Kıdemi bırak fabrika yapmaya bak

Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığımız, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı eylem yaptı

Tarih:

Vatan Partisi, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı İstanbul'da ilçe ilçe eylem yapmaya devam ediyor. Geçen hafta Silivri'de basın açıklaması yapan parti bu hafta Gaziosmanpaşa'daydı. Önceki gün Gaziosmanpaşa Meydanı'nda bir araya gelen partililer, "Kıdem tazminatıma dokunma" pankartı açtı. Burada açıklama yapan Vatan Partisi Gaziosmanpaşa İşçi Sendika Bürosu Başkanı Erkan Bakkal, ülke kaynaklarını satıp savurarak ekonomiyi batıranların şimdi de kıdem tazminatına göz diktiğini söyledi.

 

 

'EMPERYALİSTLER İSTEDİ'

 

2002'de İş Güvencesi Yasası çıktığında OECD, Dünya Bankası ve IMF gibi emperyalist örgütlerinin "Kıdem tazminatına artık gerek yok, kaldırın" dediklerini hatırlatan Bakkal, "O günden beri hükümetler 20'ye yakın taslak hazırladılar. Tepki olunca geri çektiler. Şimdi bu niyet yeniden hortladı" dedi. Bakkal, sözlerine şöyle devam etti: "Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 10 Nisan'da Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı. Buna göre; çalışanın kıdem tazminatı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile birleştirilecek. Primler BES şirketlerinde toplanacak. BES'e katılım mecburi olacak 2020'den itibaren BES'deki kıdem tazminatı fonunda her yıl 100 milyar TL birikecek. Bu para, batık şirketlere ve batırılan ekonomiye kredi olarak kullandırılacak."

 
 

'AMAÇ SOSYAL GÜVENLİĞİN TASFİYESİ'

 

Bakkal, hükümetin eskiden "fon" niyetini topluma kabul ettirmeye çalışırken, "Kıdem tazminatı alamayan da alacak. Amaç bu" dediğini hatırlatarak, şimdi buna da gerek duymayarak niyetlerini açıkça söylediklerine dikkat çekti. Konuşmasında bireysel emeklilik sisteminden bahseden ve bu sistemin emperyalist örgütlerin baskısıyla yaratıldığını Bakkal, şunları söyledi: "Amaç sosyal güvenlik sistemimizi tasfiye etmetir, yabancı tekellerin sigorta ve emeklilik pazarımızı ele geçirmesidir. 1999 ve 2008'de iki kez emeklilik yaşının uzatılması, emekli maaşının düşürülmesi bu sebepledir. EYT denilen milyonlarca çalışanın emeklilik hakkının gasp edilmesi bu amaçladır. SGK'lı olanların, zorla BES'lere üye yapılmasının sebebi budur. Bindirilen özel yüklerle SGK sürekli açık verirken, milletin vergisinden bunların beslenmesi bu amaçladır. Mezarda emeklilik ve kuşa dönen emekli maaşı yüzünden millet SGK'dan kaçırılıyor, zorla buraya üye yapılıyor."

 

 

'PLAN İŞVERENİN DE ALEYHİNE'

 

BES kapsamındaki 17 şirketin 10'unun yabancılara ait olduğuna dikkat çeken Bakkal, "Bunlar Amerikan, İngiliz, Fransız ve Hollanda şirketleridir. Dördü yabancı ortaklıdır. Sadece üç tanesi kamu bankalarına aittir. İşçinin alınteri, kızının çeyiz, oğlunun düğün parası olan kıdem tazminatı, işte bu şirketlere kurban edilmek isteniyor. Bu plan, sadece işçinin değil, işverenin de aleyhinedir" dedi. Bakkal, hükümeti uyararak konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Batırdığınız ekonomiyi düzeltmenin yolu, işçinin alınterine göz koymak olamaz. Fabrika yapın, üretime destek verin! İçeride ürettiğimiz malı ithal etmekten vazgeçin! Kendi sanayicimizi, kendi köylümüzü destekleyin! Kölece çalışma biçimlerine son verin! SGK aleyhine yabancıların BES'lerini desteklemekten vazgeçin! Kıdem tazminatına göz dikmekten vazgeçin!"