Türkiye gündemi haber özetleri - 1 Temmuz 2020 Çarşamba

1 TEMMUZ 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ

 


1) ABD'nin S-400'leri alma teklifine Türkiye'den yanıt
AKP sözcüsü Ömer Çelik, ABD'nin Türkiye'nin elindeki S-400'leri satın alma teklifiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çelik, "Bir ülke bir başka ülkeden silah ya da silah sistemi aldığı zaman bunu kullanmak için alıyor. Türkiye Cumhuriyeti patriot almak istedi vermediler ve S-400'de karar kılındı" ifadelerini kullandı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/abdnin-s-400leri-alma-teklifine-turkiyeden-yanit-1748555

2) ABD Savunma Bakanlığı, F-35'in bazı parçaları için 2022'ye kadar Türk şirketleri ile çalışmaya devam edeceğini açıkladı.
Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Pentagon sözcülerinden Jessica Maxwell, "Sanayi ortaklarımız devam eden kontratlarını icra edecekler. F-35 programı bu noktada, maliyetli, düzen bozucu ve gereksiz sözleşme fesihlerinden kaçınmaya çalıştı." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-f-35-parcalari-icin-turk-sirketleri-ile-calismaya-devam-edecek/1895397

3) Erdoğan, Putin ve Ruhani Suriye için video konferansta bir araya geliyor

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-putinden-flas-turkiye-aciklamasi-5-5902761/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr

4) Kılıçdaroğlu’ndan çoklu baro tepkisi
Baroları bölüyorlar. İnanç bağlamında, etnik kimlik bağlamında bölüyorlar. Açık ve net söylüyorum, böyle bir amaçla baroların bölünmesi vatana, Türkiye Cumhuriyeti devletine ihanettir.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-kilicdaroglundan-carpici-aciklamalar-5902324/

5) Gül’den Aydınlık’a yanıt
Aydınlık’ın çoklu baro planı manşetine yanıt veren Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı döneminde Devlet Denetleme Kurumunda yetkili bir kişinin FETÖ’den ceza aldığını kabul etti. Bu kişininse Meslek Örgütleriyle ilgili raporu yazan heyetin içinde yer almadığını belirtti. Ayrıca o dönemde önerilen düzenlemede çoklu baroya dair bir madde olmadığını ifade etti.
https://aydinlik.com.tr/haber/abdullah-gul-den-aydinlik-in-manseti-uzerine-aciklama-211748-1

6) Metiner: “FETÖ’cüleri Arınç ve Gül kadrolaştırdı”
Ak partili eski milletvekili Mehmet Metiner: “Sen her yerde FETÖ kadrolaşması yapacaksın. Buna Abdullah Gül de dahil. FETÖ'nün bütün elemanlarını yerleştireceksin, dershaneler sürecinde Tayyip Erdoğan'a saldıracaksın. TRT'de mesela FETÖ'cüleri yerleştirdi. Her yerde yerleştirdi.” Metiner, Bülent Arınç’ın Habertürk’teki konuşmalarına da yanıt verdi: “Bülent Arınç farklı bir tarih yazıyor. Az önce HaberTürk'te izledim Allah Allah dedim, meğer FETÖ'yle mücadelede başı çeken adammış. Aynı dönemde Meclis'teydik. İnsan biraz yalan atarken düşünür."
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/akpli-mehmet-metinerden-bomba-iddia-fetoculeri-hangi-bakanin-kadrolastirdigini-acikl-286830h.htm

7) Dışişleri Bakanı Çacuşoğlu’ndan Libya’da, Fransa – Rusya ilişkisine dair yorum
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO'nun Rusya'yı tehdit olarak gördüğüne dikkati çekerek, NATO müttefiki Fransa'nın ise Rusya'nın Libya'daki mevcudiyetini arttırmak için çaba sarf ettiğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-nato-muttefiki-fransa-rusyanin-libyada-mevcudiyetini-artirmak-icin-caba-sarf-ediyor/1894765

8) Hafter’e destek vermemiş: Macron tüm delillere rağmen inkar etti
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Libya’da destek verdiği Hafter’in hezimeti üzerine ne diyeceğini şaşırdı. Macron bir gazetecinin sorusu üzerine, Fransa’nın Hafter’i desteklemediğini iddia etti. Açıklamaya tepki gösteren Libya Dışişleri Bakanı M. Tahir Siyala “Hafter’in başkente saldırdığı 14 ay boyunca Macron’dan bu saldırıyı reddettiğini duymayı umduk” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/haftere-destek-vermemis-macron-tum-delillere-ragmen-inkar-etti-3547429

9) YÖK, faaliyet izni kaldırılan İstanbul Şehir Üniversitesindeki öğrencilerin, garantör üniversite Marmara Üniversitesine aktarılmasına karar verdi.
https://www.aa.com.tr/tr/egitim/istanbul-sehir-universitesi-ogrencileri-marmara-universitesine-aktarilacak/1895173

