Türkiye gündemi haber özetleri - 14 Eylül 2020 Pazartesi

14 EYLÜL 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Yunanistan Başbakanı Miçotakis: “Gerginlik giderilirse Erdoğan ile görüşmeye hazırım”
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya'ya dönmesini "olumlu bir ilk adım" olarak niteleyen Miçotakis, bu adımın devamının gelmesi halinde Yunanistan'ın Türkiye ile istikşafi formattaki yeni görüşmelere hazır olduğunu söyledi. Miçotakis, istikşafi görüşmelerin başlamasının genel iklime bağlı olduğunu savunarak, "Geçmişte de olumlu adımlar gördük ancak devamında olumsuz adımlar izlendi." iddiasında bulundu. Yunanistan'ın silahlanma programına ilişkin soruları da yanıtlayan Miçotakis, Fransız Rafale tipi savaş uçaklarının ilk siparişinin 2021 yılının ortalarında ulaşacağını, diğerlerinin ise 2022 başlarında tamamlanacağını aktardı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-basbakani-micotakis-gerginlik-giderilirse-erdogan-ile-gorusmeye-hazirim/1972235


2) CHP MYK’dan iki mesaj: “Hükümet Doğu Akdeniz’de yalnızlaştırıyor ve taviz veriyor. ABD uluslararası anlaşmalara aykırı davranıyor”
CHP’den yapılan açıklamada, “Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin Antalya açıklarına demirlemesi bir “taviz” olarak değerlendirilmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Hükümeti, haklı davalarımızda taviz vermemeye çağırıyoruz. TBMM’nin siyasetin güç odağı olmaktan çıkarılması, dış politikada Türkiye’yi haklı davalarında yalnızlaştırmış ve taviz verir konuma düşürmüştür…ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir mutabakat imzalamış olması, bölgedeki gerginliği daha da arttırarak, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorununun barışçıl bir şekilde çözümünü daha da zorlaştıracaktır….Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını hiçe sayan bu mutabakat 1960 Londra ve Zürih Anlaşmaları’na da aykırılık teşkil etmektedir. KKTC’nin ve ülkemizin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını sonuna kadar savunacağımızın altını çiziyor, ülkemizin yetkili kurumları tarafından söz konusu mutabakata ilişkin olarak şu ana kadar bir açıklama yapılmamış olmasını esefle karşılıyoruz.”
https://halktv.com.tr/chpden-myk-sonrasi-aciklama-434222h

 

3) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan “Oruç Reis” açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3525 kilometrelik sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir." açıklamasını yaptı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/09/13/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakanligindan-oruc-reis-aciklamasi

4) Mısır’la temas ve yakınlaşma var
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Mısır ile Türkiye arasında bir yakınlaşma ve temas olduğunu söyleyerek “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sisi arasındaki siyasi anlaşmazlıkları gözönüne almaksızın fiili olarak temas olması gerekiyor. İki hükümet ve iki halk yakınlaşmalıdır” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/misirla-temas-ve-yakinlasma-var-3567037


5) Akar ve TSK komuta kademesinden sürpriz KKTC ziyareti
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Antalya'nın Kaş ilçesindeki temaslarını tamamlamasının ardından Lefkoşa'ya geçti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/akar-ve-tsk-komuta-kademesinden-surpriz-kktc-ziyareti/1972255


6) Libya'da Hafter yanlısı sözde hükümet istifa etti
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter yanlısı doğudaki sözde hükümet, ağırlaşan yaşam şartlarına karşı 3 gündür devam eden protestolar nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'e istifasını sundu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyada-hafter-yanlisi-sozde-hukumet-istifa-etti/1972383

 

7) Kaftancıoğlu’na CHP içinden ve ADD’den “Atatürk” tepkisi
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun "Atatürk demeyi tercih etmiyorum" sözlerini büyük tepki çekti. Atatürkçü Düşünce Derneği sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile "Atatürk, sıradan bir kişi ismi değildir.” dedi. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi de sosyal medyadan "Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP.Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir. Mustafa Kemal’in askerleriyiz!" diye tepki gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de ‘Atatürk’ diyemeyen bir il başkanını da gereken ders verilmezse bu da bizim en büyük ayıbımızdır” ifadelerini kullandı.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/canan-kaftancioglu-na-ataturk-tepkisi-h268573.html

8) Saadet Partisi’nden Uygur kışkırtıcılığına devam
Saadet Partisi Konya Milletvekili Karaduman, Çin zulmünü duyurmak amacıyla İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Doğu Türkistanlı grubun “Ankara girişinde neden engellendiğini” Bakanı Soylu'ya sordu. BMM Başkanlığı’na Soylu’nun yanıtlaması için soru önergesi veren Karaduman, “Aralarında çocukların da olduğu Doğu Türkistanlı grubun Ankara’ya alınmaması talimatını siz mi verdiniz?” diye sordu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5357050/talimati-siz-mi-verdiniz


