• Sağlam dostluk için 152 ada ve adacığın işgaline son verilmelidir.
• Ege, Türkiye ile Yunanistan arasında çıkar çatışması alanı değil, işbirliği ve dostluk alanıdır. Bu konuda duyarlı ve akıllı olmak için yeteri kadar tarihsel tecrübe bulunuyor.
Genel Başkanımız Doğu Perinçek, (8 Mart 2016) İzmir’de bir basın toplantısı düzenleyerek, İzmir’de Ahmet Davutoğlu ile buluşan Yunanistan Başbakanı Çipras’a “Hoşgeldiniz” dedi ve Türkiye ile Yunanistan arasında sağlam ve kalıcı dostluk için Ege Denizi’nde Türkiye’ye ait olan 152 ada ve adacığın işgaline son verilmesini istedi. Perinçek özetle şunları belirtti:
2004 YILINDA BAŞLAYAN İŞGAL
Ege Denizi’nde Türkiye Cumhuriyeti’ne ait 152 ada, adacık ve kayalık bulunmaktadır.
Bunlar Osmanlı İmparatorluğu’ndan velayet yoluyla Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiştir.
Yunanistan, ada ve adacıkların bazılarına kendi kıyıdaş adalarında görülmeyen uygulamalarda bulunmaktadır.
Söz konusu adalardan 16’sının ve bir kayalığın 2004 yılından başlayarak işgal edildiği saptanmıştır.
ULUSLARARASI ANTLAŞMALARA
GÖRE DE ADALAR TÜRKİYE’NİNDİR
1923 Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesine göre, Ege’de Yunanistan’a 9 ada verilmiştir. Yine 15. Maddeye göre İtalya’ya 14 ada verilmiştir.
Lozan Antlaşması’nın 15. maddesine ek olarak konulan 2 No’lu haritada, İtalya’ya verilen toplam 14 adanın isimlerinin altı kırmızı ile çizilmiştir.
Söz konusu 14 adanın egemenliği, 1947 Paris Antlaşması ile Yunanistan’a devredilmiştir. Devredilen adalar arasında, Yunanistan tarafından 2004 yılında işgal edilen adalar yoktur.
1932 TÜRK-İTALYAN
MUTABAKAT ZAPTI GEÇERSİZDİR
4 Ocak 1932 tarihli Türk-İtalyan Anlaşması ile Güney Ege Bölgesi’ndeki adaların aidiyeti ismen belirlenmiştir. Yunan Hükümetlerinin sürekli olarak gündeme getirdiği 28 Aralık 1932 tarihli Türk-İtalyan Mutabakat Zaptı’nın hukuki geçerliği yoktur. Çünkü anılan zabıt Milletler Cemiyeti tarafından onaylanmamış ve tescil edilmemiştir. Milletler Cemiyeti Sözleşmesi’nin 18. maddesine göre uluslararası sözleşmeler sekretarya tarafından tescil edilmelidir. Hiçbir antlaşma veya uluslararası sözleşme, tescil edilmediği durumlarda bağlayıcı değildir.
1939 yılında İngiliz Savaş Ofisi tarafından çizilen haritada da sadece 4 Ocak 1932 tarihli anlaşma vardır ancak 28 Aralık 1932 tarihli Mutabakat Zaptı yoktur.
ABD HARİTALARINA GÖRE DE
ADALAR TÜRKİYE’NİNDİR
1957 tarihli Amerikan haritasında Menteşe/Dodecanese Adaları (12 ada) sınırları belirtilmiş olup Yunanistan’ın işgal ettiği adalar, bu adaların sınırları içinde bulunmamaktadır.
İşgal edilen Türk adalarındaki Yunan askerlerinin faaliyetleri yakından izlenmektedir.
Girit Adası’nın çevresinki beş Türk adası da Yunanistan tarafından işgal edilmiştir.
YUNAN İŞGALİ ULUSLARARASI
ANTLAŞMALARA AYKIRIDIR
Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait 150’den fazla ada-adacık ve kayalığı işgal etmek suretiyle, 1923 Lozan Antlaşması’nı ve 1947 Paris Antlaşması’nı açıkça ihlal etmiştir. Ayrıca, Helsinki Nihai Senedi’nin, “Sınırların ihlal edilmezliği” ve “Devletlerin toprak bütünlüğüne saygı” ilkeleri, Yunanistan tarafından ihlal edilmiştir.
İŞGAL YOLUYLA
AÇIK DENİZLER TÜRKİYE’YE KAPATILIYOR
Söz konusu ada-adacıkların işgal edilmesi sonucu topraklarımızın hukuka aykırı olarak kullanımı yanında karasularımız, kıta sahanlığımız ve hava sahamız üzerindeki egemenliğimizin ihlali yönünde sorunlar da doğmaktadır.
İşgal yoluyla Ege Denizi’nde kıyılarımıza sıkışmamız amaçlanmakta, deniz altı zenginliklerimizden ve uluslararası açık deniz olanaklarından yararlanmamızı engelleyecek planlar yapılmaktadır.
Ege, bir Yunan denizi değildir.
Ege, bir Türk-Yunan denizidir.
AKP İKTİDARINI UYARIYORUZ
Vatan Partisi’nin merkezinde olacağı Millî Hükümet, vatan topraklarının bir karışının terkedilmesine, işgaline ve milli çıkarların zarar görmesini kabul etmeyecektir.
Topraklarımızın işgaline, deniz hak ve çıkarlarımızın kaybedilmesine göz yumulması vatana ihanet suçunu oluşturur. Türk Ceza Kanunu’nun 302. Maddesi’ne göre, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılır.
Davutoğlu Hükümetini görevini yapmaya davete ediyoruz.
Yunanistan Başbakanı’nın İzmir ziyareti, Ege adalarındaki işgale son verilmesi için değerlendirilmelidir.
EGE DOSTLUK DENİZİ OLMALI
Yunanistan, işgal ettiği Türk topraklarındaki Yunan bayrağını indirmeli, askerlerini ve vatandaşlarını derhal geri çekmeli ve devlet uygulamalarına son vermelidir.
Ege Denizi, uluslararası hukuk kuralları, hakkaniyet ve iyi komşuluk ilkeleri ötesinde, ülkelerimizin çıkarları ve barış gereği dostluk denizi olmalıdır.
Türk ve Yunan halklarının dostça ve barış içinde yaşaması ve ilişkilerin geliştirilmesi iki ülkenin de çıkarınadır.
Vatan Partisi olarak bütün komşularımızla ve Yunanistan’la sorunlarımızı barışçı yöntemlerle ve dostane şekilde çözmek kararındayız.
Ege Denizi, Türkiye ile Yunanistan arasında çıkar çatışması alanı değil, işbirliği ve dostluk alanıdır. Ege’de düşmanlığın kimseye yararı yoktur. Bu konuda duyarlı ve akıllı olmak için yetere kadar tarihsel tecrübe bulunuyor.
Yunanistan Hükümeti’nin bu dostane çağrıya uygun davranacağını umuyoruz ve Yunan halkına kardeşlik ve dostluk duygularımızı ve selamlarımızı yolluyoruz.