10) Hamas Hareketi, 1 Temmuz'un, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölümleri ile Ürdün Vadisi'ni ilhak planına karşı "Filistin ulusal günü" olacağını duyurdu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamas-1-temmuz-israilin-ilhak-planina-karsi-filistin-ulusal-gunu-olacak/1895378

11) TBMM Başkanı Şentop, "Türkiye, yeni dünyada da söz ve iddia sahibi olacaktır." dedi.
"Bu süreçte uluslararası ve uluslar üstü örgütlerin hayal kırıklığı yarattığını vurgulayan Şentop, "İnsanların vatandaşı oldukları devletin güçlü bir ulus devlet olmasını beklemesini ve talep etmesini anlayışla karşılamamak mümkün değil. Doğal olarak siyasiler de bu seslere kulak tıkamayacaklardır. Malumunuz güçlü ulus devlet, yükselen duvarlar, korumacılık gibi kavramlar salgın öncesinde de rağbet gören, yükselişte olan kavramlardı. Şimdi daha da güçlü bir şekilde dile getiriliyorlar."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tbmm-baskani-sentop-turkiye-yeni-dunyada-da-soz-sahibi-olacaktir/1895215

12) Altın, pandemi sürecinin zirvesini gördü
Dünya ekonomilerinde açılma adımları arka arkaya gelse de koronavirüsün yayılma hızı kontrol altına alınamıyor. Yeniden artışa geçen vaka sayıları da piyasalarda güvenli liman olarak algılanan altın ve diğer metallerde fiyatları yükseltiyor.
https://www.dunya.com/finans/haberler/altin-pandemi-surecinin-zirvesini-gordu-haberi-474018

13) Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 1 Temmuz’dan itibaren Borsa İstanbul “BIST 30 Endeksi”nde yer alan pay piyasalarında açığa satış yasağının kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bist-30-endeksinde-1-temmuzdan-itibaren-aciga-satis-yasagi-kaldirildi/1895184

14) Prof. Dr. Boratav uyardı: Yabancı fon girişi büyük risk altında
Boratav, “Dış kaynak girişlerinin net çıkışa dönüştüğünü ifade eden Boratav, “Türkiye'den bol miktarda kısa vadeli fonlar çıkış gösteriyor. Bu yılın ilk 4 ayında 11 milyar dolar civarında bir kaynak çıkış yaptı. Ekonomide 12 milyar dolar civarında bir cari açık verildi. 2019'da, yani döviz krizinin ağır aşaması geçtikten sonra Türkiye'ye sermaye girişleri başlamıştı yeniden. Şimdi o durum yok. Bunun bir noktadan sonra döviz piyasalarını zorlaması kaçınılmaz. Bütün mesele, Türkiye'nin dış finansmanının döndürülmesini sağlayan yabancı çevreler, bankalar ve fon yöneticilerinin 2019'daki gibi Türkiye'ye destek vermeyi sürdürüp sürdürmeyecekleri” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/duayen-iktisatci-prof-dr-boratav-uyardi-yabanci-fon-girisi-buyuk-risk-altinda-5903901/

15) Ayasofya’nın statüsü için tarihi gün, yarın. Danıştay, 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülen caminin yeniden ibadete açılması için açılan davada kararını yarın açıklıyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/danistay-ayasofyanin-yeniden-cami-olarak-ibadete-acilmasi-icin-acilan-davada-kararini-yarin-verecek-3547430

16) Bataklık baronlar: Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonunda eroin baronları yakalandı
Nejat Daş ve Çetin Gören’in liderliğini yaptığı suç örgütüne 11 ilde baskın düzenlendi. İtalya, İngiltere, İspanya ve Brezilya’nın aralarında bulunduğu dokuz ülkenin iş birliğiyle yapılan “Bataklık” operasyonunda 74 kişi gözaltına alındı. 281 gayrimenkul, 16 şirket, 70 milyon lira, çok sayıda lüks araç ve eve el koyuldu. Tespit edilen kara para 500 milyon lirayı buluyor. Baronların FETÖ’ye de finans sağladığı belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/bataklik-baronlar-cumhuriyet-tarihinin-en-buyuk-operasyonunda-eroin-baronlari-yakalandi-3547424

17) ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, uluslararası topluma 18 Ekim'de İran'a uygulanan silah ambargosunun yenilenmesi çağrısı yaptı. Rusya ve Çin ise silah ambargosunun uzatılması talebine destek vermeyeceklerini açıkladı.
https://www.dunya.com/dunya/abdden-irana-silah-ambargosunu-uzatma-cagrisi-haberi-474000

18) Almanya, 6 ay boyunca yürüteceği Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı'nı Hırvatistan'dan devraldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/almanya-ab-konseyi-donem-baskanligini-devraldi-/1895386