Türkiye gündemi haber özetleri - 3 Temmuz 2020 Cuma

3 HAZİRAN 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Bazı baro başkanlarının TBMM Çankaya kapısındaki bekleyişleri sürüyor
TBMM Adalet Komisyonunda, barolara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine katılmak isteyen bazı baro başkanlarının Meclisin Çankaya kapısındaki bekleyişleri sürüyor. Baro başkanları, akşam saatlerinde toplanan ve barolara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini görüşen Adalet Komisyonuna katılmak için Meclisin Çankaya kapısına gelmişti.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bazi-baro-baskanlarinin-tbmm-cankaya-kapisindaki-bekleyisleri-suruyor/1897900

2) Feyzioğlu komisyona daveti iletti, Baro yöneticileri kabul etmedi
TBMM Adalet Komisyonunda, barolara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine katılmak isteyen bazı baro başkanlarına TBB Başkanı Metin Feyzioğlu aracılığı ile “Baroları temsilen 3 yönetici katılsın” teklifi sunuldu. Ancak Baro Başkanları “Hepimiz katılacağız” diye diretti ve teklifi geri çevirdi.

3) Yunanistan’dan flaş Ayasofya açıklaması
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas açıklamalarda bulundu. Bir basın toplantısı düzenleyen Petsas, “Ayasofya bir dünya miras anıtı… ABD Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere birçok ülke Türkiye’yi, dünyadaki Hıristiyanlarla Türkiye arasındaki devasa duygusal uçurum yaratmama konusunda adımlar atması konusunda uyarıyor” açıklamasını yaptı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-yunanistandan-flas-ayasofya-aciklamasi-5907081/

4) EGM: “Sosyal medyada 7 gün 24 saat esasına göre siber devriye faaliyetleri yürütülüyor”
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM), yapılan açıklamada, siber devriye faaliyetleri kapsamında, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun çerçevesinde Atatürk'e yönelik hakaret suçları ile Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299'uncu maddesi gereğince Cumhurbaşkanına hakaret suçlarının resen takip edildiği belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/egm-sosyal-medyada-7-gun-24-saat-esasina-gore-siber-devriye-faaliyetleri-yurutuluyor/1897661

5) Türkiye'den BM Güvenlik Konseyine “BAE'ye sorumluluğu hatırlatılsın” çağrısı
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği mektupta, BAE'nin bölgedeki demokratik hareketleri bastırmaya ve bölgeye hükmetmeye yönelik ''yıkıcı'' politikalarına dikkati çekti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiyeden-bm-guvenlik-konseyine-baeye-sorumlulugu-hatirlatilsin-cagrisi/1897764

6) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan İsrail'in ilhak girişimine ilişkin değerlendirme
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye olarak Filistinlilerin İsrail'in ilhak planına karşı milli mutabakat ruhuyla birlikte hareket etme kararını destekliyoruz. İsrail'in uluslararası hukuku yok sayan ilhak ve işgal girişiminin hiçbir meşruiyetinin olmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Uluslararası toplum bu gayrimeşru girişimlere en sert tepkiyi göstermeli ve İsrail'in işgal ve ilhak politikasına karşı Filistin halkının hukukunu korumalıdır. Türkiye, haklı ve meşru davasında Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalindan-israilin-ilhak-girisimine-iliskin-degerlendirme/1897684

 

7) Filistinli gruplar Gazze'de İsrail'in İlhak Planına karşı yürüdü.
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Filistinli grupların ortak çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in ilhak planına karşı protesto yürüyüşü düzenledi. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail ve ilhak planına karşı sloganlar attı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/filistinli-gruplar-gazzede-israilin-ilhak-planina-karsi-yurudu/1897916

8) Katar Emiri Al Sani’den Türkiye ile işbirliği mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti dolayısıyla Katar ve Türk halkları arasındaki ilişkilerin derinliğine dikkat çeken Al Sani, "Araplar ve Türkiye arasındaki ortak kültürel miras ve coğrafi yakınlık bölgenin istikrarı ve kalkınması için yapıcı bir iş birliği tesis ediyor; insanlığın ilerlemesine de eksiksiz bir katkı sunuyor." ifadelerini kullandı. Katar resmi haber ajansı QNA'nın Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin haberinde de iki liderin, Filistin, Libya, Suriye ve Yemen'deki önemli gelişmeleri ele aldığı ve iki ülke için ortak öneme sahip uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduğu aktarıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/katar-emiri-al-sani-araplar-ve-turkiyenin-ortak-kulturel-mirasi-bolge-istikrari-icin-yapici-is-birligi-tesis-ediyor/1897954#

