Mehmet Cengiz: "YSK: Her ne kadar yasa öyle ise de..."

Yüksek Seçim Kurulu, Halkoylamasında aldığı kararlarla yasayı açıkça tanı- mamaktadır. Geliştirdiği formül şöyle: “Her ne kadar yasa öyle ise de....”

 

Mühürsüz zarfları ve oy pusulaları ile “Tercih” mührü yerine “Evet” mührü kullanılan oyları geçerli kabul eden kararları da bu formülasyonla alınmıştır.

 

 

YSK’NIN İDDİASI

 

Ne diyor YSK?

 

-Her ne kadar, 298 sayılı yasanın 98. maddesinde; “üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır” deniliyorsa da, bu zarflar geçerlidir!

 

-Her ne kadar, 298 sayılı yasanın 101. maddesinde: “arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçerli değildir” deniliyorsa da, bu oylar geçerlidir!

 

-Her ne kadar,Anayasa Değişikliği Halkoylamasında Sandık Kurullarının Oluşumu ve Yetkilerini Gösterir 135/I Sayılı Genelge’nin 8. maddesinde; “sandık kurulu baş- kanı, görevli olduğu sandık için ağzı mühürlü kese içine konulmuş, numaralı sandık kurulu mührü ve iki adet ‘Tercih’ yazılı mührü temin eder”, 43. maddesinde; “hiçbir yerine ‘Tercih’ mührü basılmamış olan oy pusulaları geçerli değildir” deniliyorsa da, “Evet” ve “Hayır” şeklinde iki seçeneğin oylandığı bu halkoylamasında, seçmene “Tercih” mührü yerine “Evet” mührü verilmesi mümkündür ve “Tercih” mührü yerine “Evet” mührü basılmış oylar da geçerlidir!

 

Yaklaşım bu!

 

YSK, halkoylaması sürecinde, üstlendiği yasal gö- revleri ihlal ederken de aynı formülasyonu kullanmıştır.

 

Örneğin; Vatan Partisi’nin, radyo ve televizyonlarda propaganda eşitliğinin sağlanması için yaptığı başvuruda, Anayasa’nın 67. maddesi gözardı edilerek OHAL KHK’sı uygulanmıştır.

 

 

ANAYASA SUÇUDUR

 

9 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan 687 sayılı KHK ile YSK’ya, halkoylamaları öncesi özel radyo ve televizyonlarda propaganda eşitliğinin sağlanması görevini veren 298 sayılı Seçim Kanunu’nun 149/A maddesi yürürlükten kaldırılmıştı. Ancak, Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrasına göre; “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.” Yani, Anayasa’ya göre, KHK ile Seçim Kanunu’nda yapılan bu değişikliğin 16 Nisan 2017’deki halkoylamasında uygulanması mümkün değil.

 

Ama YSK, Vatan Partisi’nin bu başvurusunu, ‘her ne kadar Anayasa böyle diyorsa da...’ diyerek reddetti. Diğer konularda yürürlükteki yasaları uygulamayan YSK, konu propagandada eşitliğin sağlanması olunca, bir yıl boyunca uygulanamayacak olan bu yasa de- ğişikliğini uygulamayı tercih etti; “Her ne kadar yasa öyle ise de...” anlayışını, “Her ne kadar Anayasa öyle ise de...” boyutlarına tırmandırdı. Anayasa’da öngörülen “adil seçim” ilkesiyle bağdaşmayan bu yasatanımazlık suçtur. Mutlaka hesabı sorulmalıdır.