Kabir yüzleri maskeli motosikletli kişiler tarafından vuruldu.
https://www.yenisafak.com/gundem/pkk-deyrizordan-kaciyor-3556037

6) Fransa'da lise yardımcı tarih kitabında terör örgütü YPG/PKK propagandası yapıldı
Fransa Eğitim Bakanlığının müfredatında olmayan ancak 2020-2021 eğitim yılı için yardımcı kitap olarak hazırlanan eğitim materyalinde terör örgütü YPG/PKK'nın anlatıldığı iki sayfa bulunuyor. Söz konusu kitapta "Devleti olmayan ulus: Kürtler" başlıklı bölümde “Kürtler dünyada devleti olmayan en büyük ulus" ifadesi yer alıyor. Kitapta terör örgütü PKK'nın geçmişi ile ilgili kronolojik bilgiler kullanılıyor ayrıca Peşmerge hakkında bilgiler de bulunuyor. Kitapta YPG'yi simgeleyen paçavralar ve silahlı üniformalı teröristlerin fotoğrafı da yer alıyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-lise-yardimci-tarih-kitabinda-teror-orgutu-ypg-pkk-propagandasi-yapildi/1964244

7) Akdeniz Fırtınası Tatbikatı
Türkiye ve KKTC’nin “Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” bugün başlıyor. 10 Eylül’e kadar devam edecek tatbikata Türkiye’den firkateyn, hücumbot, korvetler ve denizaltılar ile F-16’lar, SİHA ve ATAK helikopterleri katılıyor. Fransa ve Yunanistan’ın gerilim politikası nedeniyle tatbikatın gövde gösterisine dönüşmesi bekleniyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/dogu-akdenizde-sehit-yuzbasi-cengiz-topel-akdeniz-firtinasi-tatbikati-basliyor-3556039

8) Dışişleri Bakanlığı: “Sırbistan'ın İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını derin endişeyle karşılıyoruz”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sirbistanin-israildeki-buyukelciligini-kuduse-tasima-kararini-derin-endiseyle-karsiliyoruz/1964210

9) AK Parti'den idam açıklaması
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, idam tartışmasıyla ilgili "Vatandaşlarımız idam cezası istiyorsa, biz de TBMM'de gereğini yapmak zorundayız" dedi.
https://halktv.com.tr/akpden-idam-aciklamasi-433576h

10) Sakarya'daki cinsel istismar zanlısı Eyyup Fatih Şağban hakkındaki iddianame kabul edildi: 55 yıl hapsi istendi
Sakarya'nın Akyazı ilçesinde küçük yaştaki mağdur kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan şüpheli Eyyüp Fatih Şağban hakkında düzenlenen iddianame Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sahte din adamı Şağban hakkında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen 4 sayfalık iddianamede, "zincirleme şekilde çocukların cinsel istismarı" suçundan 15 yıldan 40 yıl 1 ay 15 güne kadar, "çocuğa karşı kişiyi cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/sakaryadaki-cinsel-istismar-zanlisi-eyyup-fatih-sagban-hakkindaki-iddianame-kabul-edildi-3556051

11) Ilısu Barajı'ndan ekonomiye 4 ayda büyük katkı
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 4 ayda 1 milyar kilovatsaat enerji üreterek ülke ekonomisine yaklaşık 600 milyon lira katkı sağladı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Dicle Nehri üzerindeki baraj ve HES'in 19 Mayıs'ta devreye alınan ilk türbininin 200 megavat kurulu gücünde üretime başladığı hatırlatıldı.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/05/acilisini-baskan-erdogan-yapmisti-ilisu-barajindan-ekonomiye-4-ayda-buyuk-katki

12) Sağlık çalışanlarına 3 ay ek ödeme yapılacak
Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele 1 Ağustos'tan itibaren 3 ay süreyle ek ödeme yapılacak. Ek ödeme kapsam ve oranını bakan belirleyecek. Ek ödeme, mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçmeyecek. Görev sırasında veya görevinden dolayı bulaşıcı ve salgın hastalığa yakalanan sağlık personelinin çalışmadığı günler mesai içi sayılacak.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/05/saglik-calisanlarina-3-ay-ek-odeme-yapilacak

13) Türkiye'nin 8 aylık ihracatına tarım sektörü damgası
Kovid-19 nedeniyle birçok sektörün dış satım rakamlarında düşüş görülürken, yılın 8 ayında ihracatta artış yakalayan 7 sektörden 5'inin tarımla ilişkili olması dikkati çekti.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turkiyenin-8-aylik-ihracatina-tarim-sektoru-damgasi-41603826

14) Ticaret Bakanlığı uygulamasına övgü
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından oluşturulan Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) "SheTrades Outlook" platformunun, Bakanlığın Türkiye Kadın Girişimci Online Network Programını ve Export Akademi Programını "mükemmel" olarak nitelendirerek, iyi uygulama örnekleri arasına aldığını duyurdu.
https://www.dunya.com/gundem/ticaret-bakanligi-uygulamasina-ovgu-haberi-480561

15) Bilim Kurulu üyesi Koronavirüs aşısı için tarih verdi
Prof Dr. İlhan, Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı onaylı aşı çalışması yapan gruplar olduğuna işaret ederek, "Oldukça ileri aşamada olduklarını söyleyebiliriz. Yine yılbaşı, yılbaşı sonrasında aşının piyasada olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 'Aşı piyasaya çıkacak, yüzde yüz koruyacak' diye bir şey söz konusu değil. Aşı yeterli dozda antikor oluşturmazsa bu defa kişiler aşıya bağlı yeterli korumaya da sahip olamayabilir. Her aşı bağışık hale getirmeyebilir kişiyi. Aşı olsa bile vatandaşlarımız süreç iyice azalana kadar koruma önlemlerine dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5188949/bilim-kurulu-uyesi-koronavirus-asisi-icin-tarih-verdi

16) Rus savaş uçakları ABD bombardıman uçaklarını engelledi
Ulusal Savunma Yönetim Merkezi’nden yapılan açıklamada, Su-27 ve Su-30 tipi 8 Rus savaş uçağının, Rusyasınırına doğru yaklaşan ABD’ye ait 3 B-52H tipi bombardıman uçağını engellediği belirtildi. Engellemenin ardından ABD uçaklarının rota değiştirerek Rus sınırından uzaklaştığı aktarıldı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/rus-savas-ucaklari-abd-bombardiman-ucaklarini-engelledi-41603990

17) İsrail’de binlerce kişinin katıldığı Netanyahu karşıtı gösteriler devam ediyor
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-de-binlerce-kisinin-katildigi-netanyahu-karsiti-gosteriler-devam-ediyor/1964248