 

9) Fransa Başbakanı istifa etti!
Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Fransa Başbakanı Edouard Philippe'in görevinden istifa ettiği duyuruldu. Açıklamada Philippe'in yeni hükümet kurulana kadar görevine devam edeceği bildirildi.
https://www.haberturk.com/son-dakika-fransa-basbakani-istifa-etti-2732345

10) Türkiye’de Almanya’ya turizm çıkarması
Türkiye, Alman turistleri ağırlamak için diplomatik girişimlerini artırdı. Almanya'nın koronavirüs nedeniyle seyahat uyarısı koyduğu ülkeler arasından Türkiye'nin çıkarılması ve Alman turistlerin ülkeye gelişinin önünün açılması için Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet muhataplarıyla görüşmek için Almanya’ya gitti. Çavuşoğlu “Almanya’dan ve diğer ülkelerden gelecek misafirlerimizi ağırlamaya hazırız” dedi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/turkiye-den-almanya-ya-turizm-cikarmasi-h264810.html

11) 6 ayda 562 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, Haziran'da 6'sı turuncu, 3'ü gri kategoride aranan toplam 128 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/6-ayda-562-terorist-etkisiz-hale-getirildi-h264833.html

12) Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon haziranda yüzde 1,13 artarken, yıllık bazda yüzde 12,62 oldu.
https://www.ulusal.com.tr/ekonomi/enflasyon-rakamlari-aciklandi-7-h264832.html

13) Pekcan: Ekonomide güçlü bir sinyal verdik
Haziran ayına ait ihracat rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye olarak pandemide sağlık alanında ayrıştığımız gibi ekonomik alanda da ayrışarak güçlü çıkış sinyali verdiğimizi düşünüyorum." dedi. COVID -19 salgını sürecinin bütün dünyada toplum sağlığı kadar ülke ekonomilerini de derinden etkilediğini belirten Pekcan, Türkiye'nin de bunu mart ayından itibaren hissettiğini söyledi.

https://www.dunya.com/ekonomi/pekcan-ekonomide-guclu-bir-sinyal-verdik-haberi-474149

14) Bakan Albayrak: “Hedefimiz ihracat artışıyla cari dengeyi kalıcı kılmak”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Hedefimiz yüksek katma değerli üretime devam etmek ve ihracat artışıyla cari dengeyi kalıcı kılmaktır." ifadesini kullandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, ihracatın haziranda aylık bazda yüzde 35,13, yıllık bazda ise yüzde 15,77 arttığına işaret etti. Bakan Albayrak, hazirandaki ihracat rakamlarına dikkati çekerek, "Hedefimiz yüksek katma değerli üretime devam etmek ve ihracat artışıyla cari dengeyi kalıcı kılmaktır." ifadesini kullandı.

https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-albayrak-hedefimiz-ihracat-artisiyla-cari-dengeyi-kalici-kilmak-haberi-474202

 

15) İhracatta güçlü çıkış: Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin ihracatı geçen ay yüzde 15,8 artarak 13 milyar 469 milyon dolar oldu. Mayıs ayına göre yüzde 35,2 ile ihracatta “rekor artış hızı” elde edildi. Haziranda 1.443 işletme ihracat ailesine katılırken, 27 sektörün 24’ü ihracatta artış sağladı.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/ihracatta-guclu-cikis-haziran-ayi-ihracat-rakamlari-aciklandi-3547699

 

16) İçişleri Bakanlığı: “Yılın ilk 6 ayında kadın cinayetleri yüzde 34 azaldı”
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının engellenmesine yönelik alınan tedbirlerin, yapılan bilgilendirme faaliyetlerinin ve yürütülen eğitimlerin etkisini göstermeye başladığı belirtildi. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında meydana gelen olaylar incelendiğinde, kadın cinayetlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 oranında düştüğü, 115 kadının hayatını kaybettiği, geçen yılın aynı döneminde 173 kadının yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/icisleri-bakanligi-yilin-ilk-6-ayinda-kadin-cinayetleri-yuzde-34-azaldi/1897422

17) Bakan Soylu: Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü kuruldu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Emniyet Genel Müdürlüğü Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Polisi ile Jandarma Genel Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvan Koruma Timinin logoları ile ekiplerin kullanacağı araçların görüntüsüne yer verdi. Soylu, şunları kaydetti: "Emniyet ve jandarmada yeni bir dönem başlıyor... Çevre, Doğa, Hayvan Koruma Şube Müdürlüğü kuruldu. Araçlar hazır, yakında çalışmalar başlıyor."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-soylu-cevre-doga-hayvan-koruma-sube-mudurlugu-kuruldu/1897349

