Türkiye gündemi haber özetleri - 11 Eylül 2020 Cuma

11 EYLÜL 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ


 
1)    Macron'dan Türkiye açıklaması
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin her iki taraf için faydalı olduğunu düşünüyorum. Ekonomi ve enerji alanında ortak ajanda tekrar ortaya çıkabilir." dedi. Macron, "Amacımız, bölgede istikrarı
n sağlanması için Türkiye ile normal ilişki kurmak, tek taraflı eylemlerin ve sondaj çalışmaların son bulması, Libya'da silah ambargosuna saygı gösterilmesi, bölgedeki sorunların uluslararası mecralarda müzakere edilmesidir." ifadelerini kullandı. 
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-fransa-cumhurbaskani-macrondan-turkiye-aciklamasi-41608394
 
2)    Bakan Çavuşoğlu: Yunanistan’ın samimi olmadığını belirtti
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Yunanistan'la çeşitli karmaşık konuları görüşmeye hazır olduğunu belirterek, Yunan hükümetinin ise Türkiye ile samimi diyalog ve müzakereye açık olmadığını söyledi. 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bakan-cavusoglu-yunanistan-turkiye-ile-samimi-diyaloga-acik-degil/1969546
 

3)      Yunanistan yine şaşırtmadı: “NATO'da Türk heyetiyle yapılan teknik toplantıyı inkar etti”
Yunan resmi ajansı ANA'nın, Atina'daki diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Yunan heyetin Türk yetkililerle diyalog kurmadığı" iddia edildi. Askeri unsurlar arasındaki muhtemel müdahalelerin engellenmesine yönelik tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu inkar eden Yunan diplomatik kaynakları, bir Yunan subayın, Yunanistan'ın NATO Genel Sekreterinin olası gerginliği azaltma mekanizmasına ilişkin önerileri hakkındaki değerlendirmesini sunmak için NATO Askeri Komite Başkanının ofisine gittiğini söyledi.  
https://www.yenisafak.com/dunya/yunanistan-turk-heyetiyle-natoda-yapilan-teknik-toplantiyi-inkar-etti-3566696
 
4)    Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyada yıllar önce yaptığı bir açıklamaya ait görüntüleri paylaştı
Paylaştığı videoda Erdoğan'ın "Hazırladığınız bir kurt sofrası var. O kurt sofrasında bizleri yemek istiyorsunuz ama kusura bakmayın, biz size büyük geliriz, bizi yiyemezsiniz." ifadeleri yer alıyor. 
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-sosyal-medyada-yillar-once-yaptigi-bir-aciklamaya-ait-goruntuleri-paylasti/1969697

 
5)      İspanya artık yeni stratejik ortak
Türkiye’nin en büyük ticari partnerlerinden ve yabancı yatırımcılarından biri olan İspanya ile işbirliğini artırmak için Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi de kuruldu. Jetco anlaşması ile iki ülkenin hedefi ortak alanlarda yatırım ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapmak. 
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/11/ispanya-artik-yeni-stratejik-ortak
 

6)      Petrol ve doğal gazda kritik adım: Türkiye ile Libya görüşmelere başladı
Türkiye, Libya'da hem denizde hem de karadaki yerlerde arama faaliyetleri için Ulusal Mutabakat Hükümeti ile görüşüyor. Görüşmeler kapsamında elektrik üretimi ve boru hatları projeleri de gündemde. Türkiye ile Libya arasında yapılan ekonomik münhasır bölge anlaşması kapsamında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın 7 farklı bölgede petrol arama talebi bulunuyor. 
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turkiye-ile-libya-petrol-ve-dogal-gaz-aramak-icin-gorusmelere-basladi-3566599
 

7)    Libya'da halk sokaklara döküldü
Libya'da gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in kontrol ettiği Bingazi şehrinde binlerce insan, ağırlaşan yaşam şartlarını protesto etmek için sokaklara döküldü.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyada-halk-sokaklara-dokuldu/1969688
 
8)      Savunma Sanayii Başkanı açıkladı: “MİLGEM’in yeni versiyonu geliyor”
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den inşaası devam eden gemilerle ilgili son dakika açıklamaları geldi. İsmail Demir, MİLGEM'in yeni versiyonu 'İ' sınıfı fırkateyn projesinin devam ettiğini açıkladı. Demir, "Vatan savunmasında, korunmasında deniz unsurları önemli olabiliyor. Hiçbir kısmı eksik bırakmadan her türlü mücadele ortamına hazır olmak gerektiğini görüyor ve bunun için çalışıyoruz" dedi. 
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/10/son-dakika-savunma-sanayii-baskani-acikladi-yeni-versiyonu-geliyor
 
