Türkiye gündemi haber özetleri - 29 Ağustos 2020 Cumartesi

29 AĞUSTOS 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) MSB: 6 adet Yunanistan’a ait F-16 havada önlendi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Navtex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan'a ait 6 adet F-16 uçağının havada önlendiğini açıkladı. Doğu Akdeniz'de eğitimlere katılan denizcilerle ilgili de açıklamada bulunan Bakanlık, İtalyan Muhribi Its Durand De La Penne ile deniz eğitimi gerçekleştirildiğini vurguladı.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/msb-navtex-bolgesine-yaklasan-6-yunan-jeti-onlendi-h267743.html

2) Yetki gemi komutanında: Vur emri verildi
Doğu Akdeniz’de, çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdi. Gemi komutanları, Oruç Reis ya da savaş gemilerine olası bir tacizde Ankara’ya sormaksızın anında karşılık verebilecek.

https://www.yenisafak.com/gundem/dogu-akdenizde-artik-yetki-gemi-komutaninda-vur-emri-verildi-3555062

3) Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye sert mesaj
Dışişleri Bakanlığından AB'ye sert mesaj. AB'nin ülkemizin kendi kıta sahanlığı içinde yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi haddine değildir. Zira AB Adalet Divanı'nın da teyit ettiği üzere AB'nin bu konuda bir yetkisi yoktur. Bu talep AB'nin hem kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır."

https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/28/son-dakika-disisleri-bakanligindan-abye-sert-mesaj

4) Jerusalem Post'tan Doğu Akdeniz yorumu: “Savaş çıkarsa Türkiye kazanan taraf olur”
İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post gazetesi, Doğu Akdeniz'de olası bir çatışmada kazanan tarafın Türkiye olacağını öne sürdü. Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a destek vermediğini hatırlatan gazete, iki ülke arasında yaşanan gerilimin İsrail'i de etkilediğini savundu. İsrail yönetimi, Doğu Akdeniz'deki gaz kaynaklarını uzun süredir AB ülkelerine satabilmek için East-Med projesini hayata geçirmeye çalışıyordu.

https://www.yenisafak.com/dunya/jerusalem-posttan-dogu-akdeniz-yorumu-savas-cikarsa-turkiye-kazanan-taraf-olur-3554953

5) Teröriste ağıt yaktılar
CHP’liler DHKP-C üyesi Ebru Timtik’in ölümünden devleti suçladı. CHP’li Gürsel Tekin, “AKP rejimi adalete karşı işlediği suçlarla tarih ve millet önünde yargılanacak” ifadelerini kullandı. CHP Adana İl Başkanlığı, “Devrimciler ölür, devrimler sürer” derken Kartal Kadın Kolları, “Lanet olsun adaletinize Ebru’yu da öldürdünüz” yazdı.

https://www.yenisafak.com/gundem/chpli-vekiller-terorist-ebru-timtike-agit-yakti-3555064

6) İçişleri Bakanı, İstanbul Barosu hakkında suç duyurusunda bulunacak
Soylu, "İstanbul Barosuna da yazıklar olsun, İstanbul Barosu'nun yöneticilerine de yazıklar olsun. Bugün bir terör örgütü mensubunun fotoğrafını İstanbul Barosuna asanları şiddetle kınıyorum. Emniyet mensubu arkadaşlarımız derhal o fotoğrafı oradan kaldırdılar ama bu milletin vicdanı ile oynamasınlar artık. Savcı Selim Kiraz'ı şehit eden, bu ülkeyi huzursuz etmeye çalışan, jandarmamızın dağda fellik fellik arayıp etkisiz hale getirdiği DHKP-C terör örgütü mensuplarının fotoğrafını bugün İstanbul Barosuna asanların bu milletin değerleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Şahsım adına da onlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağım" ifadelerini kullandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5159287/bu-goruntu-bakan-soyluyu-cok-sinirlendirdi-yaziklar-olsun

7) Akşener Gül’ün adaylığına itiraz etmediğini söyledi
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, "Elbette olmayı çok isterim herkes gibi. Çok iyi işler yapacağımıza da inanıyorum. Ancak Cumhurbaşkanı olacağım diye Türkiye'nin geleceğiyle oynamayacağım" dedi. Abdullah Gül'ün olası Cumhurbaşkanı adaylığı için, "O gün geldiğinde bakılır. Ben Sayın Gül'e herhangi bir itiraz konumunda 24 Haziran'da da olmadım" açıklamasını yaptı. Akşener, erken seçim için ise 2021 Haziran'ı işaret etti.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aksenerden-cumhurbaskani-adayligi-aciklamasi-6012101/

