Ferit İlsever: Mafya Gladyo Sistemi’nin ekonomik altyapısı

Rusya'da 90'lı yıllardaki özelleştirmede iki Yahudi oligark öne çıktı: Roman Abramovich ve Mikhail Khodorkovsky.

Şimdi Mafya Gladyo Sistemi'nin temel yapısına, ekonomiye geliyoruz. Ekonomik temel askeriyeyi, siyaseti, kültürü velhasıl toplumun her alanını belirler.

 

90'lı yıllarda Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra, ABD büyük şirketlerinin önünde yeni bir alan açıldı. Uluslararası tefecilik, dolar ve borsa vurgunculuğu, parayla para kazanma dönemi başladı. Bankalar ve finans şirketleri dünya ekonomisinin dümenine oturdu. Üretim ve ticaret deyince, akla petrol ve doğalgazdan başka ürün gelmiyordu.

 

Mafya Ekonomisi, kendi askeri, siyasi yapılanmasını da yarattı. ABD'de siyasi alandaki Gladyo yapılanmasıyla, askeri alandaki ACT-Pentagon-CIA eşgüdüm merkezi, Mafya Ekonomisi'nin uluslararası çıkarlarına hizmet ediyordu. 90'lı yıllar sonrası Mafya-Gladyo yapılanması böyle oluştu.

 

 

DEVLET DESTEĞİYLE BÜYÜDÜLER

 

Amerikan petrol-doğalgaz ve enerji şirketleri, Körfez ülkeleriyle geliştirdikleri ilişkilerle hızla büyüdüler. 2000'li yıllara gelindiğinde, en büyük şirketler sıralamasında ilk sıralara yerleştiler. Devlet desteğiyle büyüdüler. Halka açık şirket özellikleriyle büyüdüler. En sonunda "Çok uluslu şirket" oldular, çağ atladılar. Amerikan çok uluslu şirketleri 2000'li yıllarda Rus, Çin, Japon vb. ortaklara sahip oldular. Dünyanın bir çok ülkesinde pazarda hâkimiyet kurdular.

 

2000'li yıllardan sonra ekonomide siber-elektronik alan ön plana geçmeye başladı. Askeri alanda Asimetrik-Siber Savaş'ın ihtiyaçları da bu gelişmeyi körükledi. Petrol-doğalgaz şirketleri hâlâ ilk sıralarda yer alıyor, ancak bunları hızla büyüyen bilgisayar-siber firmalar takip ediyor. Tabii hemen hepsi bankacılık, finans alanlarında da faaliyet gösterdi. ABD'de 2008'de başlayan ekonomik kriz sonrası bazı büyük şirketler iflas etti. Bazıları ise ancak devlet desteğiyle ayakta kalabildi.

 

Amerikan Mafya-Gladyo Sistemi'ni daha yakından tanıyabilmek için, ABD'nin 2011 yılı En Büyük Şirketler Tablosu'na mercek tutalım:

 

Exxon Mobil: 452,9 milyar dolar gelir. Çok uluslu petrol-doğal gaz kamu şirketi.

 

Wall Mart: 446,9 milyar dolar. Perakende satış yapan mağazalar zincirine sahip.

 

Chevron: 245,6 milyar dolar. Çok uluslu petrol-gaz, jeotermal enerji şirketi.

 

Conoco Philips: 237,2 milyar dolar. Çok uluslu, halka açık petrol-doğal gaz şirketi.

 

General Motors: 150,2 milyar dolar. 1908'de kurulan halka açık otomotiv şirketi. 2008'de iflas etti.

 

General Electric: 147,6 milyar dolar. Elektronik ve bankacılık alanında faaliyet gösteren uluslararası şirket.

 

Berkshire Hathaway: 143,6 milyar dolar. Yatırım hizmetleri alanında faaliyet gösteriyor.

 

Fannie Mae: 137,4 milyar dolar gelir. Federal ulusal ipotek kurumu. Konut sektöründe faaliyet gösteriyor.

 

Ford Motor: 136,2 milyar dolar. Otomotiv sektörü liderlerinden.

 

Hawlett Packard: 127,2 milyar dolar. Halka açık, uluslararası şirket. Bilgisayar donanımı, yazılım alanlarında faaliyet gösteriyor.

 

 

2014 GELİŞMİŞLİK TABLOSU

 

2014 yılına geldiğimizde ise, tabloda önemli değişiklikler yaşandı. Genel olarak, ABD petrol-doğalgaz şirketlerinin geliri düşüyor. Örneğin;

 

Exxon Mobil: 1. sıradan 3. sıraya gerilemiş. Geliri ise, 420 milyar dolara indi.

 

Chevron: 10. sıradan daha aşağıya indi.

 

Conoco Philips ise, 11. sıradan daha aşağıya...

 

Wall Mart 1. sıraya yükseldi.

 

Bilişim şirketleri de yükselmeye devam ediyor.

 

 

RUSYA EKONOMİSİNİN GELİŞİMİ

 

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra, 1991-94 yıllarında, 80 binden fazla kamu şirketi özelleştirildi. Daha doğrusu Sovyetler Birliği'nin son döneminde Nomenklatura diye adlandırılan büyük bürokratlara bedavadan devredildi. Sonuçta toplam 10-12 kişinin hâkim olduğu bir ekonomik yapı oluştu. Bu tablo daha sonra büyük ekonomik krize yol açtı.

 

2000'lerden sonra ekonominin büyüme dönemi başladı. Kısa sürede Rusya bir askeri güçten, enerji gücüne dönüştü. Bütün çevre ülkelere petrol, doğalgaz satış merkezi oldu. Doğal gaz üretim ve ihracatında dünyada 1., petrolde ise 2. oldu.

