Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Eylül 2020 Salı

22 EYLÜL 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) ABD'nin Ankara Büyükelçiliği: “ABD, Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/abdnin-ankara-buyukelciligi-abd-sevilla-haritasinin-hukuki-bir-oneme-sahip-oldugunu-dusunmemektedir/1980918

2) Erdoğan: “Türkiye'ye husumetlerinden dolayı dünyanın dengelerini alt üst etmeye kalkanlar kendi sonlarını hazırlıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir avuç muhterisin, siyasi ve ekonomik kazanç için ülkelerini felakete sürüklemelerini istemeyiz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/erdogan-turkiyeye-husumetlerinden-dolayi-dunyanin-dengelerini-alt-ust-etmeye-kalkanlar-kendi-sonlarini-hazirliyor/1980633

3) Dışişleri Bakanlığı: “AB bölgede güvenlik ve istikrar istiyorsa taraflı tutumundan vazgeçmeli”
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Libya bağlamında bir denizcilik şirketimizin de yaptırım listesine alınmasının bizim nazarımızda hiçbir değeri yok." ifadeleri kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/disisleri-bakanligi-ab-bolgede-guvenlik-ve-istikrar-istiyorsa-tarafli-tutumundan-vazgecmeli/1980971

4) Milli Savunma Bakanlığı'ndan Ermenistan'a mesaj: "Ateşle oynamayı derhal kesin"
Milli Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın Tovuz bölgesindeki ateşkesi ihlal ederek bir Azerbaycan askerini şehit etmesi üzerine bir mesaj yayımladı." Şehidimize Allah’tan rahmet, tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verilen mesajda Ermenistan'a bir mesaj vardı. MSB'den yapılan açıklamada Ermenistan'a net bir mesaj verildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/21/milli-savunma-bakanligindan-ermenistana-mesaj-atesle-oynamayi-derhal-kesin

5) Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, BM Güvenlik Konseyi’nde reform çağrısında bulundu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu üst düzey toplantılarında gönderdiği video mesajda BM Güvenlik Konseyi’nde reform çağrısında bulunurken, “Azerbaycan'ın işgal altındaki tüm topraklarından Ermeni silahlı kuvvetleri geri çekilmelidir” dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/21/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-bm-guvenlik-konseyinde-reform-cagrisinda-bulundu

6) Eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış Ulusal Kanal'a konuştu: "Türkiye Mısır'daki elçiliğini açmalı"
“Son dönemde ilişkilerin normalleşmesi için adım atan Mısır ile Türkiye'nin geçmişten günümüze güçlü bir bağı var. İki ülkenin 2013 sonrası bozulan ilişkileri yeniden düzeltmesi Doğu Akdeniz'den Kuzey Afrika ve Asya'ya kadar birçok alanda işbirliğini aralayacak. İki ülke ilişkilerini Ulusal Kanal'a değerlendiren eski Kahire Büyükelçisi Yaşar Yakış'a göre, Türkiye vakit kaybetmeden Mısır'da büyükelçiliğini açmalı.”
https://www.ulusal.com.tr/gundem/eski-kahire-buyukelcisi-yasar-yakis-ulusal-kanal-a-konustu-turkiye-misir-daki-elciligini-acmali-h268991.html

7) İstanbul'da yeni baro için 2 bin imza toplandı
Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce imzalı habere göre, İstanbul 2. Nolu Baro Kurucular Kurulu üyesi Cavit Tatlı, gerekli sayıya ulaştıklarını belirterek, 23 Eylül Çarşamba günü TBB’ye başvuru yapacaklarını söyledi.
https://halktv.com.tr/istanbulda-yeni-baro-icin-2-bin-imza-toplandi-434958h

8) Cübbeli Ahmet Hoca'nın silahlanan dernekler iddiası soruşturuluyor
İçişleri Bakanlığı tarafından tahkikat başlatıldığını kaydeden İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Mesele aynı hassasiyetle takip edilmeye devam edilecek, idari ve adli süreçler işletilecektir.” ifadelerini kullandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5493037/bakanliktan-cubbeli-ahmet-hocanin-ic-savas-uyarisina-aciklama

9) Utku Reyhan’dan Enver Aysever’e yanıt
Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, milliyetçiliği hedefe koyan Enver Aysever’e yanıt verdi: “Ne yapsın Türkiye? “Milliyetçi” ve “militarist” olduğu gerekçesiyle Mavi Vatan davasından vaz mı geçsin? Bu kafanın Millî Mücadele dönemindeki izdüşümleri kimlerdi, hatırlıyor musunuz? Mesela sizin kafanız iktidara gelse ne yapacaksınız? Bu mesele yok gibi mi davranacaksınız, yoksa “verelim kurtulalım kafamız rahat olsun” mu diyeceksiniz? Libya ile imzalanan iki anlaşmayı iptal mi edeceksiniz? “Yunanistan 12 mil’e çıksın, önemli değil, bize bir şezlong, iki kulaçlık yer bıraksın yeter” mi diyeceksiniz? Ege adalarının silahlandırılmasına göz mü yumacaksınız? “O silahlansın, biz izleyelim, yeter ki ‘milliyetçi ve militarist’ olmayalım” mı diyeceksiniz?”

