Türkiye gündemi haber özetleri - 25 Kasım 2020 Çarşamba

25 KASIM 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Türk savaş gemileri teyakkuzda!
Donanma, AB’nin İrini Operasyonu kapsamında Türk bayraklı ticari gemiye baskın düzenlemesinden sonra teyakkuza geçti. Baskını düzenleyen gemiyi Yunan komutan yönettiği için, Doğu Akdeniz’de Yunan gemilerine misilleme de kart olarak masada duruyor.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037660-turk-savas-gemileri-teyakkuzda

2) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İrini Harekatı'nın Türk gemisine yönelik eylemiyle ilgili, "Sahada da cevabını vereceğiz, hukuki ve siyasi süreçleri de takip edeceğiz." Dedi
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/cavusoglu-ndan-net-mesaj-sahada-cevabini-verecegiz


3) Dışişleri Bakanlığından AB’nin “izin istendi” açıklamasına yanıt
Bakanlığın İngilizce Twitter hesabından yapılan açıklamada, "İrini Operasyonu kapsamında (Türk ticaret gemisi) Roseline-A'ya bayrak devletinin izni olmaksızın hukuka aykırı biçimde ve zorla çıkılmış, çıkış öncesinde de Türk makamları tarafından yapılan sözlü ve yazılı uyarılar görmezden gelinmiştir." ifadeleri kullanıldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/disisleri-bakanligindan-ab-nin-izin-istendi-aciklamasina-yanit

4) Biden kabinesini ilan etti ve beklenen mesajını verdi
“Bu ekip dünyaya liderlik etmeye hazır, ondan geri çekilmeye değil. Düşmanlarımızla yüzleşmeye hazır, müttefiklerimizi reddetmeye değil. Ve değerlerimiz için ayağa kalkmaya hazırız.” Biden, Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) başına Avril Haines’i atadığını açıkladı.
https://twitter.com/JoeBiden/status/1331342325981741056?s=20

5) AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “MYK’mız da Arınç’ın görüşlerine katılmıyor”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037494-son-dakika-kritik-toplanti-sonrasi-son-dakika-aciklamalari

6) AK Parti’den Çeviköz’e tepki
Ömer Çelik: “CHP'den çıkıyor biz iktidara gelirsek S-400'leri iptal edeceğiz diyor. Türkiye'nin hava savunma sistemi, güvenlik ihtiyacı ne olacak. Bu bir kes-kopyala-yapıştır, tercüme ve ithal ikameci anlayıştır. Demokrasiyi bir mal gibi görüp bir yerden bir yere ithal edeceklerini sanıyorlar.”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037494-son-dakika-kritik-toplanti-sonrasi-son-dakika-aciklamalari/?detay=2

7) Ömer Çelik’ten reform açıklaması
“Reform süreci demokrasinin derinliğidir. Birtakım başka anlamlar yükleyen olduğunu görüyorum. Şartlar değişir, hayat değişir, toplumun taleplerinin siyasette temsil edilmesi konusunda yeni mekanizmalara ihtiyaç duyulur… Biz siyasi parti olarak kendi çalışmalarımızı yapıyoruz. Bakanlıklarımızın da çalışmaları var. Her biri olgunlaştığında Cumhurbaşkanımıza ve genel başkanımıza sunularak, tartışılıp son kararlar verilecektir.”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3037494-son-dakika-kritik-toplanti-sonrasi-son-dakika-aciklamalari/?detay=2

8) Altun’dan “Yeni reform dönemi başlıyor” mesajı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı, “reform” süreciyle ilgili “Hedefimiz tek cümleyle ülkemizin refah, özgürlük ve güvenlik içinde geleceğe taşınmasını sağlamak. Cumhurbaşkanımızın yola ilk çıktığındaki hedefleri zaten bunlardı. Şimdi bu doğrultuda daha müreffeh ve daha demokratik Türkiye için yeni bir reform dönemi başlıyor.” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/fahrettin-altundan-reform-aciklamasi-yeni-reform-donemi-basliyor-3576541

9) TÜSİAD- Rekabet Kongresi’nde Türkiye’nin yeni hikâyesi için hukuk ve şeffaflığa vurgu yapıldı
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, doğru para politikası ve disiplinli maliye politikasına yeniden dönülmesi gerektiğini belirterek “Demokrasi ve hukuk devleti konusunda kararlı politikalar güven için önemli” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/rekabet-kongresinde-turkiyenin-yeni-hikayesi-icin-hukuk-ve-seffafliga-vurgu-yapildi-1793581

10) Dışişleri Bakanlığından Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'a tepki: “Görüşme masasına bir an evvel oturmalı”
Aksoy, Dendias'ın bugünkü açıklamalarında Türkiye'ye yönelttiği ithamlar ve kullandığı tehditkar dilin, Yunan tarafının Türkiye'yle arasındaki meseleleri diyalog ve diplomasi yoluyla çözmeyi arzu etmediğini bir kez daha gösterdiğini kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligindan-yunanistan-disisleri-bakani-dendiasa-tepki-gorusme-masasina-bir-an-evvel-oturmali/2054786


