Urla adayımız Cenap Yener: ‘Şapkamı koysam seçilir’ dönemi bitti

Göztepe, Galatasaray ve Milli Takım’ın efsane kalecilerinden Cenap Yener, Vatan Partisi’nden İzmir Urla Belediye Başkan adayı oldu

Tarih:

Göztepe, Galatasaray ve Milli Takım’ın efsane kalecilerinden Cenap Yener, Vatan Partisi’nden İzmir Urla Belediye Başkan Adayı oldu. Rant partilerinin Urla’nın doğal dokusunu bozduğunu belirten Yener, yeşili koruyacaklarını ve bütün denizlerin mavi bayraklı olacağını söyledi.

 

16 yıllık profesyonel futbol yaşantısı. Göztepe ve Galatasaray’da kalecilik. Diş hekimliği. Türk Futbol Vakfı, Milli Olimpiyat Vakfı yöneticiliği. Kocaelispor’da Divan Kurulu, Galatasaray’da Kongre üyeliği. Milli futbolcumuz. Galatasaray, Göztepe ve milli takımın file bekçiliğinden sonra, bu kez İzmir’in gözbebeği Urla’yı korumak için aday.

Cenap Yener (sağda) İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Dr. Rifat Mutlu (solda) ile.
Cenap Yener (sağda) İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Dr. Rifat Mutlu (solda) ile.

Kalecilik, futbol oyununda en önemli mevkilerden biridir. Futbolda hedef yenmek olduğu için rakip takımların amacı öncelikle gol atmaktır doğal olarak. Ama en az gol atmak kadar önemli olan takımın gol yememesidir. Savunma oyuncuları ve kalecinin görevi rakip takımın gol atmasını önlemektir. Kaleci sahaya hakim konumu nedeniyle savunmayı yönlendirir. Hızlı karar vermek ve pozisyon almak zorundadır. Adeta bir cerrah titizliğiyle görevini yerine getirir. Çünkü attığı adımın, aldığı pozisyonun sonucunda ortaya çıkacak durumun telafisi yoktur. Ya golü önleyecektir, ya da golü yiyecektir. O nedenle futbol oyununda, kimi zaman 11 kişi adına görev yapılan çok özel bir görevdir kalecilik. İşte Cenap Yener, bu tecrübeyi halkın sorunlarının çözümünde kullanmak için aday.

 

 

‘VATAN BORCU’

 
Şöyle anlatıyor kendisini: “Siyasetle ilgili bir aileden geliyorum. Bundan önce de siyasi partilerde üst düzey yöneticilikler, il başkanlıkları yaptım. Vatan Partisi’ne gelince... Vatan Partisi’nin Atatürk ve Atatürkçülüğe yaklaşımı, Atatürk’ün yolunda yürümesi beni çok etkilemişti. O dönemde adı İşçi Partisi’ydi. Kendi kendime bu arkadaşlarımız neden sadece İşçi Partisi diye dar bir grupla kendilerini tarif ediyorlar, diye düşünüyordum. Sayın Doğu Perinçek, Ergenekon tertibi sonucunda bulunduğu cezaevinden çıktıktan sonra, partinin adının Vatan Partisi olarak değiştirilmesi, benim daha önce siyaset yaptığım bazı arkadaşlarımın Vatan Partisi’ne katılmaları, beni çok etkiledi. Vatan Partisi’nin kuruluş kurultayını televizyondan seyrettiğimde çok etkilendim. Sayın Perinçek’in beni futbolculuğum zamanından tanıması, benimle ilişki kurması ve konuşmalarımızdan sonra Atatürk ilkelerini en iyi tarif eden bir parti olduğunu gördüğümden dolayı burada yer almayı kendime vatan borcu bildim.”

NEDEN URLA?

 

Peki neden Urla’dan aday Cenap Yener? Gerekçelerini şöyle anlatıyor:

 

“İzmir’de Urla’da aday olarak tercih edilmem ve benim de tercih etmem, İzmir’e olan sempatimden kaynaklanıyor. Daha önce İzmir’de Göztepe’de oynamış olmam ve İzmirlilerin Atatürkçülüğü, çağdaş ve laik bakışı beni çok etkiliyordu. Ama bu arada, başta Genel Başkanım olmak üzere İzmir ve Urla teşkilatımız aday olmamı çok istediklerini söylediler. Ben de Urla’ya bir katkım olursa bundan çok mutlu olacağımı düşünerek aday oldum.”

 

 

‘URLA’NIN DOĞAL DOKUSU KORUNACAK’

 

Cenap Yener’in, Urla için ısrarla vurguladığı nokta ilçenin doğal dokusunun korunması. Yener, rant partilerinin ucundan kıyısından ilçenin doğasını bozduğunu, denizini kirlettiğini hatırlatıyor:

 

“Urla daha önce Çeşme ve Alaçatı’nın gölgesi altında kalmış bir yapıya sahipti. Aslında Urla’nın potansiyel olarak Çeşme ve Alaçatı’dan öte olduğunu görüyoruz. Rant peşinde koşanlar, bilhassa AKP’nin adayı, kat sayısının artırılacağını kendi programında söylemiş. Biz buna karşıyız. Çünkü Urla’nın dokusunu bozmamamız lazım. Oranın yeşilliğini, oranın denizini korumamız lazım.