https://www.aydinlik.com.tr/haber/aysever-in-milliyetci-olmayan-ataturk-u-218867

10) CHP'de kaç kişi istifa etti tartışması
CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş'ın CHP'de 11 bin istifa olduğu iddiası partiyi karıştırdı. , CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın yaptığı yalanlama açıklamasına cevap veren Yarkadaş, "Elimde her şeyin belgesi var, genel merkez ihtiyaç duyarsa takdim ederim" karşılığını verdi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/21/chpde-kac-kisi-istifa-etti-tartismasi

 

11) Rıdvan Dilmen bombaladı: “FETÖ'cüsünüz, defolun gidin”
Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, NTV'deki futbol programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bazı spor insanlarının Fetullah Gülen ile ilgili attıkları tweetleri gündeme getiren Dilmen, spor yazarı İbrahim Seten'e “Topla tayfanı defol git bu ülkeden. Rasim'ini de al, İsmail Er'ini de al git” dedi.

https://www.aydinlik.com.tr/haber/ridvan-dilmen-bombaladi-feto-cusunuz-defolun-gidin-218884

12) Dolar zirvede, gözler Merkez'de: GLP faizi yüzde 12'ye çıkar mı?
Merkez Bankası'nın bu haftaki faiz toplantısı öncesinde dolar/TL zirve yürüyüşünü sürdürüyor. Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımları devam ederken analistler TL’deki değer kaybını yavaşlatacak başka hamlelerin de yapılmasını bekliyor...
https://www.dunya.com/finans/haberler/dolar-zirvede-gozler-merkezde-glp-faizi-yuzde-12ye-cikar-mi-haberi-482496

13) İBB'den Halk Ekmek'e yüzde 33 zam
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Halk Ekmek'e yüzde 33 zam yaptı. 75 kuruştan satılan normal ekmek fiyatı 1.00 TL'ye yükseldi
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ibb-den-halk-ekmek-e-yuzde-33-zam-218821

14) “ABD seçim sonucu ikili ticareti etkilemez”
Türk ve Amerikalı iş insanları, ABD’deki seçim sonuçlarının ikili ticareti etkilemeyeceği görüşünde. TAİK ile ABD-Türkiye İş Konseyi tarafından düzenlenen 38’inci Türk-Amerikan Konferansı Türk ve Amerikan iş dünyası ve devlet temsilcilerinin katılımlarıyla başladı.
https://www.dunya.com/ekonomi/abd-secim-sonucu-ikili-ticareti-etkilemez-haberi-482493

15) Ek vergide ikinci dönem
7 ayrı İthalat Rejimi Kararı ile 4 bin 720 ürüne ilave gümrük vergisi getirilmişti. Bu ürünlerden 2 bin 969 tanesinin süresi 30 Eylül itibarıyla dolacak. Bin 636 ürün için getirilen ilave gümrük vergileri 1 Ekim’den itibaren azaltılarak uygulanacak.
https://www.dunya.com/ekonomi/ek-vergide-ikinci-donem-haberi-482337

16) "Koronavirüs tanısı konulan hastaların yüzde 60-70'i fabrika işçileri ve kamu emekçileri"
Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, Ankara'da koronavirüs tanısı konulan yurttaşların yüzde 60-70'inin fabrika işçileri ve kamu personeli olduğunu belirtti.
https://halktv.com.tr/koronavirus-tanisi-konulan-hastalarin-yuzde-60-70i-fabrika-iscileri-ve-kamu-emekcileri-434953h

17) Trump’tan Bolton ile ilgili çarpıcı açıklama
ABD Başkanı Donald Trump, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton için, "Ben bu aptalı dinleseydim, şu anda 5. dünya savaşında olurduk." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-boltoni-dinleseydim-su-anda-5-dunya-savasindaydik/1980997

18) ABD'den İran Savunma Bakanlığı ve Maduro'ya yaptırım
ABD yönetimi, Savunma Bakanlığının da içinde olduğu birçok İranlı kurum ve kişinin yanı sıra İran ile iş birliği yaptığı gerekçesiyle Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu da yaptırım listesine aldığını duyurdu.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-den-iran-savunma-bakanligi-ve-maduro-ya-yaptirim-h268996.html

19) Fransa'da Macron'un partisinin ikinci ismi görevini bıraktı
Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi'nin ikinci adamı konumundaki Person, partisinin artık yeni fikirler üretmediği gerekçesiyle genel başkan yardımcılığından istifa etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-macronun-partisinin-ikinci-ismi-gorevini-birakti/1980535