Zonguldak, maden işçisinin öncülüğünde yeniden ayağa kalkıyor. Madencinin sendikası GMİS bugün saat 16.30’da “kitlesel basın açıklaması” düzenliyor. “Basın açıklaması” dendiğine bakmayın, aslında bir nevi miting. Bu, ilk uyarı olacak. Zonguldak’ta şimdi 1990-91’deki büyük madenci grevi ve yürüyüşü konuşuluyor. Hafızalar yeniden tazeleniyor. “Zonguldak ayağa kalkıyor” derken kastettiğimiz bu. Konu şu: AKP Hükümeti şu sıralar Meclis’te görüşülmesi beklenen “torba yasa tasarısı”nın içine bir madde sıkıştırmış. Buna göre TTK’nın maden sahaları parça parça satılabilecek, işletme imtiyazı özel kuruluşlara devredilebilecek. Bunun ne anlama geleceğini madencisiyle, esnafıyla, tüccarıyla, köylüsüyle Zonguldak halkı çok iyi biliyor: Zonguldak’ın idam fermanı demek!
GEREKÇE: ZARAR EDİYOR, İTHAL KÖMÜR DAHA UCUZ
Maden ocaklarını işleten TTK’nın kasasına giren ve çıkan para hesabına bakarsanız, bugün maden işletmesi zararda. Ancak daha geniş çerçevede bakarsanız, kazın ayağı öyle değil!
Birinci olarak, Özal döneminden beri hükümetler, satmayı veya kapatmayı kafalarına koydukları için, hiçbir teknolojik yatırım yapmıyorlar, modernleşme projesi uygulamıyorlar.
Dolayısıyla verimlilik çağın ölçütlerinin gerisinde. Yatırım yapılabilen bazı birimlerde ise zararın yüzde 60’ı şimdiden giderilmiş. Yine de kaba maliyet hesabıyla bakıldığında, ithal etmek daha ucuz gözüküyor.
HAKİKİ KÂR-ZARAR HESABI
Ancak kömür gibi stratejik bir sektörde yani enerji güvenliğinde ithalata bağımlı kaldınız mı, bunun vereceği zarar, çok daha yıkıcı ve kalıcı. Konu, basit ekonomik ölçütlerle rakama vurmanın çok ötesinde. Ayrıca salt ekonomik anlamdaki kâr-zarar hesabına göre bile, üretmek satın almaktan her halükarda daha ekonomik. Çünkü harcadığınız her kuruş milli ekonomide kalıyor, dışarıya gitmiyor. Elde edilen ürün ise zaten gelir! Dolayısıyla toplam ekonomi açısından baktığınızda girdi var, kayıp yok!
Maliyetle ilgili başka işletme sorunları da var. Kurumun normal kapasiteyle çalışabilmesi için gerekli olan asgari kadro 20 bin kişi. Oysa şu anda çalışan işçi sayısı 7 bin 600. Bunun da yalnızca 1500 kişisi yeraltında fiili üretimde bulunuyor. Çoğunluğu yer üstünde yardımcı hizmetlerde. Doğrudan üretim yapacak işçi açığı büyük boyutlarda. Sonuçta bugün üretim zaten terkedilmiş! Saptanan kömür rezervinin 1.5 milyar ton olduğu ifade ediliyor. Daha 150 yıllık bir kömür yeraltında hazır bekliyor. Enerji için Dünya’nın kana bulandırıldığı koşullarda bu boyutlardaki servet nasıl atıl bırakılır? Nasıl dışa bağımlı kalınabilir? Bu da bir ekonomik mantık değil mi? Ancak bizim yöneticilerimiz bu hesabı yapmıyor, yapamıyor. Neden? Akılları ermediğinden değil. Üretim ekonomisine değil, emperyalist efendilerin borçlanma ekonomisizliğine bağlılıklarından!
İŞÇİ: BİRLİĞİN TEMELİ CESARETİN KAYNAĞI!
Gelişmeleri yakın takibe alan Vatan Partisi’nin üst düzey yöneticilerinin başında bulunduğu bir parti heyeti hafta başında sendikayı ziyarete geldi. GMİS binasına girerken kalabalık bir Saadet Partisi heyeti de dışarı çıkı- yordu. Vatan Partisi heyetini karşılayacak olan GMİS Genel Başkanı ise, Devlet Bahçeli’nin aynı saatte verdiği hesapta olmayan bir randevu için Ankara’nın yolunu tutmak zorunda kalmıştı. “Torba tasarı” gündeme gelir gelmez sendika atik davranmış, hemen yetkili kurullarını ve temsilcilerini toplayıp ilk kararlarını almış, mücadele mesajı verilmişti. Topluca ocaklara gidilmiş, işçiler bilgilendirilmiş, alarm durumuna geçirilmişti. İlçeler dahil, bütün muhtarlarla toplanılmıştı. 14 meslek kuruluşu ve demokratik kitle örgütü adına 16 kişiyle ayrı bir toplantı yapılmıştı. Bu ve benzeri görüşmeler, ziyaretler, toplantılar aralıksız sürüyor. GMİS yönetimi tüm Zonguldak’ı ayrım gözetmeksizin kenetlendirmeye önem veriyor.
Bahçeli’nin Ankara’daki görüşmede sendika başkan ve yöneticilerine “AKP milletvekilleri ile de konuşup onları ilgili yasa maddesinin torba tasarıdan çıkartılması için ikna etmeye çalışacağı” haberi yerel basında çıktı. Bu tutum, Bahçeli’nin topu taca attığı şeklinde okunmuştu. İşçi ve sendikasının oyalanmaya tahammülü yok. Hemen karar çıktı: “Kitlesel basın açıklaması” önümüzdeki haftaya bırakılmayacak. Hemen yapılacak. Bugün öğleden sonra işçinin ve Zonguldak’ın kararlılığı bütün Türkiye’ye ilan edilecek!