Atina Sintagma Meydanı’nda soykırım yalanını çiğnedik.

İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner:

Tarih:

Atina Sintagma Meydanı’nda soykırım yalanını çiğnedik, ama bize yasalarını uygulayamadılar

Talat Paşa Komitesi’nin eylemine karşı Yunan makamları ile Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçiliği arasında anlayış birliği

 

 

Talat Paşa Komitesi Yunanistan’ın çıkardığı soykırım yasasını çiğnemeye en başından kararlı olduğu için, 4 üyesini büyük heyetten önce Atina’ya göndermiştir. Engellenen heyetten sonra bu dört üye bildiriyi Atina’da Parlamento binası önünde okumuştur.

 

Otel’e evet, Meydan’a hayır

 

Türkiye Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Barış Kalkavan, önceden Atina’ya giden üyelere açıklamayı Sintagma Meydanı’nda değil, bir otelin toplantı salonunda yapmayı önermiştir.

 

Talat Paşa Komitesi, bildiriyi ve yasanın çiğnendiğini Yunan kamuoyuna da duyurmak için bu öneriyi reddetmiştir.

 

9 Ocak tarihinde Atina havalimanına inen büyük heyete Yunan sınır polisi tarafından ısrarla aynı soru sorulmuştur: “açıklamayı bir meydan da mı, bir otel de mi yapacaksınız?”. Heyet, açıklamanın Sintagma Meydanı’nda yapılacağını açıkça belirtmiştir.

 

Talat Paşa Komitesi’ne karşı casusluk faaliyeti

 

Talat Paşa Komitesi eylem öncesi açıklamalarında basına heyete Ankara’dan katılacak üyelerinin listesini vermiştir. Heyetin bileşimi Türk basınında ancak 9 Ocak’ta duyurulmuştur.

 

Buna rağmen Atina havalimanında heyet, Yunan makamlarının elinde İstanbul üyelerini ve basın mensuplarını da içeren bir listeyle karşılaşmıştır. Latin harfleriyle yazılı olan liste, 8 Ocak tarihinde Yunan makamları arasında yazışmalarda kullanılmıştır.

 

10 Ocak sabahı sınırdışı edilen 4 üye de havaalanı karakolunda aynı listeyle karşılaşmıştır. Üyeler karakolda, 8 Ocak tarihinde iki ayrı Yunan makamının 16:33’de birbirine gönderdiği epostanın çıktısını görmüştür.

 

Tertiplenen Ermeni eylemi

Talat Paşa Komitesi açıklamasını Cuma günü saat 14:00’te yapacağını duyurdu. Sintagma Meydanı’nda saat 11:30 sularında yaklaşık 20 kişilik bir Ermeni grubu protesto eylemi düzenlemiştir.

 

Eylem, Yunan makamları tarafından Talat Paşa Komitesi üyelerinin Yunanistan’a girmesinin reddi için kamu düzeni tehdidi başlığı altında gerekçe gösterilmiştir.

 

Aynı saatlerde Atina Maslahatgüzarı Barış Kalkavan’la yaptığım görüşmede Kalkavan da eyleme gönderme yapmıştır, beklenen bir durumla karşı karşıya kaldığımız ifade etmiştir.

 

Heyete elçilikten karşılama yok

 

İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı ve Talat Paşa Komitesi üyesi olarak ben, heyeti karşılamak üzere Cuma sabahı saat 10:30’da Atina havalimanında bulundum.

 

Burada, daha sonraki temaslarda tekrar karşılaştığımızdan ötürü görevlerini anladığım bir grup sivil polisi tespit ettim.

 

Aralarında eski TBMM Başkanvekilleri, emekli generallerin de bulunduğu heyeti karşılamak üzere Türkiye elçiliğinden kimseyi tespit edemedim. Maslahatgüzar Kalkavan da kimseyi göndermediklerini telefon görüşmesinde doğruladı.

 

Eylemde ısrar

 

Büyük heyete giriş izni verilmeyince 4 üye olarak bizler, Talat Paşa Komitesi Başkanı sayın İsmail Hakkı Pekin’le danışma halinde eylemi tamamlama kararı aldık.

 

Saat 18:00’de Sintagma Meydanı’nda açıklamamızı Yunanca ve Türkçe yaptık. Açıklama esnasında bir dizi Yunan vatandaşı ilgiyle izledi. Herhangi bir tartışma ya da olumsuz durum yaşanmadı.

 

Açıklamanın yaklaşık 5. dakikasından itibaren özel görevli oldukları üniformalarından anlaşılan yaklaşık 20 kişilik bir polis grubu yanımıza geldi.

 

Polisler açıklamanın sonunu bekledi ve sonrasında bizleri saygılı bir şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne götürdü.

 

Sorgu ve soruşturma yok

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde sadece kimlik bilgilerimiz tespit edildi. Hiç bir soru yöneltilmedi. Gözaltı ya da tutuklama yönünde bir açıklama yapılmadı.

Daha sonra sınırdışı edileceğimiz havalimanı karakolunda da tüm ısrarlı sorularımıza rağmen gözaltı için bir gerekçe sunulmadı.

 

Hakkımızda hiçbir yasal işlem yapılmadığı, sadece sınırdışı edileceğimiz belirtildi.

 

Buradan çıkardığımız sonuç, Yunanistan’ın yasasını savunamadığıdır.

 

Burada bizzat görüştüğüm bir sivil polis ise, neden sınırdışı edildiğimize dair kendi elçiliğime başvurmamız gerektiğini belirtti. Bunun hangi anlama geldiğini sorduğumda ise onların rızasıyla sınırdışı edildiğimizi öne sürdü.

 

Havalimanına giderken telefon görüşmesi yaptığım Maslahatgüzar ise, elçilik avukatlarının bizim için çalıştığını belirttikten sonra telefonu “iyi yolculuklar” sözleriyle bitirdi.

 

Eylem Türkiye’de büyük sevinç yarattı

 

Soykırım yasasını çiğnememiz Türkiye’de büyük coşku yarattı. Tepkiler şaşkınlık değil, mutluluk içerdi. Milletimizde artık iyimserlik başlamıştır. Bu nedenle bize gelen mesajlar, bu eylemin 2015’te yaşayacağımız bir dizi zaferini ilkini oluşturduğunu yansıttı.

 

Coşku Strazburg’a taşacak

 

Eminiz ki Türk Milleti’nin bu kararlığı ve iyimserliği, 29 Ocak’ta Strazburg’ta görülecek AİHM duruşmasına da yansıyacaktır.