 

2000'lerden sonra ABD şirketleriyle yakın ilişki geliştirildi. Rus petrol ve doğalgazı ABD'ye açıldı. ABD de bunun karşılığında Rusya'ya teknoloji ve finans yardımında bulundu. Rus petrol şirketi Lukoil, 2004 ortalarında ABD'de iki binin üzerinde akaryakıt dolum istasyonu kurdu. Gazprom ve Yukos, ABD pazarında etkili roller oynadı. Rusya, Japonya ve Çin'in enerji kaynağı oldu.

 


RUS OLİGARKLAR

 

Rusya'da 90'lı yıllardaki özelleştirmede iki Yahudi oligark öne çıktı: Roman Abramovich ve Mikhail Khodorkovsky. Abramovich, Sibneft petrol şirketini devlet şirketi Gazprom'a sattı. Khodorkovsky ise Yukos petrol şirketini devlet şirketi Rosneft'e sattı. Yukos, Putin'in ABD'yle kurduğu ilişkilerden de yararlanarak, Amerika'da enerji alanında en etkili firma haline geldi. Bu arada Khodorkovsky, Yukos'u ABD devi Exxon Mobil'e satma girişiminde bulundu. Bu olay Putin'i çileden çıkardı. Mikhail Khodorkovsty'nin tutuklanmasına sebep oldu.

 

Bu olay Rusya'da oligarkların tahakkümünü sonlandıran ve devletçiliği başlatan ilk gelişmeydi. Khodorkovsky, 2003 yılında vergi kaçırmaktan mahkûm oldu ve Sibirya'da sekiz yıl hapis yattı. Bu arada 26 milyar dolar vergi borcu çıkartılınca, Yukos'u elden çıkartmak zorunda kaldı. Yukos'un satışından bir yıl sonra, Sibneft petrol şirketi de Gazprom'a satıldı. Böylece 2000'lerin ortalarından sonra Rusya'da petrol ve doğalgazın sahibi devlet oldu.

 

 

EN BÜYÜK RUS ŞİRKETLERİ

 

2012 yılına geldiğimizde en büyük Rus şirketlerinin toplam geliri şöyle oldu:

 

Gazprom: 157 milyar dolar.

 

Lukoil: 111 milyar dolar.

 

Rosneft: 65 milyar dolar.

 

TNK-BP: 48,9 milyar dolar.

 

Sberbank: 35,5 milyar dolar.

 

Sistema: 34,5 milyar dolar.

 

Surgutneftegas: 25,9 milyar dolar.

 

Görüldüğü gibi tamamına yakını enerji ve doğalgaz şirketi. 2017 yılına gelindiğinde ise 100 Rus şirketin toplam değeri 635 milyar doları buldu. Bu rakam son bir yılda yüzde 58 artış gösterdi. Bu yılki rakamlara göre;

 

Rosneft: 69,9 milyar dolar

 

Sberbank: 61,1 milyar dolar

 

Gazprom: 59,9 milyar dolar oldu.

 

 

İHRACATIN YÜZDE 55'İ PETROL VE DOĞALGAZ

 

Enerji şirketlerinin toplam değeri 280 milyar dolar civarında. Finans sektörü ise, en değerli 100 şirket tablosunda 16 şirketle yer aldı.

 

Bugün Rusya'nın ihracatının yüzde 55'ni petrol ve doğalgaz oluşturuyor. Bütçe gelirlerinin yüzde 37'si ise petrol ve doğalgazdan elde edilen vergilerden oluşuyor. Dünyadaki en büyük 13 petrol şirketinin 5'i Rusya'da bulunuyor.

 

Rosneft'in yüzde 69,5 hissesi Rusya hükümetine ait. Yüzde 19,5 ise BP'ye. Halka açık şirket olan Rosneft, BP ve Morgan Stanley'le anlaşmalarının yanı sıra, 2013'te Exxon Mobil'le stratejik işbirliği anlaşması yaptı. Rosneft, Almanya'daki petrol pazarının da yüzde 12'sini elinde tutuyor.

 

Rus şirketleriyle, ABD Derin Devleti'nin üzerinde oturduğu büyük şirketler arasındaki rekabeti geçen yıla ait bir örnekle hatırlatmak istiyoruz:

 

 

EROVİNKİN’İN SIR ÖLÜMÜ

 

27 Aralık 2016 günlü yayın organlarının manşetlerinde önemli bir haber yer aldı: "Putin'in Sır Küpü Ölü Bulundu." Rosneft yöneticisi Oleg Erovinkin, Moskova'da öldürülmüş halde bulundu. Eski istihbarat generali Erovinkin, Rosneft Başkanı İgor Seçin'in sağ kolu ve Rosneft'in ikinci adamıydı. Bizzat Putin tarafından göreve atanmıştı.

 

Dünya basını olayı, "Putin'e ve İgor Seçin'e CIA tarafından verilen mesaj" olarak yorumladı. Seçin'le, Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson arasında çok önemli bir ilişki vardı. Seçin'in, Rosneft'in Başkanı olması gibi, Tillerson da ABD'de Exxon Mobil'in İcra Kurulu Başkanı'ydı ve bu iki şirket arasında büyük ortaklık kurulmuştu. Trump'ın, Rusya'yla ilişkili olduğu iddiaları bu tür olgulara dayanıyor. Ve Gladyo, Trump'ı hizaya getirme, Putin'i ise uyarma yönündeki ilk adımını Oleg Erovinkin cinayetiyle atttı. Tillerson'un Exxon Mobil yöneticisi olduğu dönemde, bu kuruluşun, ABD'nin İran, Suriye ve Sudan'a uyguladığı ambargoyu deldiği suçlamalarını da hatırlatalım.