Adnan Akfırat: Çin'in Kartallı Kazım'ı

Amerikan Yüzyılı, insanı çürüten kültürüyle, dünyaya getirdiği acılarla son demlerini yaşıyor. Asya’dan yeni bir uygarlık yükseliyor

Bizim fedailerimiz var da Çin’in yok mu? Çin halkı dolar milyarderlerini mi örnek alıyor? Çin yönetimi halka, örnek olarak Jack Ma’ları mı gösteriyor? Çin’in bugünkü örnek kahramanları kimler? 
 
 
“Dövüştü pir aşkına,

yaralandı birkaç kere

ve saire.

Ve kavga bittiği zaman

ne çiftlik sahibi oldu, ne apartman.

Kavgadan önce Kartal'da bahçıvandı,

kavgadan sonra Kartal'da bahçıvan... ”(1) 


“45 yıldır önder olarak izlediğin Doğu Perinçek’ten ne öğrendin” diye sorulursa şu yanıtı veririm: Nazım Hikmet’in bilinçlerimize çaktığı, Kuvayı Milliye kahramanlarından bahçıvan Kartallı Kazım’ı örnek almayı öğrendim! 

 

Öyle kolay iş değildir Kartallı Kazım olmak. Onlar büyük insanlığın sıradan temsilcileridir. Yunus Emre’ye el verip, Yunus’tan el alıp aramıza karışmışlardır.   

 

Yaptıkları fedakârlıkları bir görev olarak kabul ederler. Kendilerini toplumdan, çalıştıkları kurumlardan alacaklı saymazlar. Yaptıkları insan olmanın gereğidir. İnsanlığı menzile ulaştıran da bu insanlardır. 

 

 

NAZIM KEŞFEDİP BİLİNÇLERİMİZE TAŞIDI


Kurtuluş Savaşımızın Kartallı Kazım’ının Asıl adı İbrahim Göleber. “Kartallı Kazım” onun Kuvayı Milliye’deki kod adı. Gebze, Adapazarı civarında Kuvayı Milliye için çok önemli görevler yapmış. Büyük Millet Meclisi’nin toplanması için İstanbul’dan Anadolu’ya geçen milletvekillerine, aydınlara ve paşalara en tehlikeli bölgelerde nezaret etmiş, sağ salim geçmelerini sağlamak için vurmuş, vurulmuş. Savaş bitip, İstanbul kurtulduktan sonra Kartal’da bahçıvanlığa geri dönmüş. 

 

İbrahim Göleber’i keşfedip, Kuvayı Milliye Destanı’nın Kartallı Kazım’ı yapan kim? Büyük şairimiz Nazım Hikmet, elbette. Birlikte yattıkları Bursa Cezaevi’nde bulmuş onu. İbrahim Göleber kim? 1930’larda kendisine verilmek istenen İstiklal Madalyası’nı, “bunu şehitler hak ediyor ben ne yaptım ki” diye reddeden bir halk fedaisi.

 

Nazım Hikmet’in şiirinden öğrendiğimiz bu kahramanımızı anmamıza, Eski Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz önderlik etti. Kartallı Kazım’ın heykelini Kartal ilçemizin ana meydanına dikti. Değerli sanatçı Hüseyin Yüce’nin titiz çalışmasıyla yaratılan heykel, Kartallı Kazım’ı ölümsüzleştirdi.  

 

 

BUGÜNÜN KARTALLI KAZIMLARI, SAĞLIKÇILARIMIZ


Kendini insan için, insanlık için bir karşılık beklemeden feda etmek, Asya kültürünün en belirleyici üstünlüğüdür. Kovid-19 salgını karşısında Asyalıların dayanışma ve fedakârlık ruhu fark yarattı. Ölümcül salgın, Amerika ve Batı Avrupa’daki bireyciliğin ne denli insanlık karşıtı olabileceğini bütün çirkinliğiyle bilinçlere çıkardı. 

 

Bir Asya ülkesi olan Türkiye’de ise büyük salgına karşı hayatlarını ortaya koyarak mücadele eden doktorlarımız, hemşirelerimiz de günümüzün birer Kartallı Kazımlarıdır. Onlara minnet borçluyuz. 

 


ÇİN’İN KARTALLI KAZIM’I: ZHANG FUQING


Bizim fedailerimiz var da Çin’in yok mu? 

 

Sıfatları kocaman, sözüm ona Çin uzmanları, ekranlarda Çin’in nasıl her gün daha fazla Amerika’ya benzediğini anlatmaktan zevk alıyorlar. Lüks ürünlerin Çin’de rağbet görmesini ve dolar milyarderlerinin sayısını buna kanıt gösteriyorlar. 
 


Peki, Çin halkı dolar milyarderlerini mi örnek alıyor? Çin yönetimi halka, örnek olarak Jack Ma’ları mı gösteriyor? Çin’in bugünkü örnek kahramanları kimler?

