Mısır Temsilcimiz, Devlet Televizyonunda ABD Elçisiyle Tartıştı

Mısır Temsilcimiz Onur Sinan Güzaltan, Mısır Devlet Televizyonu Nile News’e konuk oldu.

Tarih:

Mısır Temsilcimiz Onur Sinan Güzaltan, Mısır Devlet Televizyonu Nile News’e konuk oldu. Güzaltan programda ABD eski Tel Aviv elçisiyle tartıştı.

 

Stüdyoda tek konuk olan Güzaltan, “Türkiye’de yaşananları askeri bir darbe olarak değil, ABD merkezli Fetullah Gülen Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen bir terörist saldırı olarak isimlendirmek doğru olacaktır” dedi.

 

Güzaltan, “Obama, darbe girişimi sonrası ilk açıklamasında iki tarafı da sükûnete davet ediyorum ifadelerini kullandı. Bu ifade Obama’nın darbecileri bir taraf olarak kabul ettiği ve onları meşru gördüğünün göstergesidir. İkinci olarak, darbe süresince başta Fox News olmak üzere ABD basını darbecilerden yana bir tutum aldı ve yalan haberler vasıtasıyla, hükümet devrildi algısı yaratmaya çalıştı. ABD’li eski General ve BOP haritasının mimarı Ralph Peters, darbecileri kurtarıcı olarak gördüğünü açıkladı” dedi.

 

Eski ABD elçisi yayına bağlandı

 

Bunun üzerine telefon üzerinden yayına bağlanan, ABD eski Tel Aviv (İsrail) konsolosu Philip Wilcox, “ABD’ye karşı getirilen suçlamalar gerçekleri içermiyor. ABD’nin darbe girişiminde bir rolü yoktur ve kınamıştır” dedi.

 

ABD ve Türkiye’nin müttefik olduğunu öne süren Wilcox, “NATO’da kalmak Türkiye’nin istikrarı için önemli” dedi.

 

ABD Dışişlerinde 30 yıla yakın görev yapan Wilcox, ABD’nin Tel Aviv başkonsolosluğu gibi kritik görevleri üstlendi. ABD Dışişleri Kontra Terörizm Koordinatörlüğü görevi esnasında Wilcox, PKK terör örgütü elebaşısı Öcalan’ı "söz veren, sözünü tutan, sözüne aykırı bir gelişme olunca özür dileyen" bir kişi olarak tanımlamış ve tepki çekmişti.

 

Mısır Devlet televizyonu olan Nile News programının sunucusunun ABD elçisine, “Gülen’i iade edecek misiniz?” sorusunu sorması dikkatleri çekti.

 

Güzaltan’ın yanıtı: İncirlik kapatıldı

 

ABD eski elçisinden sonra tekrar söz alan, Vatan Partisi Mısır Temsilcisi Güzaltan, “Türkiye’nin darbeye karşı ilk hamlesi İncirlik üssünü kapatmak oldu. Hemen sonrasında Erdoğan ve Ruhani arasında gerçekleşen ve Türkiye’nin Rusya ve İran’la bölgede işbirliğine hazır olduğunu içeren telefon görüşmesi basına dağıtıldı. Bu gelişmeleri bir arada okuduğumuzda, hükümetin darbede ABD parmağından şüphelendiği ve bu duruma karşı Avrasya kuvvetleri ile işbirliğine yöneldiği ortaya çıkıyor” dedi.

Programın 1. Bölümü

Programın 2. Bölümü

Programın 3. Bölümü