Alman Hükümeti, Avrupa’da bir zamanlar moda olan deyişle “Ermeni soykırımını inkâr” ediyor. Neyse ki, bu açıklamaları İsviçre sınırları içinde yapmadılar! Ermeni soykırımını inkarını cezalandırma gibi bir görüş, Alman hükümetinin de belirttiği gibi uygulanamaz. Evet uygulanamaz, 2005 yılından bu yana 10 yıl geçti ve hakikat artık hükümetler katında kabul görüyor.
Siz bu satırları okurken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi’nin duruşmasında olacağız.
ALMAN HÜKÜMETİNİN “İNKARCILIĞI”
AİHM 2. Dairesi’nin 17 Aralık 2013 tarihinde açıkladığı karardan sonra Avrupa’da iklim değişmiştir. Alman Hükümetinin duruşmadan altı gün önce basına duyurulan siyaseti bu yeni iklimi yansıtıyor. Alman gazeteleri de, Hükümetin “1915 Olayları Soykırıma Girmez” diye özetlenen kararını böyle değerlendirdiler.
Aydınlık gazetemiz, haberi iki gün üst üste birinci sayfa başlığından vermişti. Almanya’da PKK ile işbirliği yapan kimi milletvekilleri, bir soru önergesi verdiler. Alman Hükümetinin yanıtları Federal Meclis tutanaklarında yayımlandı. Yazılı önergede Sol Parti’nin Federal Meclis milletvekillerinden Ulla Jelpke, Christine Buchholz ve Sevim Dağdelen'in imzaları vardı. Üç milletvekili, 9 Aralık 2014 günü verdikleri önergede, Alman hükümetine "1915 olaylarını soykırım olarak değerlendiriyor musunuz?” ve “Yüzüncü yıldönümünde anma yapılacak mı?" gibi sorular yöneltiyorlardı.
Alman Hükümeti, yanıtında, 1915 olaylarının "soykırım tanımına girmeyeceğini" belirtti. Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, 1948 yılında bağıtlanmıştı ve geriye dönük uygulanamazdı.
Olayların tarihçiler tarafından araştırılması ve tartışılması gerekirdi. Sorun, Türkiye ile Ermenistan arasında çözülmeliydi.
Alman Hükümeti, 1915 olayları için anma yapılmayacağını da açıkladı.
Hükümetin yanıtında, Almanya’da öğrenim gören yüzbinlerce çocuğumuza bir müjde de vardı: Soykırım iddiası ders kitaplarına konulmayacaktı. Belki de en önemlisi, "Soykırımın inkarına ceza gelecek mi?" sorusuna, Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "soykırım inkarını genel olarak cezaya tabii tutmak uygun değildir." diye kesin bir yanıt verdi.
İSVİÇRE YARGISI NE YAPACAK
Alman Hükümeti, Avrupa’da bir zamanlar moda olan deyişle “Ermeni soykırımını inkâr” ediyordu. Neyse ki, bu açıklamaları İsviçre sınırları içinde yapmadılar! Ama Alman gazeteleri İsviçre’ye giriyor elbette.
Ermeni soykırımını inkarını cezalandırma gibi bir görüş, Alman hükümetinin de belirttiği gibi uygulanamaz.
Evet uygulanamaz, 2005 yılından bu yana 10 yıl geçti ve hakikat artık hükümetler katında kabul görüyor.
Doğu Perinçek, 28 Ocak 2015