 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, son dönem konuşmalarında hep, hayatta olan bir ismi kahraman olarak anıyor: Şimdi 95 yaşında olan Zhang Fuqing! (2) 

Zhang Fuqing (Türkçe okunuşu Can Fuçin), Çin’in Kurtuluş Savaşı gazilerinden, Halk Kurtuluş Ordusu’nun düşük rütbeli komutanlarından. Zhang birçok cephede komando ve tim lideri olarak savaşmış.

 

Çin’in her bölgesinde çok sayıda savaş kahramanı hayatlarının son demlerini yaşıyorlar. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümü törenlerinde, yüzlerce gazinin resmi geçidi göz yaşartmıştı. Zhang Fuqing’i öne çıkaran özelliği, savaşta takılan madalyalarını 62 yıl herkesten, çocuklarından ve akrabalarından bile saklamasıydı. 

 

 

BİR KAHRAMANI TANIMAK


Gelin, Zhang Fuqign’in ilginç öyküsünü Çin’in İngilizce yayın yapan Global Times gazetesinden öğrenelim: 

 

“Zhang Fuqing'in küçük oğlu Zhang Jianquan, 3 Aralık 2018'de Çin'in Hubei Eyaleti, Laifeng ilçesindeki Kamu Güvenlik Bürosuna dikkatlice bir paket taşıdı. Babası ona bunu “hazine gibi koruyacaksın” demişti.

 

O zamanlar, il düzeyindeki büro, Pekin’deki Gazi İşleri Bakanlığı'nın Ağustos 2018'de verdiği bir direktifin gerektirdiği şekilde, tüm gazileri hakkında bilgi topluyordu. Emekli askeri personel hakkında bilgi toplamak için çalışan Nie Haibo adlı yetkili durumu şöyle anlatıyor: "Saat 17:20 idi ve o günkü mesaimi bitirmek üzereydim. Parlayan madalyalar paketten çıkarıldığında, beni içine çekti." Nie, belgeleri ve madalyaları görünce çok heyecanlanmıştı. "Bizim ilçemizde böyle bir kahraman olabileceği hiç aklımıza gelmedi" diyor.

Zhang Fuqing, 1944-49 arasındaki Kurtuluş Savaşı sırasında Kuzeybatı Saha Ordusunda görev yapmış ve iki kez "savaş kahramanı" olarak ödüllendirilmişti.

 

Oğul, Zhang Jianquan Global Times'a verdiği demeçte, "Tüm madalyalar bir zarf içinde saklanmıştı. Babam oradan hiç çıkarmadığı için benim neslim bu madalyaları ve belgeleri daha önce görmedi. Büroda paket açılınca ben de ilk kez gördüm" dedi.

 

Zhang Fuqing, ülke çapında bilgi toplama çalışması başladığında paketi yollayıp yollamamak konusunda tereddüt etmiş. "Ama bilgilerimi vermezsem, bu bencillik ve vefasızlık olur" diyerek madalyaları göndermeye karar vermiş.

 

Zhang Jianquan, "Savaş acımasız ve babam için yaptığı savaşları yeniden yaşamak çok zor. Başkalarının fedakarlığını düşündüğünde gözleri yaşlarla doluyor" dedi.

 

Zhang'in Kasım 1948'deki hizmet sertifikasında şunlar belirtiliyor: "Zhang, Yongfeng savaşında bir taarruz grubuna liderlik etti. Bir gecede kasabayı ele geçirdi. Bunun için iki makineli tüfeği etkisiz hale getirdi, iki düşman koruganını ele geçirdi ve şafağa kadar birkaç tur düşman saldırısını geri püskürttü."

 

Zhang, Mayıs ayında CCTV'ye verdiği demeçte, "çocuklarımın bunu bilmesine ve benim savaşta yaptıklarımla gösteriş yapmasına izin vermek istemediğim için, belgeleri kendime sakladım."

 

"Benimle yan yana savaşanlar, ülkemiz ve halkımız için canlarını feda ettiler, benden çok daha fazla anılmayı hak ediyorlar. Ben kendime nasıl kahraman diyebilirim?" dedi.

HALKA HİZMET ETMEYİ SEÇTİ


1955'in başında, o zamanlar Halk Kurtuluş Ordusu adına bir şirkette yöneticiyken, şan ve şöhreti bırakıp zor görevi seçiyor. Hubei'deki Enshi ilinde koşulların zor olduğunu ve acil bir liderliğe ihtiyacı duyulduğunu öğrendiğinde, orada bir konum almayı seçti. Enshi’nin en zorlu ilçesi olan Laifeng’te görev almayı tercih etti. Dağlık bir bölgede küçük bir kasaba olan Laifeng ilçesi, Hubei ve Hunan eyaletleri ile Chongqing şehrinin kavşağında yer alıyor. 

