Karadeniz - Akdeniz Dostluk ve Barış Planı dünya basınında

Bölgede Vatan Partisi rüzgârı

Tarih:

Vatan Partisi’nin Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı, Rusya, Abhazya, Kırım ve KKTC medyasının ve siyasetinin gündemine damgasını vurdu. Rus devlet haber ajansı Ria Novosti, Rusya’nın en çok okunan gazetelerinden İzvestia, Russia Today, Komsomolskaya Pravda ve 30’un üzerinde internet sitesi plana ilişkin haberler yaptı.  Rus Rodina Partisi Genel Başkanı ve Duma Milletvekili Aleksey Juravlev ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı’na bağılı Milliyetler Konseyi üyesi, Kırım Parlamentosu Milletvekili Cengiz Yakubov, planı destekleyen mesajlar paylaştı. Kırım basını da Vatan Partisi’nin planına geniş yer ayırdı. Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov, 10 maddelik plana onay veren demeçler verdi. Plan, Abhazya kamuoyunda da memnuniyet yarattı. KKTC’de de dostluk ve barış planı basın- yayın kuruluşlarında ön sıralarda görüldü.

 

Vatan Partisi’nin Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı, Rusya, Abhazya, Kırım ve KKTC’nin konuştuğu bir plan haline geldi. 10 maddelik plan bu ülkelerin hem basın yayın kuruluşlarında hem de siyasetinde önemli bir gündem olarak değerlendirildi.

 

Rusya devlet ajansı Ria Novosti, Moskova’nın en büyük gazetelerinden İzvestia, Russia Today ve Komsomolskaya Pravda, Vatan Partisi’nin planını sayfalarında verdi. Komsomolskaya Pravda ayrıca Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Perinçek ile röportaj yaptı. Sputnik başta olmak üzere Vneşneekonomiçeskiye Svyazi, Gazeta.ru, Anna News, Eer gibi 30’un üzerinde Rus haber sitesi konuyu haberleştirdi. Bu haberlerin büyük çoğunluğunda, planda yer alan “Kırım’ın Rusya toprağı olarak kabul edilmesi” ve “Abhazya Cumhuriyeti’nin tanınması maddesiyle birlikte KKTC’nin bölge ve dünya ülkelerince tanınması ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün sağlanması önerilerine yer verildi. Bölgeden ABD-NATO üslerinin tasfiye edilmesi ile Libya ve Suriye’de barışın sağlanması için işbirliği de kritik maddeler olarak görüldü.

 

 

RUS MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK MESAJLARI

 

Rus siyasetinden önemli isimler de Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’nı destekleyen mesajlar verdi. Rus Rodina Partisi Genel Başkanı ve Duma Milletvekili Aleksey Juravlev, Facebook hesabından Ria Novosti’de çıkan haberi paylaştı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı’na bağlı Milliyetler Konseyi üyesi, Kırım Parlamentosu Milletvekili Cengiz Yakubov da  Ria Novosti’ye verdiği demeçte plandan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Türkiye ile bizi, kültür, eğitim ve ekonomi alanında uzun süredir devam eden, çok yakın ilişkiler bağlıyor. Aklı başındaki bütün dünya, özellikle Koronavirüs pandemisi koşullarında, uzun süredir çözülmüş konuları sona erdirmenin ve yapıcı bir şekilde ilerleme zamanının geldiğini anlıyor.”

 

 

KIRIM’DA ÇOK SAYIDA HABER YAPILDI

 

Kırım kamuoyu da konuya özel bir ilgi gösterdi. Sputnik’e konuşan Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov, Kırım’ın Rus statüsünün tanınmasını içeren Vatan Partisi’nin Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’nın, dünya toplumunun Kırım halkının seçiminin kademeli olarak tanınmasının kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini söyledi. Ria Novosti ve Komsomolskaya Pravda’nın Kırım servisleri başta olmak üzere diğer basın kuruluşları da dostluk ve barış planı hakkında olumlu haberler yaptı. Krımskiye Novosti haber sitesi, Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Semih Koray’ın planla ilgili sözlerini aktardı: “Planın ana hedefi ABD'yi bölgede yalnız bırakmak, Avrasya işbirliğine ve Batı Asya Birliği'ne dayalı bütüncül bir strateji uygulamaktır.”

 

 

ABHAZYA’DA AYRINTILARIYLA GÜNDEM OLDU

 

10 maddelik plan, Abhazya’da da gündem oluşturdu. Sputnik- Abhazya, plana geniş bir yer ayırdı. “Türk Partisi Abhazya’yı tanımayı önerdi” başlıklı haberde Kırım, KKTC, Azerbaycan, ABD üsleri, Suriye ve Libya ile ilgili öneriler verildi. Abhazca yayın yapan aiaaira.com internet sitesi plan için şu ifadeleri kullandı: “Türk partisi Vatan, Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasını içeren Karadeniz-Akdeniz dostluk ve barış planını sundu Belgeye göre, parti ayrıca Kırım'ı Rus bölgesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni bağımsız olarak tanımayı ve Suriye'de barışı ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü sağlamayı ve ABD'nin Libya'ya müdahalesini durdurmayı öneriyor.”

 

 

KKTC BASININDA İLK SAYFADA

 

KKTC’nin bölge ve dünya ülkelerince tanınmasını ön planda tutan Vatan Partisi’nin planı, Yavru Vatanda da gündem oldu. KKTC’nin önemli gazetelerinden Volkan, planı birinci sayfasından verdi. “Anavatan Türkiye’deki Vatan Partisi'nin Düzenlediği Dostluk Ve Barış Planı Çalıştayı’nda Rusya'nın KKTC'yi Tanıması Çağrısı Yapıldı” başlığını kullanan Volkan gazetesi, planı bütün maddeleriyle haberleştirdi. Kıbrıs Postası internet sitesi de ayrıntılı olarak verdiği dostluk ve barış planı için “Vatan Partisi’nin Barış Planı’nda KKTC vurgusu: Dünyada tanınmalı ve ambargolar kaldırılmalı” başlığını kullandı. Dik Duruş internet sitesi de 10 maddelik planın, özellikle Rusya  basınında gündem olmasını öne çıkardı.