Ali Mercan: G-20'de hodri meydan

ABD-Almanya rekabeti sertleşerek devam ediyor. Bu çelişme uluslararası yeni saflaşmalarda da baş gösteriyor. G-20 zirvesi dönem başkanı Almanya, bu konumunu Trump’ı köşeye sıkıştırmak için değerlendirecek.

 

ABD gittikçe yalnızlaşıyor. Trump’a karşı ABD içinde de muhalefet büyüyor. Muhalefet, Amerika’nın dış politikasının çıkmaza girmesinden güç alıyor. Suriye’deki bölücü terör örgütünü himayesine alıp ülkeyi bölmeye çalışması, Amerikan tanklarının namlularını Türkiye’ye çevirmesi, Katar’ı hedef alıp, İran’ı bölgedeki terörün kaynağı göstermesi vb. çıkmazın etkenleridir. Almanya’ya yönelik ticari ve askeri baskıları da AB’de büyük bir tepkiyle karşılanmış ve Atlantik hâkimiyetini bitirmiştir. Son olarak ABD Senatosuna sunulan bir yasa tasarısında çok sayıda Alman ve Avrupa enerji şirketini çıkmaza sokacak öneriler yer aldı. Buna karşı Almanya diplomatik dilden vazgeçerek çok sert önlemler alınmasını kararlaştırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, G-20 zirvesinde küresel çapta rakip olarak nitelediği Trump’ı köşeye sıkıştıracak. G-20’ye katılacak olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Trump’a karşı cephede yer alması bekleniyor.

 

 

ABD TEAMÜLLERİ HİÇE SAYIYOR

 

ABD Senatosu’nda Rusya’ya yönelik yaptırımların sertleştirilmesine yönelik bir yasa tasarısı hazırlandı. Bu yasa tasarısı daha önce Berlin’le mutabakata varılan maddelerden ayrı paragraflar içeriyordu. Örneğin Kuzey Akımı Hattının (Nord Stream-Pipeline) iki hatla genişletilmesine karşı çıkıyordu. Teklif, Rus Gasprom ve Alman Winterschall (BASF) ile Uniper (E.ON) yatırımcılarının mutabakata varılan projelerini dışlıyordu. Bu şekilde Kuzey Akımı-2 içinde yer alan Alman yatırımcılarını tehdit ediyordu. Bunun yerine Amerika’nın finanse ettiği Schiffergas firması gaz ihraç edecekti. Böylece Rusya yerine Schiffergas Avrupa’ya gaz satacaktı. Federal Hükümet, Washington’un Alman ticari çıkarlarına zarar verme durumlarında geleneklere uyarak diplomatik yoldan uyarılarda bulunurdu. Bu defa Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel çok sert bir tutum aldı.

 

 

AB: BİZ KARAR VERİRİZ

 

Avrupa girişimcilerinin gaz hizmetlerine katılımını hedef alan tehdidi ikili ilişkilere, milletler arası hukuka karşı kabul edilemez buldu. Gabriel, açıklamayı Avusturya Başbakanı Christian Kern ile birlikte yaptı. “Bu tavır Amerika-Avrupa ilişkilerinde yeni ve çok olumsuz bir gelişmedir. Avrupa’nın enerji hizmetleri Avrupa’nın sorunudur, kimden ve nasıl gaz alacağımıza biz karar veririz” dedi. Merkel, açıklamayı derhal destekledi. Hükümet Sözcüsü Stefan Seibert “Washington kendi başına ve tanımadığımız bir tavırla hareket ediyor. Bu yolda devam ederse Berlin sert tedbirlerini sürdürecektir” dedi.

 

Merkel, 7-8 Temmuz’da Almanya’nın Hamburg kentinde toplanacak olan G- 20 Zirvesi’nde Trump’a meydan okumaya hazırlanıyor.

 

G-20 dönem başkanı olan Almanya Başbakanı, bu konumunu küresel iddiaları için değerlendirecek. Merkel geçen hafta G-20 katılımcısı çok sayıda devlet ve hükümet başkanını arayarak, Almanya’nın ticaret ve iklim politikalarını anlattı. Yakınlarda ziyaret ettiği Arjantin ve Meksika’dan tam destek alarak dönmüştü. Bir yorumcu “Trump istese de istemese de karşısında oluşacak cephenin merkezinde O’nu (Merkel’i) görecek” dedi. Almanya’nın çıkışları, uluslararası saflaşmanın netleşmesine katkı sağlamaktadır. Avrasya yönelişini pekiştirmesi, Atlantik ilişkilerini geçersiz hale getirmesi, NATO’ya alternatif savunma gücü geliştirmesi, Ortadoğu’da Kuveyt’ten yana tutum alması ve Barzani’nin “Bağımsız Kürdistan” referandumuna karşı çıkması, yalnızlaşan Amerika’nın daha da köşeye sıkışmasına hizmet etmektedir.