TKK 2020 Faaliyet Raporu’nda yer alan örgütlenme şekli aşağıda verilmiştir:
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ (Ankara)
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BÖLGE BİRLİKLERİ (17 adet – Tekirdağ, Balıkesir, İzmir, Sakarya, Kütahya, Antalya, Ankara, Konya, Samsun, Kayseri, Mersin, Sivas, Gaziantep, Trabzon, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum)
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ (1618 Adet)
HİZMET BÜROSU (195 Adet)
BAĞLI ORTAKLIKLAR VE İŞTİRAKLER (19 Adet)
TKK’ nin bir holding çatısı altında toplanmış pek çok anonim şirketi vardır.
TARIM KREDİ HOLDİNG’E BAĞLI ŞİRKETLER
1)Gübretaş
2)Gübretaş Maden Yatırımları
3)Bereket Sigorta
4)Bereket Emeklilik
5)Bereket Tekafül
6)Bereket Katılım Sigorta A.Ş.
7)Bereket Katılım Hayat A.Ş.
8)Tarım Kredi Birlik
9)Tarım Kredi Yem Sanayii ve Tic. A.Ş.
10)Tareks (Tohumculuk)
11)Tareks Hayvancılık
12)Tarnet (Bilişim)
13)Tarkim (Bitki Koruma Ürünleri)
14)TK Lojistik
15)İmece Plastik
16)Sera
17)Lidaş (Lisanslı Depoculuk)
Kooperatifler ortaklarına hizmet sağlamak amacıyla kurulur. Şirketler ise sermaye koyan hisse sahiplerine kâr sağlamak için kurulur.
ÖVÜNÇLE DİLE GETİRİLEN HUSUSLAR
“Tarım Kredi Kooperatifleri (kimyasal) gübre ve (karma) yem sektöründe, sektör lideri konumundadır.”
Kaynak: Tarım Kredi, Mayıs 2021, s.6
Burada Gübretaş ve Tarım Kredi Yem Sanayiinden söz edilmektedir. Gübretaş’ın hisselerinin %24’ü başka kişilere aittir. Bir anonim şirketin hisselerini alan bu insanların bir getiri beklentisi içinde olması normaldir. Bu hissedarların çıkarı üretilen kimyasal gübrelerin olabildiğince yüksek fiyattan satılmasını gerektirir. Öbür taraftan çoğunluk hissesi sahibi TKK ortak çiftçilere olabildiğince düşük fiyattan gübre tedarik etmek durumundadır. Gübretaş’ın yönetim kurulu başkanı ve TKK Genel müdürü olan Sayın Fahrettin Poyraz kimden yana olacak ve nasıl davranacaktır?
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinin yönetim kurulu üyesi, meslektaşım Dr. Fatih Özen:
“Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklarıyla ilişkisinde bir kooperatif-ortak ilişkisinden çok şirket-müşteri ilişkisi ön plandadır” cümlesiyle durumu çok güzel ifade etmiştir. Kaynak: https://www.karasaban.net/tarim-kredi-fatih-ozden/
Bu soru aşağıdaki satış ve pazarlaması yapılan bütün ürünler için geçerlidir.
PAZARLAMA ve SATIŞ FAALİYETLERİ
Bitki besleme ürünlerini-Bitki koruma ürünlerini-Hayvan yemlerini-Tohumları- Fide ve fidan çeşitlerini - Canlı hayvanları- Tüketim maddelerini- Akaryakıtları - Madeni yağları- Kömürü - Tarımsal makine ve ekipmanı - Seracılık malzemelerini -Arıcılık malzemelerini- Sulama sistemleri ve ekipmanlarını - Tarımsal yapı tesisleri - Tarımsal amaçlı yan girdileri kapsamaktadır.
Halk arasında “ çatal kazık yere girmez” diye bir söz vardır.
BU NEREDEN ÇIKTI?
“GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu’nun Ocak ayında madencilik faaliyetleri alanında kurmayı kararlaştırdığı, sermayesinin tamamı kendisine ait GÜBRETAŞ Maden Yatırımları A.Ş.’nin resmi kuruluş işlemleri 31 Mart 2020 tarihinde tamamlanmıştır. GÜBRETAŞ Maden Yatırımları A.Ş., ulusal ve uluslararası alanda maden yatırımlarıyla katma değer üretmeyi hedeflemektedir.”
Bir kısa haber...
“Gübretaş Madencilik Yatırımları A.Ş. Bilecik’in Söğüt ilçesindeki 109 ton altın kaynağını yerli imkânlarla kazandıracak.”
Kaynak: Tarım Kredi, Mayıs 2021, s.12
Tarım Kredi ile altın madeninin ne ilgisi var? Uzmanlık alanınıza giriyor mu?
Gübretaş Madencilik Yatırımları A.Ş.’nin sermayesi 550.000 liradan 40 milyar liraya çıkarılmıştır.
TKK 2020 Faaliyet raporunda mevcut olan 2020 bilançosunda TTK’nın özkaynakları 9,6 milyar liradır. Böyle bir özkaynak ile sadece bir şirketin sermayesini 80 kat artırmanın nasıl başarıldığı anlaşılamamıştır.
Acaba bu şirket kurulurken altın külçesi mi bulundu?
Laf aramızda kooperatifin sahibi olan ortakların bu girişimlerden haberi var mı? Şirketlerin ve holdingin kurulması için alınan kararlara katıldılar mı? Bu kuruluşların yönetiminde söz hakları var mı? Kâr veya zarardan pay alacaklar mı? Mirasçıları da yararlanabilecek mi?
KOOPERATİF MARKET
“Ortaklarımızdan aldığımız doğal ve kaliteli ürünleri kendi tesislerimizde işleyerek veya işleterek kooperatiflerimizin yanı sıra “Kooperatif Market”lerimiz aracılığı ile tüketicilere ulaştırıyoruz.
Üreticimizin hakkını koruduğumuz gibi tüketicinin de hakkını koruyarak ucuz, kaliteli ve doğal ürünlerin hesaplı fiyatlara satışa sunulduğu marketlerimizde diğer çiftçi kooperatiflerinin ürünlerine de yer veriyoruz.
İlk şubesini 2017'de açtığımız ve başlangıçta fiyat dengesi sağlamak amacıyla büyük şehirlerde teşkilatlanan Kooperatif Marketlerimizin, tüketicilere daha yaygın bir ağ ile hizmet sunabilmek adına yurt genelinde şube sayısını artırmaya devam ediyoruz.”
Satılan ürünler
Atıştırmalık - Bal, reçel – Baharatlar – Bakliyat – Bitkisel yağlar – Çay, şeker – Dondurulmuş ürünler – İçecekler – Kuruyemişler – Salça ve konserve – Soslar – Süt ürünleri – Tahin ve helvalar – Turşular – Un ve makarnalar – Zeytin – Yumurtalar - Gıda yardım paketleri – Geleneksel ve organik ürünler
Maşallah yok yok! Esas kuruluş amacı patates soğan fiyatlarının düzene koyulmasıydı sanırım. Manav tezgâhları kaldırıldı mı?
Kocaman örgüte vakıflar da yaraşır elbette!
VAKIFLAR
Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Sosyal Yardım Vakfı
Tarım Kredi Kooperatifleri Memurları Emekli Sandığı Vakfı (Kapalı)
Tareksav (Tarım Kredi Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı)
Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul’daki ilaç bulamayan bir eczanenin kapısındaki yazıyı hatırladım:
Ne ararsan bulunur derde devadan gayri!