9)      Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde gelişme: Son aşamaya geçildi!
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ilk güç ünitesinde yer alacak reaktörün üretiminde son aşamaya geçildi. 
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/10/akkuyu-nukleer-guc-santralinde-flas-gelisme-son-asamaya-gecildi
 
10)   Cavit Çağlar'dan Olay TV açıklaması: “Tayyip Erdoğan'a yakınım”
Kanalın başına İBB’deki görevinden istifa eden Süleyman Sarılar’ın getirilmesi ve merkezinin Bursa’dan İstanbul’a taşınacağının açıklanması üzerine Olay TV’nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın olacağı da iddia edilmişti. Olay TV’nin Ekrem İmamoğlu’na yakın olacağı iddialarını reddeden kanalın sahibi Çağlar, “Ekrem Imamoğlu ile filan ne alakası var? Kanalın muhalif olacağını nereden biliyorlarmış? Yakınsam Tayyip Erdoğan’a yakınım ben, onu beğenen biriyim ama AK Partili değilim” diye konuştu. 
https://halktv.com.tr/cavit-caglardan-olay-tv-aciklamasi-imamoglu-ile-ne-alakasi-var-yakinsam-tayyip-erdogana-434009h
 

11)    Sağlık Bakanı Koca’dan yoğun bakımla ilgili kritik açıklamalar
Koronavirüs salgınıyla ilgili basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye geneli yatak doluluk oranının yüzde 52 ve yoğun bakım oranının yüzde 67 olduğunu söyledi. 
https://www.milligazete.com.tr/haber/5347043/son-dakika-saglik-bakani-kocadan-kritik-aciklamalar
 
12)   Soylu kaymakamlarla ilgili iddiayı yalanladı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Eylül’de FETÖ’den açığa alınan kaymakamların yeni atandığı ya da nedamet getirenlerin yeniden göreve döndüğü iddialarına sert tepki gösterdi: Görevden alınan kaymakamlarla ilgili hem eksik ve yanlış bilgi ile yapılan hem de maksatlı yorumların tamamı yalandır. Bu kişilerin hepsi benim bildiğim 2008, 2009, 2010, belki 2013 yılında göreve başlayanlar, yaklaşık 8-12 yıllık kaymakamlar. 
https://www.yenisafak.com/gundem/o-yorumlar-maksatli-ve-yalan-3566691

 
13) Otomotiv canlandı, Doğuş krediyi iptal etti
Otomotiv sektöründe yaşanan canlanma Doğuş Grubu’na kredi iptali yaptırdı. Doğuş Grubu’na bağlı Doğuş Otomotiv, TüvTürk şirketi için bankalarla yaptığı kredi görüşmelerini iptal etti. 70 ay vadeli olarak planlanan kredi 750 milyon lira büyüklüğündeydi. 
https://www.dunya.com/sirketler/otomotiv-canlandi-dogus-krediyi-iptal-etti-haberi-481245
 
14)   Yasal takip sayısı yüzde 58 azaldı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Temmuz 2020 Raporu yayımlandı. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ocak-temmuz döneminde, 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 58 gerileyerek 406 bin kişi oldu. Bu gelişmede, ekonomik aktiviteyi destekleyici kredi faaliyetlerinin yanında takip sürelerinin 180 güne çıkarılmasının da etkili olduğu düşünülüyor. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı de aynı dönemde yüzde 55 azalarak 236 bin kişi oldu. 
https://www.dunya.com/ekonomi/yasal-takip-sayisi-yuzde-58-azaldi-haberi-481172
 
15) Bireyler de şirketler de dolar sattı
Vatandaşın döviz mevduatlarında yeniden gerileme var. Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre 4 Eylül haftası itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduat hesapları 426 milyon dolar azaldı ve 217 milyar 442 milyon dolara indi. 28 Ağustos haftasında 217 milyar 868 milyon dolar düzeyindeydi. Bireysel hesaplarda döviz mevduatı 179 milyon dolar artarken şirket hesapları 605 milyon dolar azaldı. 4 Eylül haftasında dolardaki yükseliş devam etmiş ve yeni zirveleri test etmişti. 
https://www.dunya.com/finans/haberler/bireyler-de-sirketler-de-dolar-satti-haberi-481175
 
