"Başkanlık sisteminin, milleti böldüğü kabul edilmektedir"

Balıkesir Edremit İlçe Başkanlığımızın "Cumhurbaşkanlığı Sistemine Hayır" başlıklı bildiri dağıtımı Kaymakamlık tarafından engellendi.

Tarih:

Balıkesir’in Edremit ilçesinde İlçe Başkanlığımızın başkanlıkla ilgili basın açıklaması ve halkı bilgilendirmek için bildiri dağıtma faaliyeti kaymakamlık tarafından engellendi.

 

Edremit Kaymakamlığının “Milli Seferberlik için Güçlü Meclis Güçlü Hükümet - Cumhurbaşkanlığı Sistemine Hayır” başlığını taşıyan bildirinin dağıtımının engellenmesine gösterdiği gerekçede şu ifadeler dikkat çekti : “Ülkemizin mevcut içerisinde bulunduğu hassas durum göz önüne alındığında, yapılmak istenen bildiri dağıtma etkinliğinin, provake edilerek karşıt görüşlü gruplar arasında istenmeyen olayların meydana gelmesine sebep olabileceğinden, milli güvenlik , kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması amacı ile (...) yasalarının ilgili maddeleri uyarınca uygun görülmemiştir.”

 

Balıkesir İl Başkanımız Osman Aydın Şahin konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

BAŞKANLIĞIN BÖLÜCÜLÜĞÜ

 

“1- Kaymakamlığın gerekçesindeki hassas durumun gereği, Vatan Partisi’nin bildiri dağıtmasının engellenmesi midir? Yoksa, bu durumdan kurtulmanın gereği “Devletin ve milletin tüm imkan ve yetenekleri ile, birlik ve beraberlik içerisinde seferber edilmesi midir? İkinci İstiklal savaşı tespitinin gereği, güçlü meclis ve güçlü hükümet ile yerine getirilir.

 

2- Gerekçede ikinci olarak; ‘bildiri dağıtma etkinliğinin, provoke edilerek karşıt görüşlü gruplar arasında istenmeyen olayların meydana gelmesine sebep olabileceğinden’ açıklaması yapılmaktadır.

 

Bu gerekçeyle Cumhurbaşkanlığı sisteminin, daha baştan milleti böldüğünü kabul edilmektedir. Cumhurbaşkanlığı sistemine hayır diyenler ile evet diyecekler arasında istenmeyen olaylar çıkabilir tespiti yapılmıştır.

 

3- Kaymakamlık makamının anlayışına göre, Cumhurbaşkanlığı sistemine hayır demek, milli güvenlik ve kamu düzeni için sakıncalıdır. Sağlığa zararlıdır. Genel ahlaka da aykırıdır.

 

4- Dördüncü gerekçe ise çok anlamlıdır. ’Başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması amacı ile bildiri dağıtılmamalıdır. Getirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı sistemine hayır demek, evet demeyi düşünenlerin hak ve hürriyetine saldırıdır. Bu nedenle, bildiri dağıtılamaz.’ Kaymakamlık makamı yaptığı tebligatla, Vatan Partisine, ‘hayır’ deme hak ve hürriyetiniz yoktur demektedir.

 

 

KARAR HUKUKSUZDUR

 

Kaymakamlık makamının yasak kararı, hukuksuzdur. Çünkü, Anayasanın 121. maddesinin ikinci bendi ile, 119. maddeye istinaden ilan edilen olağanüstü hallerinde, 15. maddede belirtilen ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl ve ne şekilde kısıtlanacağını belirtmiştir.

 

Ülkemizdeki Olağanüstü hal ilanı ise, 120.madde uyarınca ilan edilmiştir. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi üzerine ilan edilmiştir. Dolayısıyla, şiddet olayları ile ilgili olarak ve şiddetin kamu düzenini bozmasının önlenmesi amacı ile çıkartılmıştır.

 

120. madde kapsamında ilan edilen olağanüstü hal durumunda, Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerin Anayasanın 15. Maddesi ile getirilen kısıtlamalar uygulanmaz.

 

TBMM’de Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili 18 maddelik yasa metninin tartışmaları yapılmaktadır. Görünen o ki, önümüzdeki günlerde, milletin önüne referandum sandığı konulacaktır. Referandum sandığına ‘evet’ ya da ‘hayır’ oy pusulaları atılacak. Kaymakamlık makamı, ‘Cumhurbaşkanlığına Hayır’ bildirisinin dağıtımını yasakladığına göre, ‘Hayır’ oyu atılmasına da yasak getirebilir. Edremit halkının cevabını da göreceğiz.”