Adnan Akfırat: Soykırım suçlamasına karşı Çin’le ortak mücadele!

ABD kendi kazdığı çukura doğru koşuyor. Saldırganı kendi kazdığı çukura düşürebiliriz!

Ankara’daki Çin Büyükelçiliği, ABD Başkanı Biden’in Türk milletini soykırımcı olarak suçlamasına şu tepkiyi gösterdi: ''Soykırım, ABD'nin hasım ilan ettiği ülkelere karşı kullandığı bir alet!'' (1)

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) bu bilinç berraklığına sahip olmasının nedeni açık. Çünkü Çin de bu yılın başında ABD tarafından “soykırımcı” ilan edildi.

 

 

‘DEMOKRAT BİDEN’IN ELİNDE TRUMP’UN PASLI KILICI


ABD yönetimi, 2021 yılının başından itibaren resmi açıklamalarında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurlara soykırım yaptığı suçlamasını yöneltiyor.19 Ocak 2021’de ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, makamını boşaltmadan 24 saat önce Çin’i “Uygur soykırımı” yapmakla suçladı. (2)

 

Sicilinde CIA Başkanlığı da olan Pompeo’nun bu hukuk dışı suçlamasını “demokrat” Biden yönetimi iştahla ve ısrarla sürdürdü.

 

Daha vahimi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 30 Mart 2021 tarihli “2020 İnsan Hakları Rapor”, hiçbir hukuki dayanak olmadan, sorumsuzca “soykırım” suçlamasını defalarca tekrarlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in açıkladığı raporda Çin’in soykırım suçu işlediğine kanıt olarak şunlar yazıyor: (3)

 

 “Çin'de hükümet yetkilileri, çoğunluğu Müslüman olan Uygurlara karşı soykırım gerçekleştirmiş ve hapis, işkence, zorla kısırlaştırma ve zulüm de dâhil olmak üzere Uygurlara ve diğer dini ve etnik azınlık gruplarının üyelerine yönelik insanlığa karşı suçlar işlemiştir.”

 

ABD İnsan Hakları Raporu’nda Çin’e yönelik suçlamalarının çoğu, soykırım suçlamasının dayanağı olmayacak ifade özgürlüğü, mültecilerin korunması ve özgür seçimler gibi konuları ele alıyor.

 

Bu yıl 45’incisi yayınlanan ABD İnsan Hakları Raporu, 1961 tarihli Dış Yardım Yasası ve 1974 tarihli Ticaret Yasası uyarınca düzenleniyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtımız üzerine de ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların dayanağı yapıldı. Ticaret Yasası’nın 1974 Jackson-Vanik değişikliği ile “piyasa ekonomisi” uygulamamayı da insan hakları sorunu olarak benimsendi. (4)

 

 

ABD İNSAN HAKLARI RAPORLARININ İŞLEVİ


Kendini dünyanın imparatoru sayan ABD, “başka ülkelerin ekonomi politikalarının düzenlenmesinde yol gösterici olması” ve “ABD yardımını alan ülkelerin insan haklarına saygıyı arttırması amacıyla” 1976 yılından itibaren İnsan Hakları Raporları düzenlemeye başladı. ABD’nin sopası olarak işlev gören İnsan hakları Raporu, güya ABD elçiliklerinin derlediği insan haklarına ilişkin verilerle düzenleniyor. Batı güdümlü insan hakları kisveli NGO’ların pıtrak gibi bitmesinin nedeni de bu.

 

Oysa 1951’de yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi ile kapsamı belirlenen soykırım suçu, insanlığa karşı işlenen en ağır suçlardan biri olarak nitelenmektedir. Bir hukuk kavramı olan, soykırım suçuna hüküm vermek için, yetkili mahkeme kararı gerekir.

