"Teröristlere Kalkan Dostlara Hançer"

Genel Başkan Yardımcımız E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız E. Genelkurmay İstihbarat Başkanı E. Korg. İsmail Hakkı Pekin düşürülen Rus uçağının kara güçlerine yakın hava desteği sağladığını belirterek, “Rus ve Suriye uçakları Eylül ayından bu yana bölgede yoğun bir şekilde operasyon yapıyorlar. Bu uçaklar Türkiye için bir tehdit oluşturmuyor. Suriye’de yönetime silahlı isyan başlatan terör gruplarını hedef alıyorlar” dedi.

 

Hükümetin Türkmenleri kendine kalkan yapıp yönetime karşı silahlı mücadele yürüten terörist cihatçı grupları korumaya çalıştığını kaydeden Pekin, “Bölge, ABD-İsrail koridorunun denize ulaşmasını sağlayacak kritik bölge. Halep-Lazkiye yolunun üzerinde. Şam’n hedefi bu yolu açık tutmak. Halep-Lazkiye-Şam bağlantısını güven altına almak. Bu konuda önemli mesafe kat edildi. ABD ve Rus uçakları Suriye hava sahasını kullanıyor. Birbirlerini vurmamak için anlaşma yaptı. ABD-Rusya bu işi yaparken Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi bölgede ABD’ye, PYD’ye ve diğer terör gruplarına yarar. Türk-Rus ilişkilerinin bozulması Türkiye’nin çıkarına değil” diye konuştu.

 

Son dönemde ilginç gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Pekin, şunları söyledi: “G20 öncesi Çin’le füze ihalesi iptal edildi. Arkasından Obama görüşmesi... Şimdi ABD Genelkurmay 2. Başkanı Türkiye’ye gelecek, bir gün önce Türkiye Rus uçağını düşürüyor. Üstelik de bu Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde oluyor. Çok açık bir şekilde Türkiye, Rusya ile sürtüşmeye zorlanıyor. Sanki ABD kendi yapamadığını Türkiye’ye yaptırıyor gibi bir hava var. Türkiye-Rusya-İran-Çin yakınlaşması önlenmeye çalışılıyor.” 

 

Pekin Türkiye’nin derhal Rusya ile temasa geçmesini isteyerek, “Bu sorun NATO devreye sokulmadan halledilmeli. Acilen bir Rus heyeti Türkiye’ye çağrılmalı ve olayı incelemeli. Bu krizi 2 ülke kendi aralarında çözmeli” ifadelerini kullandı.