Pınar Gül Komek: Cumhuriyet kaleleri kuracağız

Cumhuriyet Kadınları Derneği 18-19 Şubat 2017 tarihinde 8. Olağan Genel Kurulu’nu delegelerinin büyük bir çoğunluğunun katılımı ile güven ve sevgi bağlarını pekiştirerek gerçekleştirdi. Cumhuriyet Kadınları Derneği, Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet devrimleri ile kazanılmış olan ekonomik ve siyasal bağımsızlığın, özgürlük, demokrasi ve aydınlanmanın korunması, savunulması, ülke ve halk yararına geliştirilmesi için çalışır. Bu amacı 18 bin üyesi ve 96 şubesi ile gerçekleştirmeye çalışan Türkiye’nin en büyük kadın derneği olan Cumhuriyet Kadınları Derneği, toplumda mücadelesi ile bir çekim merkezi yarattı. Cumhuriyet Kadınları Derneği içinde örgütlenen kadınların sayısı hızla artıyor. Örgütlenme isteği hem gelecekten duyulan kaygı hem de geleceği yeniden kurmak sorumluluğuna dair görev bilincidir. Anıtkabir’de Atamızın kabrinde bu sorumluluk bilinci ile aydınlandı yürekler.

 

Gelecek kaygısı kadınlar üzerinde ağır bir yük. Ancak kimse kadınları bu yükün altında ezilecek sanmasın. Kadınlar gördükleri sorunları çözmek için ‘artık yeter’ diyerek mücadele sahnesinde yerlerini almaya çoktan başladılar. Mücadele ettikçe bir araya geldikçe neşemiz, gücümüz artı- yor. Biz kadınların düşünce sistemi farklıdır. Üstümüze düşeni yaptığımızı bilmek bizi daha güçlü daha yenilmez yapar.

 

Cumhuriyet devrimlerinin ışığı kadınların bir birey olarak toplumda yer bulmasını sağladı. Devrimlerin tamamını kadınlar üzerinden açıklamak mümkün. Eğitimden sağlığa, sosyal yaşama kadar Cumhuriyet ilkeleri kadının toplumdaki yerini belirledi. Ne zaman ki Cumhuriyet devrimlerinden uzaklaşıldı kadının toplumdaki yeri de şiddet, taciz ve tecavüzlerle anılır oldu. Sadece bu bile kadınların “Hayır” demesi için sağlam bir neden. Milletin iradesini yansı- tan Meclis’i etkisizleştiren, toplumsallıktan uzaklaşıp erki tek elde toplayan bir sistem kadınlar ve çocuklar için güvensiz bir ortam yaratır. Cumhuriyet Kadınları Derneği “HAYIR” çalışmalarında en önde. Pazar, köy, mahalle çalışmalarında “nerede kaldınız” diye karşılanıyor. Ellerimizdeki broşürler kapışılıyor.

 

 

DİYARBAKIR’DAN KARS’A

 

Her gün kadınların kulakları haberlerde. Her asker evlat. Ciğerler yanıyor vatan savunmasındaki asker, polis, koruyucu için. “Ne yapmak lazım” diye sorular geliyor akıllara. Asker, polis vatan savunmasında ise Cumhuriyet kadınlarına da düşen Doğu ve Güneydoğu illerine çıkartma yapıp kadınları birleştirmek; Diyarbakır’dan Kars’a cesur ve vatansever kadınlar ile el ele tutuşmak ve gücümüze güç katmak...

 

Biz kadınlar için 8 Mart önemlidir. Kadın mücadelesinin simge tarihi. Aylar öncesinden anlamı ve önemine uygun yapılacaklar konuşulur. Bu 8 Mart’ta, kadınların görevi vatan savunmasına katılmaktır. Vatan savunmasına katılmanın yolu birleşmektir. “Hayır”lı çalışmalar yaparak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve Cumhuriyet değerlerini korumaktır. Bütün bunlardan daha önemlisi kadınlarımızla Diyarbakır’dan Kars’a Cumhuriyet kalelerini kurmaktır.