Şişecam işçisine destek ziyareti

İstanbul İl Başkanlığımız, Şişecam işçisine destek ziyaretinde bulundu.

Tarih:

İstanbul İl Başkanlığımız, Şişecam'a ait fabrikalarda ertelenen greve karşı 24 Mayıs'ta mücadele başlatan cam işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Kocaeli Gebze'de faaliyet gösteren Cam Elyaf Fabrikası'na yapılan ziyarete çok sayıda partili katılırken aynı saatlerde DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da genel merkez yöneticileri ve sendika üyesi işçilerle fabrika önündeydi. 16.00-24.00 vardiyasına girecek işçiler önce saat 16.00'ya doğru fabrika içinde bir araya geldi ardından yürüyüşe geçerek işbaşında olan arkadaşlarını topladı ve fabrika girişine gelerek "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarıyla ziyarete gelen Vatan Partisi ve Birleşik Metal-İş üyelerini karşıladı. Metal işçileri ve Vatan Partisi üyeleri de sloganlara eşlik ederek cam işçilerinin selamladı. Uzun süre karşılıklı sloganların ardından Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı Erkan Önsel işçilere seslendi.

 

 

HEP BERABER BAŞARACAĞIZ

 

Tel örgülerin arkasından işçileri selamlayan Önsel konuşmasında "Şişecam dedin mi duracaksın, 1935'te Atatürkün emriyle kuruldu burası. Kaldırın Türk bayrakları..." demesi üzerine fabrika tekrar "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarıyla inledi. Önsel, işçinin haklarını talep etmesinin milli güvenlikle alakası olmadığını belirterek grev erteleme kararını eleştirdi. Kıdem tazminatının fona devredilmek istendiğini hatırlatan Önsel, "Yıllarca emeğinizle kıdem tazminatlarınızı biriktirdiniz. Ama Türkiye ekonomisi geldi dibe vurdu, borçlanma ekonomisi bitti. Artık üreten Türkiye programıyla ayağa kalkacağız. Ama bunu yaparken işçinin kıdem tazminatlarına el mi koyacağız? Hayır; işçinin kıdem tazminatlarına asla el koydurmayacağız" dedi. "Önümüzde büyük mücadeleler var" diyen Önsel, "Emeği ve hakkı savunmak, sınıfı savunmak son derece meşru ve hukukidir. Bunların engellenmesinin bir faydası yok. Hepimiz el ele vereceğiz. Vatan Partsi olarak emrinizdeyiz, göreve hazırız. Mücadelenizde beraberiz. Omuz omuza vereceğiz, hep beraber başaracağız" ifadelerini kullandı.

 

 

BU MÜCADELE MEŞRUDUR

 

Aydınlık'a konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası; Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'da şunları söyledi: “Hükümetin çok yönlü saldırılarıyla karşı karşıyayız. Grevler yasaklanıyor. Bu artık Türkiye'de bir gelenek oldu. 12 grevimizi yasaklayan AKP bunu bir alışkanlık haline getirdi. Bugün cam işçilerinin mücadelesi başarıyla sonuçlanmazsa muhtemeldir ki buradan cesaretle başka grevleri de ertelemeye cüret edecekler. Buranın başarılı olması lazım. Nasıl ki metal işçileri erteleme, engelleme tanımadıysa, cam işçileri de gereken tavrı ortaya koyuyorlar. Onlar da kazançlı çıkacaklar. Grev yasaklamalarıyla ilgili bu alışkanlık başkla tehditleri de ortaya çıkartıyor. Kıdem tazminatı da bunlardan biri. Buralardan kazanılan başarılar domino etkisi yaratacak. Metal işçilerinin başarısı cam işçisini pozitif etkiledi. 'Biz de metal işçisi gibi direneceğiz' dediler. Türkiye'de anayasaya uyulmuyorsa işçinin meşru mücadelesi haktır. Hükümet anayasaya aykırı davranıyor. İşçilerin de anayasaya aykırı anlayışa karşı aldığı tutum da haktır.”

 

 

NELER OLMUŞTU?

 

Kristal-İş Sendikası ile Cam İşverenleri Sendikası arasındaki Lüleburgaz, Gebze, Yenişehir, Mersin ve Eskişehir’deki 11 işyerinde çalışan 5 bin 500 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Sendika 24 Mayıs’ta greve çıkma kararı aldı. Grevin 24 Mayıs'ta başlaması beklenirken Bakanlar Kurulu'ndan erteleme kararı geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan 16 Mayıs tarihli kararda, Kristal-İş tarafından alınan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelendiği belirtildi.

 

 

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

 

Toplusözleşme görüşmelerinde taraflarca sunulan talep ve teklifler şöyle: Kristal-İş saat ücretinde 2.60 lira artış talebinde bulunurken işveren ise ancak 1.12 lira verebileceğini kaydetti. Sosyal yardımlarda dörtlü paket (Ramazan ve Kurban bayramları, yakacak ve izin ücretleri) için sendika yüzde 20 artış talep etti işveren yüzde 14.10 teklif etti. Sendika toplusözleşmenin yürürlük süresinin 2 yıl olmasını isterken işveren ise 3 yıllık sözleşme dayatmasında bulundu.