 


 
ETNİK AZINLIK TUJİALARIN HİZMETİNDE  


Zhang Fuqign’in görev aldığı Laifeng, Tujia Özerk Bölgesi’ne bağlı bir ilçe. Toplam nüfusu 8 milyonu geçen Tujia halkı, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki en büyük sekizinci etnik azınlık grubu. Hunan, Hubei ve Guizhou Eyaletleri ile Chongqing şehrinin ortak sınırlarını aşan Wuling Dağları'nda yaşıyorlar. Tujialar, bugünkü Chongqing şehrinin yerinde Milattan Önce 600 ile 400 arasında varlığını sürdüren Ba Krallığının devamı olarak kabul ediliyor. Çok disiplinli, sert savaşçılarıyla ünlenmişler. Bu askeri yetenekleri nedeniyle Tujia kabile reisleri Çin imparatorlarının koruma birliklerine kumandanlık yapmışlar. Tujiaların çoğunluğu Uzun Yürüyüş döneminde Çin Komünist Partisi’ni desteklemiş. Çin’in “10 büyük mareşalı”ndan bir olan He Long, Eski Çin Dış İlişkiler Bakanı Dai Binguo, artistik jimnastikte olimpiyat madalyalı Shang Chungson, Çinli ünlü şarkıcılarından Aduo, şu anda Wuhan ve Tianjin yerel hükümetlerinin başkanları Tujia etnik kökeninden. Kendi dilleri, çok ünlü dansları ve görkemli kilimleriyle yaşatılıyor. 

 

 

SAVAŞTAKİ BAŞARISINI ÖVÜNMEDEN İŞİNE TAŞIDI


Zhang buraya yerleştiğinde, savaşta kazandığı madalyaları ve “kahraman”lık onurunu bir kenara bıraktı. Sıradan bir yönetici gibi çalıştı ve işinde başarılı olmaya öncelik verdi. Astlarına ya da üstlerine, ben “şöyle savaştım” gibi sözlerle hitap etmedi. Savaştaki kahramanlığını iltimas için ya da altında çalışanları baskılamak için kullanmadı. 

 

1981'de Çin İmar Bankası'nın Laifeng'deki şubesine Müdür yardımcısı olarak atandı. İmar Bankası’nın şimdiki müdürü Li Ganlin, Zhang’ın çalışmasını şöyle anlatıyor: "Kredilerin geri ödenebildiğinden emin olmak için, fabrikalardan birinde yaşadı. Üretim ve satış konusunda yardım teklifinde bulundu. Onun denetimi altındaki verilen kredilerin tümü zamanında geri ödendi." 

 

Bankadaki görevinden emekli olduktan sonra Zhang göz ameliyatı olması gerekiyor. Çin İmar Bankası Laifeng Şubesinin Müdürü Li Ganlin, Zhang'a tıbbi masrafların tamamının banka tarafından karşılanacağını bildirdi ve en iyi lensi seçme hakkına sahip olduğunu ekledi. Zhang ise kamunun parasını korumak için en ucuzunu seçmeyi tercih etti. 

ÇINAR GİBİ HEP AYAKTA


2012 yılında, Zhang 88 yaşındayken günlerce süren ateş nedeniyle, sol bacağı kesildi. Zhang Fuqing'in torunu Zhang Ran "Hepimiz büyükbabanın her zaman tekerlekli sandalyede oturacağını düşündük, ancak bacağına protez takmak için ısrar etti ve kendi başına ayağa kalkmak istediğini belirtti" dedi. Oğul Zhang Jianquan, "Babam bize yük olmamak için tekrar ayağa kalkmak istiyordu. Böylece onun için endişelenip işlerimizden geri kalmamızı istemiyor veya ona bakmak için zaman harcamadan topluma daha fazla katkıda bulunmamızı öğütlüyordu" dedi. (3)

 

SONUÇ: ASYA UYGARLIĞININ ÖRNEK KAHRAMANLARI


Amerikan Yüzyılı, insanı çürüten kültürüyle, dünyaya getirdiği acılarla son demlerini yaşıyor. Asya’dan yeni bir uygarlık yükseliyor. Yeni uygarlığın özellikleri, insancıl, kamucu, paylaşımcı, çevreci ve doğa ile uyumlu olması. Her kültür, insanlara kendi kahramanlarıyla ulaşır. Amerika Birleşik Devletleri’nin 20. Yüzyıldaki kahramanı, Amerikan İçişleri Bakanlığı’nın resmi kaydına göre Ronald Reagan. (4) 

 

Ne mutlu bize ki, Kartallı Kazımlarımız, Zhang Fuqinglerimiz var! 

 

Bizim Yunus’un bir dizesiyle bitirelim: 

 

“Can bedenden uçacak, menziline göçecek.

Ol cihana geçecek, göze ayan olasın!” (5)

 


KAYNAKLAR

1. Nazım Hikmet, Kuvayı Milliye, Altıncı Bap, Yapı ve Kredi Yayınları, 2019

2. http://en.qstheory.cn/2020-11/09/c_562835.htm

3. https://www.globaltimes.cn/content/1163857.shtml

4. https://www.doi.gov/american-heroes/heroes

5. http://www.yunusemre.net/siirler/77-bastan-ayaga-yareyim-(2).htm