Meltem Ayvalı: Van'ın Öncü Kadınları

Kadınlar üretmek istiyor. Üretmek yaşamaktır, mutluluktur. Biliyoruz ki yüzlerce, binlerce kadın el uzatılmayı bekliyor

Vatan Partisi altın çağına girdi. Öncüler, partisine koşuyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizden iktidar müjdeleniyor.

 

Öncü Kadın olarak büyük bir heyecanla örgütlenme ve üye kampanyasında görev alıyoruz. Bölgede, Kardeşlik Büromuzun önderliğinde yürütülen çalışmaya güç veriyoruz. Kadınlar öne çıkmadan olur mu? Vatan Partisi’nin programını ve siyasetlerini kadınlarla buluşturuyoruz. Güzel haberlerin devamını şimdiden ilan ediyoruz.

 

Kampanyamızı sürdürürken ziyaretlerimizi ihmal etmiyoruz. Çalışmalarımızın temel ilkesi şudur: Dışarıdan (emperyalist Batı’dan) dayatılan kadın gündemine teslim olmayız. Türkiyemizin gündemini, kadınımızın gündemini ve sorunlarını esas alırız. Türk kadınının gerçek sorununu doğrudan fabrikadaki, tarladaki, üniversitedeki, atölyedeki, evdeki kadından öğreniriz. Adımlarımızı, kendi kadınımıza ulaşmak ve onlarla kucaklaşmak üzere atarız. Buluştuk mu gerisi gelir. Sohbet ederiz, dertleşiriz, paylaşırız. Dertleşmekle kalmaz çözüm üretiriz. El ele veririz, çözüm için bir adım daha atarız.

 

Bu hafta da Van’daydık. Van Üreten Kadın Eli Derneği ile Tuşba Maske Üretim Merkezi’nde çalışan kadınları ziyaret ettik. İlham veren ve dersler çıkarılması gereken hikâyelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Siyasi mensubiyet olarak değil ama kelimenin tam anlamıyla öncü kadınlar. Van’ın öncü kadınları.

 

Dernek Başkanı Cemile Soysal; kadınların acılarıyla yanan, kendini kadının kurtuluşuna adayan örnek bir insan. Kadınlar için nefes alıp veriyor desek abartmış olmayız. Mücadeleci ruha sahip, güçlü bir kadın. 14 yaşındayken, hiç görmediği biriyle evlendirilmiş. Şırnak’a gelin gitmiş. Zorluklarla baş başa kalmış, yıpranmış ama yılmamış. Okuma-yazma kursu ile başladığı eğitimine devam etmiş, liseyi dışarıdan bitirmiş. Çocuklarını da geleceğe hazırlıyor. Bir kızı, iki oğlu var ve hepsini okutuyor.

Cemile Hanım Şırnak’ın bir köyünde, Silopi Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur desteğiyle giyim-tasarım kursu açmış. Köyün kadınlarına iş ve kazanç olanağı yaratmış. “Kadının eli ekmek tutarsa çok şey değişir” diyor. Kendi evinin bir odasını dikiş atölyesi yaparak başlattığı çalışma da büyümüş ve dernekle taçlanmış. Dikilenler satılmış, geliri yine mağdur kadınlara gitmiş. Yolu Cemile Hanım’ın atölyesinden geçen kadınlar çeşitli yerlerde çalışma imkânına kavuşmuş. Van’a yerleşince yine üreten kadın derneği kurarak işe koyulmuş. Kadınların aile bütçesine katkı sunmasını ya da kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlamış. Sosyalleşmelerine zemin hazırlamış. Zorlukları yenmek için bir arada olmak hepsine özgüven kazandırmış. Bütün bunlar ne için mi? Cemile Hanım’ın ifadesiyle; Şuleler, Cerenler ölmesin diye…

Derneği Başkan Yardımcısı Hacer Hanım da tam bir Anadolu kadını. Anadolu’nun erdemlerini yansıtıyor. Aslen Çankırılı. Van’a yeni yerleşmiş. Halk Eğitim Merkezinde moda tasarım öğretmeni. Sağlam karakteri, birikimi ve yönetici vasıflarıyla mücadeleye çok yakışıyor. Kadınların meslek edinmesi ve kadın istihdamının artırılması için elinden ne geliyorsa yapıyor.

 

Cemile ve Hacer Hanım maske üretim merkezini de çekip çeviriyor. Merkezde çocuklar için günlük en az iki bin maske üretiliyor ve ihtiyacı olan okullara gönderiliyor. Anneler atölyede alınteri dökerken yavruları oyun oynayabilsin diye merkezin büyükçe bir odası kreşe çevrilmiş. Çocukların gülüşleri ve hayalleri bilincinize kazınıyor. Aralarında konuşup anlaştılar mı bilmem, büyüyünce hepsi doktor ya da hemşire olmak istiyor.

 

Merkezde çalışan yaklaşık otuz kadınla toplantı salonuna geçerek derin bir sohbete koyulduk. Yalnızca kendi sorunlarımızı değil, ülke ve dünya gündemini konuştuk. PKK ve FETÖ teröründen Diyarbakır annelerine, Kıbrıs’tan Azerbaycan’a, emperyalizmden ekonomiye…“Aydınım” diyenlere taş çıkartacak bilgeliğe, duyarlılığa, vatanseverliğe bir kez daha şahit olduk.

Başkanımız Cemile Hanım’ın ağzından sık sık “kadın insandır” sözleri dökülüyor. İnsanlığın en onurlu mücadelelerinden birini öyle yalın, öyle güzel tarif ediyor ki! Kadın insandır demek neyimiz eksik demektir. Yapabiliriz, başarabiliriz demektir. Okuyabiliriz, çalışabiliriz, ehliyet alabiliriz, siyaset yapabiliriz…Aklınıza ne geliyorsa…Kadın insandır demek eşitiz demektir. Kadın insandır cümlesi; kadına da erkeğe de engelleri beraber kaldıralım çağrısıdır.

 

Kadınlar üretmek istiyor. Üretmek yaşamaktır, mutluluktur. Biliyoruz ki yüzlerce, binlerce kadın el uzatılmayı bekliyor. Önleri açılsa neler yapacaklar…Kadınlar gelişecek, Türkiye gelişecek…Vatan Partisi kısa ve uzun vadeli programlarıyla hazır. Başaracağız.

 

Parıldayan gözleri, kocaman yürekleri ve sıcacık sohbetleriyle bizleri karşılayan, ağırlayan Vanlı kardeşlerimize teşekkür ediyor, onları sevgiyle kucaklıyoruz. Dayanışmamız daim olacaktır.