Yunus Soner: Suriye, Halep’te ABD’yi yendi

Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler, dünyanın kaderini değiştirmeye devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı ile Amerikan-İsrail Koridoru’na darbesinden sonra, Suriye Ordusu da Halep’te kontrolü sağladı.

 

 

BOP UNSURLARI KAÇIYOR

 

Yerelden bütüne ilerleyelim: Suriye devleti ve ordusuna karşı silahlı, muhalif güçler Halep’te uzun süre savaşı sürdürdü. Bugün ise kenti sağ salim terk etmeye çalışıyorlar.

 

Bunların ortak noktası İslamcı ideolojiyi öne sürmeleri. El Nusra, Ahrar-u Şam, El Kaide ya da IŞİD, grupların tekmili, Suriye Arap Cumhuriyeti’nde yaşayan insan topluluğunun bir millet olduğunu reddediyordu.

 

Bu yaklaşımlarıyla BOP’un mükemmel ideolojik taşeronunu oluşturdular.

 

ABD, İsrail ve BOP’un müttefikleri, bu örgütlere bu yüzden mali destek, eğitim, silah ve meşruiyet sağladı. İki hedef için:

 

1. Suriye Milleti’ni mezhepsel temelde parçalamak

 

2. Suriye Ordusu’nu, ülkenin birlik ve bütünlüğünü savunamayacak derecede zayıflatmak.

 

Senaryonun devamında, bu örgütler yerel hakimiyet kazanacak ve Esad sonrası kurulacak hükümette temsil edilerek, ülkenin mezhepsel ve etnik bölünmesini kurumlara taşıyacaktı.

 

 

HALEP’İN STRATEJİK ÖNEMİ

 

Şam’daki merkezi hükümet ile Amerikan Koridoru arasında Halep tampon bir bölge oluşturacak, hükümetin PKK/PYD ile kaçınılmaz çelişki ve çatışması engellenmiş olacaktı.

 

Kabaca özetlediğimiz bu proje, Halep’in kurtuluşu ile çöktü.


Öncesinde Fırat Kalkanı, bu Amerikancı terör cephesini ikiye bölmüş, ÖSO’nun bazı kısımlarını Suriye’ye karşı savaştan çekmişti.

 

 

ÇARESİZLİK GÖSTERGELERİ

 

Halep hakkında yürütülen görüşmeler, varılan ateşkesler, artık ABD’ye “ayıp olmasın” diye bildiriliyor. Müttefiki AB’nin elinden, sadece Eyfel Kulesi’nin ışıklarını söndürmek geliyor.

 

Batı’nın çaresizliğini en çarpıcı şekilde, Türkiye’de Amerikancı ya da Ilımlı İslam’ı temsil eden basın organlarında izleyebilirsiniz.

 

Türkiye bir yandan teröre karşı milli seferberlik ilan edip ve ABD’nin PKK/PYD’ye silah yardımlarını an be an tespit ederken bu çevreler, bir yandan efendilerine yalvarıyor, diğer yandan Türkiye’nin neredeyse İran’la savaşının propagandasını yapıyor.

 

 

YENİ DÜNYA KURULUYOR

 

Beyhude! Suriye Ordusu’nun verdiği Kurtuluş Savaşı’nın peşinden, Türkiye, Rusya ve İran’la görüşmelere başladı. Çin de görüşmeleri yakından izliyor.

 

Artık Suriye’nin bölünmesi değil, terörden kurtulması ve tekrar istikrar ve barış ve milli birliğe kavuşması görüşülüyor.

 

Milli Devleti savunma yolunda yapılan görüşmeler ile Batı Asya Birliği’nin taşları döşeniyor.

 

Ankara ve Şam Şanghay’da buluşacak

 

Tarihi günler çarpıcı olayları peş peşe yaşatır. Türkiye Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliğine hazırlanıyor. Suriye de ŞİÖ’ye üye adayı.

 

Asya’nın derinliği iki komşuyu buluşturacak.