Soner Polat, Rusya'da yayın yapan Eurasia Expert'e konuştu

Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Amiral Soner Polat, Rusya'da yayın yapan Eurasia Expert'e konuştu

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Amiral Soner Polat, Rusya'da yayın yapan Eurasia Expert'e konuştu

 

30 Mayıs'ta Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'ye ait İncirlik askeri üssünün kapatılabileceği yönünde bilgiler verdi. Ankara ve Vaşington arasındaki ilişkilerdeki artan çelişkilere dikkat çeken bakan, ‘...halkımız İncirlik ve Kürecik üslerini kapatın diyor’ ifadesinde bulundu. Deniz Kuvvetleri istihbarat eski başkanı emekli Tümamiral Soner Polat, ABD’nin İncirlik üssünden çıkması olasılığı ve F-35’lerin yerine SU-57 uçaklarının satın alınması konusunda Eurasia Expert'e değerlendirmelerde bulundu.

 


-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vaşington’un dostça olmayan politikaları sebebiyle İncirlik hava üssünün ABD’ye kapatılabileceği yönünde bir demeç verdi. Bu sözlerin arkasında neler vardır? Böyle bir şey gerçekten mümkün olabilir mi?


-Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dikkat çektiği nokta önemlidir, çünkü Türkiye hükümeti ilk kez İncirlik hava üssünün kapatılmasından söz etmektedir. Eğer ABD, Türkiye’ye F-35 avcı uçaklarını satmayı reddederse, bu durum Türkiye’nin gündeminde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar. Ama seçimler öncesinde bu konu iç politik gelişmelerle de bağlantılıdır. Bu arada Türkiye’yle ABD arasında, ABD ve PKK kontrolü altında bulunan Suriye’nin Menbiç şehri hakkındaki görüşmeler de sürmektedir.


Şu anki politik atmosfer (Türkiye’deki ) İncirlik’in kapatılmasına müsait değildir. Bu sebeple bunun (Dışişleri Bakanı’nın açıklamasının) Türk Hükümeti tarafından atılan taktik bir adım olarak ele alınması gerekir.

 

 


-Medya Türkiye’nin Amerikan F-35’leri yerine Rus SU-57’lerini satınalabileceğini yönünde bilgiler veriyor. Böyle bir alış veriş ne dereceye kadar mümkündür?


-Sorduğunuz soru 24 Haziran 2018’de yapılacak olan parlamento ve başkanlık seçimleriyle bağlantılıdır. Eğer bu seçimleri muhalefet kazanırsa, batılı ülkelerin istekleri doğrultusunda hareket edeceklerdir. Bu durumda batı NATO silahlarını satın almaya devam edeceklerdir. ABD’ye, NATO’ya, Avrupa Birliği’ne ve batının diğer kuruluşlarına Türkiye’nin daha önce olmadığı kadar uyumlu olmaya çabalayacaklardır. Batı dünyası çıkarları doğrultusunda Rusya’dan, Çin’den ve komşu devletlerden uzaklaşacaklardır. Bu konudan seçim bildirgelerinde daha şimdiden bahsetmişlerdir.


Eğer yapılacak olan seçimleri şu anki başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi kazanırsa Rusya’yla daha da yakınlaşma yönündeki eğilim sürecektir.

 


-ABD Türkiye’ye F-35 avcı uçaklarını satmayı neden reddediyor?


-Türkiye programın başından beri F-35 üretim sisteminin bir ortağıdır. Bu nedenle, Türkiye’nin bu projenin haricinde tutulması uluslararası hukuka kesinlikle aykırıdır. Ama tabii ki politik amaçlarıyla çelişmesi halinde uluslararası hukukun ABD için hiçbir anlam ifade etmediğine çoktandır şahit oluyoruz.


Eğer Türkiye Suriye’deki, Irak’taki, Kıbrıs’taki, Doğu Akdeniz’deki, Ege’deki politikalarını sürdürmekte ısrar ederse ve PKK’ya karşı mücadelesini yurt içinde ve dışında devam ettirirse ABD son dakikaya kadar F-35’lerin Türkiye’ye teslimatına engel olmaya çalışacaktır. Bu teslimatı müzakerelerdeki bir koz olarak ellerinde tutmaya gayret edeceklerdir.

 


-Türkiye Rus silahlarını satın almakla neden ilgileniyor?


-Türkiye’nin Rus savaş uçaklarıyla yakından ilgilenmesi şaşırtıcı bir durum değildir. Türkiye savaş uçaklarının model yelpazesini genişletmek, bu şekilde tek bir kaynağa olan bağımlılığı azaltmak istemektedir.


Türkiye Avrasya’ya doğru hareket etmektedir, sahip olduğu konum itibariyle de bu hareketi engellemek fiiliyatta mümkün değildir.


(Karadan havaya füzelerin tedariği) S-400 füzeleri bu doğrultuda atılan ve Türkiye ile Rusya arasında uçak alış verişi ihtimalinin inandırıcılığını artıran dev bir adımdır. Bu iki ülke bölgedeki jeopolitik dengeleri kendi leyhlerine çevirmeye çalışmaktadırlar. Yine de Ankara ve Moskova taraflarının böyle bir işbirliği için kat etmesi gereken uzun bir mesafe vardır. Çünkü her iki ülkede de Amerikan taraftarları hala çok güçlüdür.

 

 


-F-35 ve SU-57, bu iki uçağı karşılaştırdığınızda hangisini tercih ederdiniz?


-Bu hava araçlarını karşılaştırdığımız da her ikisinin de bazı üstünlükleri ve zayıflıkları olduğunu görüyoruz. Fiyat farklılıklarını göz önünde bulundurduğumuzda Sukhoi serisi uçakların bir çok ölçüye göre üstünlüğü olsa bile. Türkiye için asıl önemli olan teknoloji transferidir.

 

 


-ABD Türkiye’ye karşı yaptırımlar uygulayabilir mi?


-Eğer böyle hassas bir dönemde ABD Türkiye’ye yaptırım uygularsa Türk toplumunda antiamerikancı bir hava yaratır. Böyle bir gelişme Türkiye’yi Avrasya’ya yaklaşmaya zorlayacaktır.


Türkiye’de siyasal partiler resmi programlarında zaman zaman NATO karşıtı bir tutum sergilemekte, yine de ülkelerinin bu organizasyonun üyeliğini sürdürmesi gerekliliği konusunda beyanatlar vermektedirler. Bu konudaki tek istisna Vatan Partisi’dir.


Yalnız gözle görülmektedir ki Türkiye günden güne NATO’dan uzaklaşmaktadır. Çünkü Türkiye’nin ulusal çıkarları Kuzey Atlantik İttifakı ülkelerinin ulusal çıkarlarıyla güçlü bir şekilde çelişmektedir. Türkiye bir gün mutlaka NATO’dan çıkacaktır.


İlerideki gelişmeler ABD’nin ve Avrasya güçlerinin takınacakları tavra bağlıdır.