Doğu Perinçek: KİT’leri canlandıracağız

Perinçek, Cumhuriyet poitikalarına işaret ederek ‘Kamu iktisadi teşekkürlerini tekrar canlandıracağız, üreticiyi baş tacı yapacağız’ dedi

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, Denizli İl Örgütü’nün düzenlediği “Krize çözüm; Üretim Devrimi” kurultayında “Kamu iktisadi teşekkürlerini tekrar canlandıracağız” dedi.

 

İl Başkanı İbrahim Kasapoğlu’nun konuşmasıyla başlayan kurultayı Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Eski TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan yönetti. USİAD Başkanı İbrahim Yıldız, sanayici Ali İhsan Bursalıoğlu ve Ekonomist iş insanı Ünsal Aysun kurultayın diğer konuşmacılarıydı.

1/3
2/3
3/3

Perinçek, Cumhuriyet ekonomisini örnek verdi ve KİT’leri canlandırmak gerektiğini vurguladı. Doğu Perinçek şöyle konuştu: “Atatürk zamanında kurulan tarım sanayisi, çiftçinin işçinin ürününü işliyordu. Tarımı teşvik eden bir sanayi politikası vardı. Türk ekonomisini ayakta tutan kamu iktisadi teşekkürlerini (KİT) tekrar canlandıracağız, üreticiyi baş tacı yapacağız.

 

“Doğru bir dış politika, Türk ekonomisini geliştiriyor. Türkiye Amerika denetiminden ayrılıyor. Kendine güvenen, Asya çağının önder ülkesi konumuna yerleşiyor. Asya ikliminde biz üretebiliyoruz. Asya politikası Türkiye ekonomisini canlandırmada tarihi önemdedir.

 

“Çin ile işbirliği içerisindeyiz. Vatan Partisi olarak Ankara, İstanbul ve İzmir’de Çin ile Türkiye’nin önde gelen sanayici ve işadamlarını buluşturduk. İran, Suriye, Irak ve Azerbaycan gibi güvenlik alanında işbirliği yaptığımız bu ülkeler ile aynı zamanda ekonomik işbirliği de yapmak zorundayız. Üreticiyi kambur ilan eden bu sistemden Türkiye çıkmıştır. Üreticinin yöneteceği bir Türkiye sürecine girmiş bulunuyoruz. Yolumuz açıktır.”

 

 

GÖBEKLİTEPE’DEN BUGÜNE ÜRETEN ANADOLU

 

Sanayici İbrahim Yıldız, Göbeklitepe’den Pamukkale’ye kadar birçok eski yerleşim yerlerinde üretimi konu eden görüntülerle renklendirdiği konuşmasında Anadolu’nun bereket kaynağı olduğunu anlattı. Yıldız, eskiden beri üreten Anadolu insanının yeniden üretebileceğini söyledi. Sanayici Ali İhsan Bursalıoğlu, konuşmasına eğitim konusuyla başladı: “Tarımsal üretim için eğitim çok önemlidir. Meslek liselerine önem verilmelidir. Köyler boşaltıldı. Köylerimizi tekrar canlandırmak zorundayız. Araziler kooperatif adı altında birleştirilirse, ölçek genişletilmiş olacaktır.

 

“Madencilikte ana ilkemiz, ülke menfaatleri doğrultusunda işlenmesidir. Türkiye’nin hiçbir madeni toprağı emperyalist devletlere peşkeş çektirilemez. Sanayide son 10 yılda patinaj yapıyor. Ciddi bir yatırım hemen hemen yok. Konkordato ilan eden sanayicimiz çok. Hizmet sektöründe de verimliliği artırmak gerekiyor.

 

“Dış politika çok önemli. Suriye’yi çok iyi biliyorum. Halep’e giderdim, Haleplilerle toplantı yapardık. Suriye ile ilişkilerimiz çok iyiydi. Suriye ile yaşanan krizin ekonomik bedelini de çok ağır ödüyoruz. Dış borç almadan kalkınma modeli seçmemiz gerekiyor. Ekonomiye ve paraya güven, tasarrufların artırılması için çok önemlidir.”

 

 

‘İŞSİZLİĞE DİKKAT’

 

Ekonomist Ünsal Aysun, son çeyrek büyümesini irdelediği konuşmasını şöyle sürdürdü: “İki kalemdeki harcamada ekonominin büyüdüğünü görüyoruz. Özel tüketimler artmış, devletin harcamaları artmış. Kamu harcamaları yüksek. Sabit sermaye yatırımlarının artması söz konusu değil aksine azalmış durumda. Üretimin düşük kalmasının en yoğun yansıdığı alan, işsizlik. Genç issizliğin ve kadın işsizliğinin fazlalığı çok göze çarpıyor. Birikimli işsizlik sorunuyla karşı karşıyayız.”