18) TBMM'den “internete erişim kısıtlaması” açıklaması
TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, "milletvekillerinin internet erişiminde zorluk yaşadıkları" yönündeki şikayetler üzerine çalışma başlatıldığına işaret edildi. Bu kapsamda herhangi bir içerik üretmeyen ve bireysel abonelik üzerinden işleyen platformların mesai saatleri içinde yoğun kullanıldığının tespit edildiğine işaret edilerek, bu nedenle Mart 2020'de idari personel için aralarında Netflix'in de bulunduğu sitelere erişim kısıtlamasının getirildiği hatırlatıldı.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmmden-internete-erisim-kisitlamasi-aciklamasi/1897932

19) Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin dava yarın başlıyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Orta Doğu'nun etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesiyle ilgili haklarında yakalama kararı bulunan firari 20 sanık hakkında 117 sayfalık iddianame hazırlandı.
İddianameyi kabul eden İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince ilk duruşma, yarın Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılacak.
https://www.aa.com.tr/tr/cemal-kasikci/cemal-kasikcinin-oldurulmesine-iliskin-dava-yarin-basliyor-/1897385

20) Almanya Başbakanı Merkel: Avrupa'nın tarihinin en zor durumunda olduğunu biliyoruz
Almanya Başbakanı Angela Merkel, video konferans yoluyla Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) hala kaybolmadığını ancak bu virüs ile daha iyi bir şekilde yaşamanın öğrenildiğini belirtti.
"Avrupa'nın tarihinin en zor durumunda olduğunu biliyoruz." diyen Merkel, bunu ekonomik verilerden gördüklerini kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/almanya-basbakani-merkel-avrupanin-tarihinin-en-zor-durumunda-oldugunu-biliyoruz/1897843

21) Maduro hükümeti AB Temsilcisini “istenmeyen kişi” ilan etmekten vazgeçti
Venezuela Dışişleri Bakanlığı ve AB'den yapılan ortak yazılı açıklamada, Venezulea Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ile Venezuela arasındaki diplomatik ilişkileri devam ettirmenin gerekliliği üzerine anlaştığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
Diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi vurgusu yapılan açıklamada, "Venezuela hükümeti, 29 Haziran 2020'de alınan Karakas'taki Avrupa Birliği Heyeti Başkanı Büyükelçi Isabel Brilhante Pedrosa'nın 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi kararını geçersiz kılmıştır." ifadesine yer verildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/maduro-hukumeti-ab-temsilcisini-istenmeyen-kisi-ilan-etmekten-vazgecti/1897841

22) ABD’den Afganistan barış sürecindeki çabaları için Pakistan’a teşekkür
ABD’nin İslamabad Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ve Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva ile Afganistan’daki barış sürecini görüşmek için başkent İslamabad’da bir araya geldiği bildirildi.
Açıklamada, Halilzad’ın, Afganistan’daki barış sürecinin ilerlemesi için devam eden çabalarından dolayı Pakistan’a teşekkür ettiği belirtilirken, tarafların kalan sorunların hızla çözümünün önemine işaret ettiği vurgulandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-den-afganistan-baris-surecindeki-cabalari-icin-pakistan-a-tesekkur/1897903

 

23) ABD, Çinlilerle iş yapan bankalara yaptırım uygulayacak
ABD Temsilciler Meclisi, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ne Ulusal Güvenlik Yasası'nı getiren Çinli yetkililerle iş yapan tüm bankalara yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı onayladı.

https://www.dunya.com/dunya/abd-cinlilerle-is-yapan-bankalara-yaptirim-uygulayacak-haberi-474125

24) Rusya: “Biz Taliban’a yardım etmedik, ABD IŞİD ile işbirliği yaptı”
ABD'deki demokratların iddia ettiği Rusya'nın ABD askerlerini öldürmeleri karşılığı Afganistan'daki Taliban milislerine silah verdiği iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Rusya bugün yaptığı açıklamada sadece meşru Afganistan hükümetine silah verildiğini Taliban unsurlarına hiçbir şekilde silah sevkiyatı yapılmadığını aktardı. Öte yandan Rusya yeni bir iddiayı gündeme getirdi ve ABD'nin bölgedeki IŞİD unsurlarına helikopterli destek verdiğini öne sürdü.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/iddia-gerginligi-tirmandirmisti-rusya-silah-sevkiyatina-aciklik-getirdi-5907647/