16)   İşten çıkarmak yasak ama... İşsizlik artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı işsizlik istatistiklerini yayınladı. Açıklanan verilere göre, işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Ülkemizin kronik sorunu işsizliğin vardığı boyutlar resmi veriler ile de gözler önüne serildi. 
https://www.milligazete.com.tr/haber/5348459/isten-cikarmak-yasak-ama-issizlik-artiyor
 

17)   Türk yatırımcıların ABD'ye ihracatı arttı
Pandemi sürecinde Çin’le sorunlar yaşayan ABD’ye ihracat hızla artmaya başladı. Temmuz ayında en çok ihracat yapılan üçüncü ülke olan ABD’de Türk işadamları yeni ihracat noktaları keşfediyor. 
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/10/turk-yatirimcilarin-abdye-ihracati-artti
 

18) IMF Başkanı Georgieva: “Küresel ekonomi büyük dönüşüm geçiriyor”
IMF Başkanı Georgieva, küresel ekonominin büyük dönüşüm geçirdiğini belirterek iş açısından zengin bir ekonomik toparlanma ile iklim değişikliğiyle mücadelenin birbirini desteklediğini, geleceğin pek çok işinin "yeşil ekonomi"de olduğunu ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/imf-baskani-georgieva-kuresel-ekonomi-buyuk-donusum-geciriyor/1969691 
 
19)   ECB Euro’yu izleyecek ama hedefi enflasyon
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Euro’nun dolar karşısında güçlenmesine ilişkin endişelere rağmen, para politikası toplantısında faizlerde ve varlık alımlarında bir değişikliğe gitmedi. ECB Başkanı Christine Lagarde'ın gazetecilerin güçlü Euro ilgili sorulara “Bankanın hedefi fiyat istikrarıdır. Kur hedefimiz yok” açıklaması, Euro’yu dolar karşısında tekrar güçlendirerek 1,19 düzeyinin üzerine çıkardı. 
https://www.dunya.com/dunya/ecb-euroyu-izleyecek-ama-hedefi-enflasyon-haberi-481193 

 

20) ABD Başkanı Trump, Irak ve Afganistan'daki asker sayısını azaltacaklarını açıkladı
ABD Başkanı Trump, kısa sürede ABD'nin Irak'taki asker sayısını 2 bine, Afganistan'daki asker sayısını da 4 bine düşüreceklerini açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-baskani-trump-irak-ve-afganistandaki-asker-sayisini-azaltacaklarini-acikladi/1969619

 

21) Doğu Akdeniz krizi için Pompeo devreye giriyor
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Cumartesi günü Rum Kesimi'ne gideceği ve Doğu Akdeniz'deki krizi çözmek için adımlar atacağı açıklandı. Pompeo, "Yunanistan, Rum Kesimi ve Türkiye bu konuyu diplomatik ve barışçıl bir şekilde çözmeli" dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/dogu-akdeniz-krizini-cozmek-icin-pompeo-devreye-giriyor-6032568/

 

22) Akdeniz'de Türkiye'ye adeta süre verdiler
Akdeniz’e kıyısı olan Yunanistan, Fransa, Malta, İtalya, İspanya, Portekiz ve Rum Kesimi’nin bir araya geldiği toplantının sonuç bildirgesinde ise “Türkiye’yle diyaloga geçilmesinde ilerleme sağlanamaması ve Türkiye’nin tek taraflı faaliyetlerini sonlandırmaması halinde, Avrupa Birliği ilave kısıtlayıcı tedbirler listesi geliştirmeye hazırdır” denildi. Yapılan açıklamada, “Türkiye tarafından egemenliği ihlal edilen Yunanistan ve Rum Kesimi’ne tam destek veriyoruz ve onların yanındayız” ifadesi kullanılırken 24-25 Eylül’de toplanacak Avrupa Konseyi’nde kısıtlayıcı tedbirlerin görüşülebileceği belirtildi.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/dogu-akdeniz-gerilimi-sonuc-bildirgesinde-turkiyeye-adeta-sure-verdiler-6032491/