 

ABD’nin Çin’i çevreleme politikasının aracı olarak kullandığı Uygur meselesi, 2020’den itibaren Beyaz Saray hükümetinin resmi metinlerine girdi. ABD eski Başkanı Donald Trump tarafından 17 Haziran 2020’de imzalanarak yürürlüğe giren “Uygur İnsan Hakları Politikası Yasası 2020” ile Çin’e karşı yaptırımlar uygulandı. (5)

 

Bu yasa ile Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Müslüman topluluklara yönelik insan hakları ihlallerinin sorumlusu olarak sayılan Çin kurumlarına ve kişilere uygulanacak yaptırımlar için hükümete yetki veriliyor. ABD’nin bu yasaya dayanarak uygulamaya koyduğu finansal yaptırımları, Kanada, Avrupa Birliği ve İngiltere de bir yasal dayanak olmadan uygulamaya koydu.

 

ABD Dışişleri Bakanı tarafından ilan edilen “Uygur soykırımı” suçlamasının yakın vadedeki hedeflerinden biri, Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’nı boykot etmeye dayanak yaratma çabası. ABD uzantısı pek çok kurum şimdiden “Soykırım Olimpiyatları” diye psikolojik savaş başlatmış bulunuyor. (6)

 

 

ŞIRACININ ŞAHİDİ BOZACI


Çin’i soykırımcı olarak suçlayan ABD İnan Hakları Raporu’na ABD yönetimi içinden ve dünya hukuk otoritelerinden “dayanaksız” diye itirazlar geldi.

 

ABD yönetimi, dayanak yaratma görevini de adı sanı bilinmeyen “New Lines Institute” diye bir kuruma havale etmişti.

 

Mart 2021 boyunca, CNN'den The Guardian'a küresel medya kuruluşlarındaki manşetler, Çin’in soykırım yaptığını kanıtlayan “bağımsız rapor”dan söz etti.

 

“Bağımsız Rapor”, Newlines Strateji ve Politika Enstitüsü tarafından Raoul Wallenberg İnsan Hakları Merkezi ile ortaklaşa 8 Mart'ta yayınlandı. (7)

 

CNN, The Guardian, AFP ve CBC, Newlines raporunu "bağımsız bir analiz" ve "düzinelerce uluslararası uzmanı içeren" dönüm noktası niteliğindeki bir “hukuk raporu" olarak coşkuyla tanıttı.

 

Araştırmacı gazeteciliğin namusunu kararlılıkla koruyan“Grayzone” web sitesi bu rapor üzerine kapsamlı bir inceleme yayınladı. (8)

 

Avukat gazeteci Ajit Singh’in kaleme aldığı incelemeye göre rapor ne bağımsız ne de uzmanların değerlendirmesi. Tam bir “minare kılıfı”. ABD hükümeti, İnsan Hakları Raporu’ndaki soykırım suçlamasının ikna edici olmadığını bildiği için önceden sipariş verilmiş. Raporu hazırlayan “düşünce kuruluşları” daha önce hararetle Batı'nın Çin ile "mücadele"sini savunan ve yaptırım uygulamalarını alkışlayan kuruluşlar. Aynı zamanda Suriye, Venezuela, İran ve Rusya'yı da hedef alan ABD politikalarını destekliyorlar.


 
Medyada sunulduğunun aksine, Newlines raporu, Uygurların durumuna ilişkin yeni bir materyal sunmuyor. Zaten raporu hazırlayanlar "mevcut kanıtları gözden geçirmek" olduğunu iddia ediyorlar.

 

Newlines'ın raporu, esas olarak “Komünizm Kurbanları Vakfı”nda görevli bir “teolog” olan Adrian Zenz'in kuşkulu çalışmalarına, ABD hükümeti propaganda kuruluşu Radio Free Asia'ya ve ABD'nin Federal hükümet bütçesindenbeslediği ayrılıkçı ağ Dünya Uygur Kongresi tarafından uydurulan iddialara dayanıyor.Bu üç kaynak, rapora konu “soykırım” iddialarının temelini oluşturmak için kullanılan referansların üçte birinden fazlasını oluşturuyor; Zenz ise en çok güvenilen kaynak olarak 50'den fazla kez alıntılanmış. 