9) Yarbay Özdil’in Mor Beyin kumpasıyla ihraç edildiği ortaya çıktı
Van'da 3 askerin şehit olduğu çatışmada ağır yaralanan Yarbay Muammer Özdil'in Mor Beyin kumpası nedeniyle KHK'yla ihraç edildiği ve 4 aylık tutukluluğun ardından görevine geri döndüğü ortaya çıktı.
https://halktv.com.tr/yarbay-ozdilin-morbeyin-kumpasi-ihrac-edildigi-ortaya-cikti-434229h


10) Borsada yerli yatırımcı 1,6 milyonu aştı
Yerli yatırımcının Borsa İstanbul'a ilgisi yatırımcı sayısında yeni rekorları beraberinde getirirken, ağustos sonu itibarıyla yerli yatırımcı sayısı 1 milyon 676 bin ile tüm zamanların zirvesini gördü. Yılbaşından bu yana yerli yatırımcı sayısı 488 bin 138 yükseldi. Bu da yaklaşık yüzde 41'lik artışa işaret etti.
https://www.dunya.com/finans/haberler/borsada-yerli-yatirimci-16-milyonu-asti-haberi-481430

11) AK Partili Canikli'den, Moody's'in kredi not kararına tepki
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'B1'den 'B2'ye düşürmesine ilişkin, "Derecelendirme kuruluşları, sizin derdiniz nedir? Böyle bir ekonomi için nasıl bu kadar manipülatif amaçlı değerlendirmeler yapabiliyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/13/ak-partili-canikliden-moodysin-kredi-not-kararina-tepki

12) Toplumun %63.4’ünün geçim şartları kötüleşti
Metropoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yapılan son araştırmayı paylaştı. AK Parti seçmeninin yüzde 46.2'si durumunun kötüleştiğini ifade ederken, CHP seçmeninin yüzde 81.4'ü refah seviyesinin azaldığını belirtti.

https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/toplumun-c-4unun-gecim-sartlari-kotulesti-6036469/

13) Turist sayısındaki ilerleme
"Türkiye'ye gelen turist sayısı 10 milyonu aştı, Antalya'ya gelen 2 milyona yaklaştı." diyen Turizm ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Kınay, "Turizmdeki bu hareketlilik önümüzdeki aylarda da devam edecek hatta yaz sezonu kasım ve aralık aylarına doğru sarkacak diye bekliyorum." dedi.

https://www.dunya.com/ekonomi/turist-sayisi-10-milyonu-asti-yaz-sezonu-kasim-ve-aralik-aylarina-sarkabilir-haberi-481417

14) Genç işsizliğe karşı staj seferberliği çağrısı
Pandemiyle birlikte istihdam kaybı artan Antalya’da iş dünyası, gençlerin umutlarının ve yeteneklerinin körelmesinin önüne geçecek bir ulusal eğitim ve staj seferberliği başlatılmasını istedi. ATSO Başkanı Davut Çetin, en fazla sigortalı istihdam kaybının Antalya’da olduğunu söyledi.

https://www.dunya.com/ekonomi/genc-issizlige-karsi-staj-seferberligi-cagrisi-haberi-481466

15) DİTAP’a kayıt artıyor, fahiş fiyatların önüne geçilmeye çalışılacak
Üretimden tüketime tüm zinciri kapsayan Dijital Tarım Pazarı’nın kayıtlı üye sayısı kısa sürede 45 bini aştı. İkinci fazda hayvansal ürünlerin satışının gerçekleşeceği bu sistemde aracı ve komisyoncular devre dışına çıkarılarak etin sofralara fahiş fiyatla gelmesi önlenecek.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/ditapa-kayit-45-bini-asti-fahis-fiyatlarin-onune-gecilmeye-calisilacak-3567027

16) TÜSİAD'ın gündemi Avrupa Yeşil Mutabakatı
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ile açılan fırsat penceresini değerlendirebilmemiz için iyi hazırlanmış bir yol haritasına ihtiyacımız var” dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/tusiadin-gundemi-avrupa-yesil-mutabakati-iyi-hazirlanmis-bir-yol-haritasina-ihtiyacimiz-var-haberi-481468

17) Putin'in 'tamamen yeni bir silah türü' dediği Rus Skyfall füzeleri konusunda İngiltere'den uyarı
İngiltere'nin Savunma İstihbarat Şefi Jim Hockenhull, NATO tarafından Skyfall olarak da bilinen ‘9M730 Burevestnik füzesi hakkında, “Moskova, küresel erişime sahip ve beklenmedik yönlerden saldırıcak sesten hızlı giden nükleer enerjili seyir füzesi sistemini test ediyor” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/putinin-tamamen-yeni-bir-silah-turu-dedigi-rus-skyfall-fuzeleri-konusunda-ingiltereden-uyari-3567013

18) İran'ın yıllık petrol gelir kaybı 100 milyar doları aştı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin petrol gelirinin son 8 yılda 120 milyar dolardan 20 milyar dolara düştüğünü söyledi. Yerli üretime ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Ruhani, dünya ülkeleriyle ilişki olmaksızın yaşamın son derece zor olduğunu kaydetti.
https://www.yenisafak.com/dunya/iran-cumhurbaskani-ruhani-petrol-gelirimiz-120-milyar-dolardan-20-milyar-dolara-geriledi-3566989