 

“Turizm kenti olacak bir yerde taşocaklarının ne işi var? Sadece taşocakları için gelinmiyor, taşocakları bu bölgeleri ranta açmanın bir aracı olarak kullanılıyor. Biz, Urla halkını rahatsız edecek, bölgenin doğal dokusunu bozacak hiçbir şeye belediye olarak müsaade etmeyeceğiz.”

 
 

‘BÜTÜN KIYILAR MAVİ BAYRAKLI OLACAK’

 

“Ben beklerdim ki bütün Urla’nın denizi mavi bayraklı olsun. Biz öncelikle bütün Urla kıyısının mavi bayraklı hale getirilmesi için çalışma yapacağız. Özellikle yaz aylarında Urla’nın trafik sorununun çözümü önemli. Mevcut alternatif yolların kullanılması yeni alternatif yolların yapılması ihtiyacı var. Yeni otoparkların yapılması da gereklidir.

 

“Urla, İzmir şehir merkezine çok yakın. İkinci bir merkez gibi düşünülüyor. Bundan dolayı bir cazibesi var. Kıyı şeridi ranta açıldığında doğayı yok etmiş olacaksınız. Denizimiz gidecek, daha çok kirlenecek. Beton yığını oluşacak. Hava kirliliği artacak. Biz belediyeyi alırsak, buna kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.”

 

 

‘ESNAFI KORUYAN BELEDİYECİLİK’

 

Giderek turistik kentlerin de önemli bir sorunu haline gelen AVM’ler de Cenap Yener’in gündeminde. Yener şöyle konuşuyor: “Her yeri AVM’lerle dolduruyorlar. Biz bunun tam tersini yapacağız. Biz sadece Urla esnafının olduğu, yatay yapılaşmayla ama AVM havasında olan, bakkalların, manavların, tuhafiyecilerin olduğu bir merkez oluşturacağız. Siz esnafın derdini, esnafla konuşarak çözebilirsiniz.”

 

 

‘DÜNYA ÇAPINDA FESTİVALLER’

 

Cenap Yener’in Urlalılara bir de müjdesi var: “Urla enginarıyla meşhur, otlarıyla, zeytiniyle, zeytinyağıyla meşhur. Urla eskiden tütünüyle meşhurdu, şimdi ekim alanı bile kalmadı... Urla’da düzenlenecek enginar festivalini, dünya çapında sanatçılarla etkinliklere dönüştüreceğiz. Herkes, bu festivali bekleyecek.”

 

 

CHP YÖNETİMLERİNİN 'RAHATLIĞI'

 

CHP’nin belediyecilik uygulamalarını eleştiren Yener, İzmir ve ilçelerinde ‘şapkamı koysam kazanır’ anlayışını yıkacaklarını vurguladı:

 

“Ben şunu gördüm: İzmir ve birçok ilçelerinde CHP belediyeleri var. ‘Biz şapkamızı koysak kazanır’ diyorlar. Böyle diyorsanız, orada bir şey yapmanıza gerek yok demektir. Biz de diyoruz ki, biz alternatifiz. Biz Atatürkçülüğü resimlerle, heykellerle değil, ilke ve inkılaplarıyla ortaya koyacağız. Halk Meclisleri kuracağız. Halka birlikte idare edeceğiz belediyeyi! Bütünşehir yasasıyla, Büyükşehir Belediyesi hiç bilmediği yerde düzenlemeler yapıyor. Eskiden ilçelerde yapılırdı bu işler. Mülki idare, belediye ve halkın isteklerini de dikkate alarak ilçenin ihtiyaçlarına göre düzenlerdi. Bana göre yine bu düzenlemeye geçilmesi lazım. Urla halkından özellikle bir alternatif aramalarını istiyorum. Halkın isteklerine en yakın alternatif de Vatan Partisi. Vatan Partisi, Milli Hükümet ve Üreten Türkiye programlarıyla vaadettiklerini gerçekleştirebilecek, Atatürkümüzün yolunda, onun ilke ve inkılaplarını hayata geçirebilecek bir partidir.”

 

 

NE FUTBOLU BIRAKTI NE DİŞ HEKİMLİĞİNİ

 

4 Kasım 1953’te İzmit’te doğdu. Evli, bir erkek, bir kız çocuğu var. İstanbul Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu, diş hekimliğine devam ediyor. 16 yıılık profesyonel futbol yaşantısı olan Cenap Yener sırasıyla Petrolspor, Hacettepe, Sakaryaspor, Göztepe,Vefa, Beykoz ve Galatasaray’da futbol oynadı. Milli takımda defalarca görev yaptı. Kocaelispor ve Galatasaray camialarında uzun yıllar yöneticilik görevlerinde bulundu. Ayrıca Türk Futbol Vakfı, Milli Olimpiyat Komitesi, Profesyonel Futbolcular Derneği ve Spor Adamları’nda yönetici olarak görev aldı. Galatasaray ve Kocaelispor’da divan ve kongre üyeliği görevleri devam ediyor. Kocaeli’de 1989 yılında Bedrettin Dalan’ın lideri olduğu Demokrat Merkez Partisi ve Hüsamettin Cindoruk’un liderliğindeki Demokrat Türkiye Partisi’nde il başkanlıkları yaptı. Ulusal Kanal’da spor yorumculuğu, Aydınlık gazetesinde spor yazarlığı yapıyor.