8) “Açıklanan rezerv, 2009’da İsrail’in doğal gaz devrimini başlatan miktara eşit”
Ülke gündemine oturan doğal gaz keşfi ve yaşanan gelişmeleri değerlendiren Doç. Dr. Tolga Demiryol, “Keşfin niteliğinin daha net anlaşılabilmesi açısından 2009'da İsrail’in doğal gaz devrimini başlatan Tamar sahasındaki toplam rezerv büyüklüğünün 320 milyar metreküp olduğunu hatırlamak gerek" dedi.
https://www.dunya.com/sektorler/enerji/aciklanan-rezerv-2009da-israilin-dogal-gaz-devrimini-baslatan-miktara-esit-haberi-479602

9) Ekonomiye güven ağustosta yüzde 4,4 arttı
Salgın nedeniyle nisan ayında tarihinin en düşük seviyelerini gören ekonomik güven endeksi verileri, 'V' şeklindeki toparlanmasını ağustos ayında da sürdürdü. Nisan ayında 51,3 ile tarihi dibini gören ekonomik güven endeksi, üst üste 4. ayında da yükselişini sürdürdü ve ağustosta 85,9 seviyesine yükseldi.
https://www.dunya.com/ekonomi/ekonomiye-guven-agustosta-yuzde-44-artti-haberi-479590

10) Bakan Albayrak Milli ekonomi programları hakkında açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) toplantısında, milli ekonomi programlarını, küresel finans durumunu istişare ettiklerini bildirdi. Bakan Albayrak, açıklamasında, "Milli ekonomi programlarımızı, küresel finans durumunu istişare ettik. 2020 yılını bu performans ile sürdürüp gelecek yılda bunu çok daha ileri taşıyacağız inşallah." ifadelerini yer verdi.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-milli-ekonomi-programlarimizi-kuresel-finans-durumunu-istisare-ettik/1956665

11) TVF açıkladı! Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi tamamlandı
Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından yürütülen, kamu sigorta şirketlerinin tek çatı altında birleştirilmesi süreci, yapılan genel kurul toplantılarında onaylandı. Yapılan açıklamaya göre, birleşmiş kamu şirketlerine ilişkin tüm detaylı bilgiler, önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katılımı ile düzenlenecek tanıtım toplantısında kamuoyu ile paylaşılacak.

https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/08/28/tvf-acikladi-kamu-sigorta-sirketlerinin-birlesmesi-tamamlandi

12) Kırsal kalkınma desteği kapsamında 68 projeye 71 milyon lira hibe verilecek
https://www.dunya.com/ekonomi/kirsal-kalkinma-destegi-kapsaminda-68-projeye-71-milyon-lira-hibe-verilecek-haberi-479650

13) İhracatçıya özel dijital danışman!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kolay ihracat platformunun ilk fazının bugün itibarıyla KOBİ'lerin kullanımına açılacağını duyurdu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçılara ve ihracat hedefi olan girişimcilere sundukları danışmanlığın kalitesini ve kapsamını ciddi şekilde yükseltecek bir platformu devreye aldıklarını bildirerek, “Kolay İhracat Platformu ile artık her bir ihracatçımızın, yapay zeka teknolojisi ile çalışan dijital bir danışmanı olacak.” dedi. Pekcan, ihracatta dijital dönüşüm vizyonu doğrultusunda geliştirilen, Türkiye’nin ihracat potansiyeline önemli katkılar sağlamayı amaçlayan, yapay zeka destekli Kolay İhracat Platformu’nu Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıda tanıttı.

https://www.dunya.com/ekonomi/ihracatciya-ozel-dijital-danisman-haberi-479609

14) İhracat bedellerinde banka yükümlülüğü kaldırıldı
İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin esasları düzenleyen, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı karara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapıldı. Buna göre, 31 Aralık 2019’da ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin yurda getirilmesinde esas olan ödeme şekilleri içine eklenen “Banka Ödeme Yükümlülüğü” kaldırıldı.

https://www.dunya.com/ihracat/ihracat-bedellerinde-banka-yukumlulugu-kaldirildi-haberi-479581

15) Japonya'da istifa depremi: Başbakan Abe istifa etti
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, sağlığını gerekçe göstererek 2012’den beri sürdürdüğü başbakanlık görevinden istifa etti. Abe, "Hastalığımın kesinlikle iyiye gidecek şekilde bir garantisi yok. Meclis açılışı yaklaşıyor. İstifa etmenin en uygun zaman olduğunu düşündüm" dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/japonya-basbakani-abe-istifa-mi-etti-3554948

16) Beyaz Saray’dan mahkeme salonlarına: Steve Bannon
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyası yöneticiliğini yürüten ve bir süreliğine Beyaz Saray’da baş stratejist olarak vazife yapan Steve Bannon, ABD-Meksika sınırına inşa edilecek duvarın bir kısmı için toplanan bağışları zimmetine geçirdiği iddiasıyla gözaltına alınınca yeniden gündeme geldi. Hakkında hazırlanan iddianamede, 25 milyon dolardan fazla para toplanan bağış kampanyasından Bannon’ın yüz binlerce doları kişisel işleri için harcadığı öne sürüldü.

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/beyaz-saray-dan-mahkeme-salonlarina-steve-bannon/1955974