Türkiye gündemi haber özetleri - 17 Eylül 2020 Perşembe

17 EYLÜL 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkel arasında kritik görüşme
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz konusunda yapıcı ve hakkaniyet temelli bir yaklaşım olduğu müddetçe anlaşmazlıkların müzakere ve uzlaşma ile çözülebileceğini ifade etti. Avrupa devletlerinin Doğu Akdeniz meselesinde adil ve tutarlı olmaları gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin hakları hususunda sonuna kadar kararlı ve aktif politika uygulamayı sürdüreceklerini vurguladı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-ile-merkel-arasinda-kritik-gorusme-41613380

2) Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Fransa, AB'nin ve Orta Doğu'nun liderliğine oynuyor. Her konuda kendisine bir rol biçiyor”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-fransa-abnin-ve-orta-dogunun-liderligine-oynuyor/1975951

3) Libya Başbakanı Serrac: “Ekim sonunda görevi devredeceğim”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basbakani-serrac-ekim-sonunda-gorevi-devredecegim/1975926

4) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Türk Tabipler Birliğine tepki
Bahçeli, “Türk Tabipler Birliği, bugünkü hassas dönemde, insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körüklemektedir. Bu nedenle sadece adında Türk bulunan Tabipler Birliği derhal ve gecikmeksizin kapatılmalıdır” dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/16/son-dakika-mhp-genel-baskani-devlet-bahceliden-turk-tabipler-birligine-tepki

5) Kılıçdaroğlu: “Türk Tabipleri Birliği'ne şükran borçluyuz”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TTB'ye ilişkin, "Gece-gündüz demeden, sevdiklerine hasret kalarak halk sağlığı için çalışan tüm sağlık emekçilerine, onların haklarını her ortamda savunan TTB'ye şükran borçluyuz. İyi ki varsınız" dedi.
https://halktv.com.tr/kilicdaroglu-turk-tabipleri-birligine-sukran-borcluyuz-434510h

 

6) Avrupa Birliği de ABD’nin izinde
Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yalnızca Rum kesimini ziyaret etmesinin ardından, dün de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile görüştü.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5453681/avrupa-birligi-de-abdnin-izinde

7) Avrupa Parlamentosu vekilleri: "Türkiye'yi AB'ye almayacağız!"
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikalarına yaptırım getirilmesi konusunu tartışacağı 24-25 Eylül zirvesi öncesi, Türkiye'ye sert yaptırımlar uygulanması, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesi, yardım fonlarına son verilmesi, silah satışının durdurulması ve çok sert ekonomik yaptırımlar getirilmesini talep etti.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5450063/avrupa-parlamentosu-vekilleri-turkiyeyi-abye-almayacagiz

8) Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'dan flaş Türkiye açıklaması
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "The Economist" dergisi tarafından düzenlenen konferansa katıldı. Rama, "Yunan-Türk ilişkisinde Avrupa için de faydalı olacak bir ilişki potansiyeli olduğuna kesinlikle inanıyorum. Çünkü Türkiye, Avrupa'nın güvenliği için kilit bir ülke" ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/16/arnavutluk-basbakani-edi-ramadan-flas-turkiye-aciklamasi

9) AP'de Macar Milletvekili Marton Gyöngyösi'den Yunanlıları terleten soru
Avrupa Parlamentosu Macar Milletvekili Marton Gyöngyösi, geçen hafta AP Dış İlişkiler Komitesi toplantısına katılan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis'e "Türkiye'nin deniz sınırlarında çok sayıda Yunan adası bulunuyor. Bu durum Yunanistan'a sınırsız deniz sahası edinme hakkı mı tanıyor?" sorusunu yönelttiğini ancak Yunan Bakan Yardımcısının sorusunu geçiştirdiğini söyledi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/09/16/gorusmelere-damga-vurdu-apde-macar-milletvekili-marton-gyongyosiden-yunanlilari-terleten-soru

10) Faşist polislere şafak operasyonu
Almanya nihayet düğmeye bastı... Aylardır Türkleri, göçmenleri, liberal siyasileri ve avukatları tehdit eden faşist polislerin evine baskın yapıldı. Karakollar bile arandı.

https://www.sabah.com.tr/avrupa/2020/09/17/fasist-polislere-safak-operasyonu

11) “Bunlar avukat değil terörist”
Yargıtay, DHKP-C terör örgütünün Halkın Hukuk Bürosu bünyesinde toplanan avukat yapılanmasına yönelik davada 14 avukatın cezaları onadı. 2'si firari 20 sanığı bulunan dosyaya temyiz incelemesi yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi çarpıcı bir karar imza attı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/17/bunlar-avukat-degil-terorist

12) Hazine arazileri 10 yıllığına kiralık
Türkiye'de tarımsal üretimin artırılması ve istihdamın desteklenmesi amacıyla yeni bir proje daha hayata geçiriliyor. Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, Hazine'ye ait atıl durumdaki tarım arazilerinin, çiftçilere kiralanması için kolları sıvadı.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/17/hazine-arazileri-10-yilligina-kiralik

13) Moody’s 13 Türk bankasının notlarını düşürdü!
Notu indirilen bankalar arasında Akbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, HSBC, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Eximbank, Alternatifbank, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, ve Yapı Kredi bulunuyor.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5442409/moodys-13-turk-bankasinin-notlarini-dusurdu

14) OECD tahmininde iyileştirmeye gitti! Küresel ekonomi 2020'de yüzde 4.5 daralacak
https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/09/16/oecd-tahmininde-iyilestirmeye-gitti-kuresel-ekonomi-2020de-yuzde-45-daralacak

15) Merakla bekleniyordu! Fed faiz kararını açıkladı
Fed piyasa beklentilerine paralal olarak federal fon faizlerini sabit tuttu ve varlık alım programının aynı hızla devam etmesi kararı aldı. Fed faizi yüzde 0 ile 0.25 aralığında sabit tuttu.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-merakla-bekleniyordu-fed-faiz-kararini-acikladi-41613030

16) İtalyan şirketten Mısır açıklarında doğal gaz keşfi
İtalyan enerji şirketi ENI, Mısır'ın Nil Deltası açıklarındaki sahada doğal gaz 120 milyar metreküplük doğal gaz sahası keşfettiğini duyurdu.

https://www.dunya.com/dunya/italyan-sirketten-misir-aciklarinda-dogal-gaz-kesfi-haberi-481904

17) İngiltere Başbakanı Johnson AB'yi 'iyi niyetli olmamakla' suçladı
Anlaşmasız bir ayrılık istemediklerini, AB'deki dostları ve ortaklarının da İngiltere'den beklentisinin bu olmadığını belirten Johnson, "Bu nedenle sonucun böyle olmayacağına dair her türlü umut ve beklentim var." ifadesini kullandı.
https://www.dunya.com/dunya/ingiltere-basbakani-johnson-abyi-iyi-niyetli-olmamakla-sucladi-haberi-481938