NATO ve ABD'nin Türkiye'ye karşı S- 400 tehditleri devam ediyor. NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel, Türkiye'nin S-400 alımıyla ilgili geçen gün “Ülkeler, karar almakta bağımsız olduğu gibi, aldıkları kararın sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızdır” ifadelerini kullanmıştı.
Bu açıklamanın ardından Türkiye'ye bir S- 400 'engeli' de ABD'den geldi. ABD, başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketine Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füzelerini üreten ve bu füzelerin satışını yapan şirketleri de dahil etti.
Peki ABD'nin S-400 şirketlerine uyguladığı bu yaptırım kararı ne gibi sonuçlar doğurur? Bu karar Türkiye'nin S-400 alımını etkiler mi? ABD daha önce bu yaptırım kararını hangi ülkelere uyguladı? Tüm bu soruları Aydınlık.com.tr, Genel Başkan Yardımcımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'a sordu.
İşte Karataş'ın yanıtları:
'S-400'LER KARA LİSTEDE'
"ABD'nin yaptırım listesine aldığı Rosoboronexport, Rusya'da S-400 ve savunma sanayi satışını gerçekleştiren anatepe şirkettir. Rosoboronexport'e bağlı alt kollarda birçok şirket vardır. S- 400 hava savunma sistemlerini yapan şirkette Rosoboronexport'in kollarından biridir. ABD Rosoboronexport'i kara listeye alarak aynı zamanda S- 400'leri de kara listeye almış oluyor.
'TÜRKİYE'YE BASKI KURULUYOR'
ABD bu şirketleri kara listeye alarak aynı zamanda Rusya ile işbirliği içerisinde olan ve ticaret gerçekleştiren ülkelere bir mesaj veriyor. Burada NATO ve ABD diğer ülkelere "benim kara listeye aldığım ülkelerle işbirliği yaparsanız yaptırımımla karşılaşırsınız" diyor. Sonuç olarak Türkiye üzerindeki S-400 alımıyla ilgili baskı artırılmak amaçlanıyor. Bu baskı ekonomik, güvenlik, vize vb. konularda gerçekleştirilebilir.
'TÜRKİYE VE RUSYA İTİMAT ETMEZ'
ABD bu yaptırım listesini Çin'e uygulamıştı. Çin'in bazı şirketleri kara listede. Çin'e yaptırım uygulanma sebebi Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'yle ticaret yapmasıydı. Fakat ABD'nin daha önce kara listeye aldığı ülkeler bu kararı yoksaydı ve ticari ilişkilerine devam etti. Bu ABD'nin kendi içinde aldığı bir karar. Rusya ve Türkiye'nin bu karara itimat etmesi söz konusu değil. Dolayısıyla Türkiye isterse S-400'leri alır. ABD ise kendince yaptırım kararları alır ama dünya dönmeye devam eder.
'S-400'LER BİRAN ÖNCE GETİRİLMELİDİR'
S-400 Hava Savunma Sistemleri için Türkiye'nin Rusya'ya kapora verdiği açıklanmıştı. Fakat bu sistemlerin yerleştirilmesi uzun bir süreci kapsar. S- 400'lerin gelmesi, yerleştirilmesi, kullanımına dair eğitim verilmesi gibi bir takvim işleyecek. Bu sebepten dolayı sistem biran önce Türkiye'ye getirilmeli ve S- 400 takvimi hızlandırılarak hayata geçirilmelidir.
ABD'NİN KARA LİSTEYE ALDIĞI ŞİRKETLER
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından nihai şekli belirlenen ve Kongre’ye onay için gönderilen liste New York Times gazetesi tarafından yayınlanmıştı.
Batılı ülkelerle ilişkisi kesilecek 33 Rus silah şirketi arasında S-400 füzelerini üreten ‘Almaz-Antey’ ve bu füzelerin dış ülkelere satışını gerçekleştiren ‘Rosoboronexport’ yer alıyor. Yaptırımlara dahil edilecek diğer Rus şirketleri ise şunlar: Kalaşnikov, İjmaş, Tupolev, Rosteh, Mig, Suhoy, Amiral Tersaneleri, İjevsk Mekanik Fabrikası, Oboronprom, Uralvagonzavod."