Mehmet Akkaya: ‘Canım ne kaldı’ demeyin, Türkiye Petrolleri de satılıyor

‘Satıla satıla ne kaldı?’


“Siz daha satıştan mı bahsediyorsunuz?”


Kanıksamanın, yelkeni indirmenin, açık konuşacaksak teslim olmanın sözleri bunlar.


Sadece vatandaşın değil, işçinin, sendikacının, hatta siyasetçinin de ruh hali böyle. Hal böyle olunca da, engelsiz satıyor AKP.


“Canım ne kaldı ki” diye ukalalık yapan ehlikeyf arkadaş, son bir yılda satılanlara baksa, eminim sadece dudakları uçuklamaz.


Şunu da diyelim ki, “satılacak şey mi kaldı” diyenler feci yanılıyor. Satış ruhuna işlemiş ise, arazilere, koylara, dağlara varıncaya kadar satıyorsa, ses çıkaran da olmayınca, daha 100 sene satacak şey bulabilir. Meclis’te “muhalefetim” diyenler de sessiz kalarak satışlara onay veriyorsa, yeme de yanında yat.


Muhalefet zaten onaylıyor, millet de gevşemişken, AKP yeni satış planını açıkladı;


Türk Petrol (TP) Petrol Dağıtım A.Ş, Çamlıca 1, Almus, Menzelet, Köklüce ve Kılavuzlu Hidrœlektrik Santralleri


★★★


TP’nin üstünde biraz duralım.


Ekonomi dergisi Fortune, 2015’te Türkiye’nin ilk 100 şirketi sıralamasında 62. sırada gösteriyor. Net satışı 2.306.994.903 TL.


Hikayesi 1963 yılına dayanıyor. TPAO, Türkiye Petrolleri markasıyla akaryakıt istasyonları açmaya başlıyor. 2006’da bu akaryakıt istasyonları, Türk Petrol Petrol Dağıtım LTD. ŞTİ adı altında birleştiriliyor. Artık Anonim Şirket de olan TP’nin 400’e yakın bayisi, dokuz ayrı yerde dolum terminali ve bir tanker filosu var.


Her türlü petrol ve petrol ürünü, madeni yağ, her nevi kimyevi madde, plastik, lastik ve diğer her türlü petrol türevlerinin, LPG, doğalgaz ve her formda doğalgaz ürünleri (LNG, CNG, LCNG vb.), bioakaryakıt (biodizel, biobenzin, vb ) hidrojen gibi alternatif akaryakıt ürünlerinin, imalat, alım, satım, ithalat, ihracat, nakliye, depolama, (Kara, deniz veya hava yoluyla, boru hattıyla iletim, perakende satışı ve dağıtımı yapma, bunlar ile ilgili gerekli altyapı tesisleri (kompresör istasyonu, sıvılaştırma tesisi vb.) kurma, istasyon inşa etme, işletme, kiralama ve kiraya verme kapasitesi olan bir şirketten bahsediyoruz.


Ve ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 kalite belgelerine sahip.


Ve devletin elindeki tek akaryakıt dağıtım şirketi...


★★★


Son 15 yılda, petrokimya sanayinin dev şirketleri birer birer satıldı. Yabancılara üstelik.


TÜPRAŞ, Shell-Koç Ortaklığına


PETROL OFİSİ, OMV ve Doğan Holding’e


PETKİM, Kazak şirketine


TÜPRAŞ, Türkiye’nin halen en büyük ikinci kuruluşu. AKP, 2005 yılında satmıştı Shell-Koç Ortaklığına sattı. O tarihten beri yıllık ortalama 36.000.000.000 TL, devletin ve Türk milletinin değil, bu şirketlerin cebine giriyor.


★★★


PETROL OFİSİ A.Ş. Türkiye’nin en büyük 100 kuruluşu arasında 3. sırada. 2015 yılındaki net satışı 30.921.180.000 TL. Ecevit-Bahçeli Yılmaz Hükümeti, 2000 yılında Doğan Holding’e sattı. Doğan Grubu da, % 34’ünü 2006’da Avusturyalı OMV’ye sattı.


2000 yılından beri, yıllık ortalama 30.000.000.000 TL, devletin ve milletin cebine girmiyor.


★★★


PETKİM kimya sanayinin devi. Petrol türevleri işletmesi...1965 yılında TPAO kuruyor. Bünyesinde Etilen, AYPE, AYPE - T, YYPE, Polipropilen, ACN, Etilen glikol, Aromatikler, PTA, PA, KA,VCM, PVC, Torba ve Masterbatch ünitesi olmak üzere 13 fabrika ve 2 ünite bulunuyor.


AKP 2008’de, yüzde 51’ini 2 milyar Dolara Kazak şirketine sattı. Oysa 2008’de de en büyükler arasında olan PETKİM’in bugün yıllık satış tutarı 4.532.635.969 TL.


Kalan hisselerin tamamı da 2012’de bu şirkete verildi. Böylece PETKİM’in tamamı yabancıların eline geçti.


★★★


Şimdi akaryakıt alanında devletin elindeki tek şirkete gözlerini diktiler. Bu da satılırsa devlet akaryakıt dağıtım sektöründe sıfırlanmış olacak.


Meclistekiler, sendikacılar ve kitle örgütleri uyursa, TP de satılır, santraller de, BOTAŞ da, dağlar da, denizler de...

 

Mehmet Akkaya / 10 Ağustos 2016, Aydınlık