 

Newlines Enstitüsü'nün liderliği, eski ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD askeri danışmanları, daha önce “gölge CIA” özel casusluk şirketi Stratfor için çalışan istihbarat uzmanları ve müdahaleci ideologlardan oluşan bir “koleksiyon”dan oluşuyor.

 

 

BM GENEL SEKRETERİ DANIŞMANI’NIN UYARISI


BM Genel Sekreteri’nin danışmanlarından Columbia Üniversitesi öğretim üyesi BM Sürdürülebilir Kalkınma Ağı Başkanı Prof. Jeffrey D. Sachs’in Londra’daki Middlesex Üniversitesi’nin Hukuk Profesörü William Schabas’ın ortaklaşa kaleme aldıkları “Sinciang Soykırımı Suçlaması Dayanaksız” başlıklı makalede şu uyarıyı yaptı:

 

“Soykırım suçlaması asla hafife alınmamalıdır. Soykırım, BM Soykırım Sözleşmesi (1948) tarafından uluslararası hukukta tanımlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere çoğu ülke, Sözleşmenin tanımını önemli bir değişiklik yapmadan kendi iç mevzuatına dahil etmiştir. Geçtiğimiz birkaç on yılda, önde gelen BM mahkemeleri, tanımın ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubun kasıtlı olarak fiziksel olarak yok edilmesine ilişkin çok yüksek bir standartta kanıt gerektirdiğini doğruladı.” (9)

 

 

ABD’Yİ KAZDIĞI ÇUKURA DÜŞÜRELİM


BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de 21 Nisan 2021 günü soru üzerine BM'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak adlandırması için, bir yetkili mahkemenin karar vermesi gerektiğini söyledi. Dujarric, BM'nin bu konudaki görüşlerini daha önce açıkladığını ve bunu değiştirmeyeceklerini de belirtti.

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, Türkiye’nin soykırım kararı alan ülkelere, AİHM kararını ve içtihatlarını hatırlatarak, hukuk dışı kararlarını değiştirmeleri için bir kampanya başlatma önerisi, Atlantik kampının elindeki sopayı düşürecektir.

 

Türkiye, bu kampanyayı BM Genel Kurulu’na taşımalı ve BM Güvenlik Konseyi üyesi Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte, gelişen ülkelere karşı bir sopa olarak kullanılan “soykırım” suçlamasına karşı BM’de karar alınmasını sağlamalıdır.

 

ABD kendi kazdığı çukura doğru koşuyor. Saldırganı kendi kazdığı çukura düşürebiliriz!

 

Dipnotlar

1. https://twitter.com/ChinaEmbTurkey

2.https://www.theguardian.com/world/2021/jan/19/mike-pompeo-china-uighur-genocide-sanctions-xinjiang

3. https://www.state.gov/reports/2020-country-reports-on-human-rights-practices/china/

4. “PublicLaw 93-559 -ToamendtheForeign Assistance Act of 1961, andforotherpurposes”, US Congress, December 30, 1974, https://www.congress.gov/93/statute/STATUTE-88/STATUTE-88-Pg1795.pdf

5.https://www.congress.gov/116/plaws/publ145/PLAW-116publ145.pdf

6.https://www.nytimes.com/2021/04/07/opinion/beijing-olympics-boycott.html

7. https://newlinesinstitute.org/uyghurs/the-uyghur-genocide-an-examination-of-chinas-breaches-of-the-1948-genocide-convention/

8.https://thegrayzone.com/2021/03/17/report-uyghur-genocide-sham-university-neocon-punish-china/

9. https://www.project-syndicate.org/commentary/biden-should-withdraw-unjustified-xinjiang-genocide-allegation-by-jeffrey-d-sachs-and-william-schabas-2021-04