11) Azerbaycan ordusu 27 yıl sonra Kelbecer'de. Ermeni ordusunun son askeri birliklerinin bölgeden çekilmesiyle Azerbaycan ordusu Kelbecer'e girdi.
https://tr.sputniknews.com/asya/202011251043284852-azerbaycan-ordusu-27-yil-sonra-kelbecere-girdi/

12) Tatar’dan “Yeni bir yol haritası” mesajı
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Gerek Türkiye ile olan ilişkilerimizi, gerek uluslararası ilişkilerimizi artırarak, yeni bir yol haritası çizmenin zamanı geldi" dedi.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3037647-tatar-yeni-bir-yol-haritasi-cizme-zamani-geldi

13) ABD’den Koronavirüs aşısı için net tarih verildi.
ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç devi Pfizer'in ürettiği koronavirüs aşısı için net tarih verdi. Azar, aşının dağıtımına 10 Aralık'tan hemen sonra başlanabileceğini duyurdu.
https://www.haber7.com/saglik/haber/3037585-koronavirus-asisi-icin-net-tarih-verildi

14) Kılıçdaroğlu’ndan skandal açıklama: “Hala iktidarı destekleyen öğretmene ben öğretmen demem”
https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/kilicdaroglu-hala-iktidari-destekleyen-ogretmene-ben-ogretmen-demem-2212723

15) Muharrem İnce'den CHP itirafı: "Keşke seçim gecesi merkeze gidip sistemin çöktüğünü millete gösterseydim"
https://video.haber7.com/video-galeri/175538-muharrem-inceden-ortaligi-karistiracak-chp-itirafi

16) MİT, PKK’nın Irak-Suriye bağlantısını ‘kesti’
MİT, terör örgütü PKK/KCK’nın kuryelerinden sorumlu, “Dıhlaz” kod adlı Hizret Çalkın’ı, Irak’ın kuzeyinde teröristlerle toplantıdayken etkisiz hale getirdi. Gri listede aranan Çalkın, PKK’nın Irak ile Suriye arasındaki terörist sevkini koordine ediyordu.
https://www.yenisafak.com/gundem/mit-pkknin-irak-suriye-baglantisini-kesti-3576542

17) Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2021'de üreticilerimize, 1 milyar lira ilave ödenekle birlikte toplam 23 milyar lira destek vereceğiz." dedi.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/ureticilerimize-toplam-23-milyar-lira-destek-verecegiz-177304

18) Suriye medyası: “İsrail, Kuneytra'yı hava saldırılarıyla hedef aldı”
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202011251043285318-suriye-medyasi-israil-kuneytrayi-hava-saldirilariyla-hedef-aldi/

19) Çin'de son 24 saatte 5 yeni Koronavirüs vakası tespit edildi
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202011251043285521-cinde-son-24-saatte-5-yeni-koronavirus-vakasi-tespit-edildi/

20) Rus Dışişleri’nden Berlin’e: “Moskova'ya yönelik agresif söylemden vazgeçin”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202011241043284309-rus-disislerinden-berline-moskovaya-yonelik-agresif-soylemden-vazgecin/

21) Rusya'nın Washington Büyükelçisi Antonov'dan ABD'nin üç Rus şirketine yönelik yaptırımlarına yanıt.
Antonov, ABD'nin 3 Rus şirketini hedef alan yaptırımlarına ilişkin, bu tür yapıcı olmayan yaklaşım ve tek taraflı önlemlerin Rus-Amerikan ilişkilerinde daha sağlıklı bir iklim yaratılmasına katkıda bulunmadığı değerlendirmesinde bulundu.
ttps://tr.sputniknews.com/rusya/202011251043285534-rusyanin-Washington-buyukelcisi-antonovdan-abdnin-uc-rus-sirketine-yonelik-yaptirimlarina-yanit/

22) Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu Başkanı Popova: “Rusya’daki koronavirüs Çin değil Avrupa menşeili”
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202011251043285264-rospotrebnadzor-baskani-popova-rusyadaki-koronavirus-cin-degil-avrupa-menseili/

23) Fransız muhalif lider Melanchon: “Fransa otoriter bir rejime kayma sürecinde”
Fransa’da Cumhurbaşkanı adayı, milletvekili Jean-Luc Melenchon, polisin sığınmacı ile gazetecilere yönelik şiddetine ve meclisten geçen güvenlik yasa tasarısına ilişkin Fransa yönetiminin otoriter bir rejime kayma sürecine girdiğini belirtti. Fransa'da tartışmalı güvenlik yasa tasarısı mecliste kabul edildi
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransiz-muhalif-lider-melanchon-fransa-otoriter-bir-rejime-kayma-surecinde/2054770

24) “Netanyahu gelecek hafta BAE ve Bahreyn'i ziyaret edecek”
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/netanyahu-gelecek-hafta-bae-ve-bahreyn-i-ziyaret-edecek-177307