Doğu Perinçek:

Arap Baharı’nın yıldönümünde Independent Türkçe’nin sorularına yanıtlar

Independent Türkçe’nin sorularına verdiğimiz yanıtlar, 5 Ocak 2021 günü yayımlandı.

 

 

ARAP BAHARI VE KURTULUŞ MÜCADELESİ


Independent Türkçe: Size göre "Arap Baharı" kendi dinamikleriyle mi     başladı yoksa kurgulandı mı?

 

Doğu Perinçek: Büyük kitlesel hareketler kurgulanamaz. Nesnel zemini vardır. Ancak her güç, o zemine kendi siyasal hedefleri açısından müdahale etmeye çalışır, kitlelere yön verme çabasına girer.

 

Arap ülkeleri, Mazlumlar Dünyasının içinde önemli bir yere sahip. Bu ülkelerin sınırları Birinci Dünya Savaşı’nda ve sonrasında İngiliz ve Fransız emperyalistleri tarafından çizildi. Arapların kayaklarına, olanaklarına elkondu. Aslında Arap Baharı’nın kökleri o zamanlara kadar gider. Arap ülkeleri ve halkları, yüzyıldır İngiliz ve Fransız emperyalistlerine ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da ABD emperyalizmine ve İsrail siyonizmine karşı savaşıyorlar. Bu mücadelede, işbirlikçi krallar, emirler, büyük feodaller, şeyhler ve emperyalizmin acentaları da hedeftir.

 

Arap Baharı, yüzyıllık kurtuluş mücadelesinin canlanmasıdır, yeni atağıdır. Sonuçlarını görüyoruz: Tunus’ta, Mısır’da ABD işbirlikçisi İhvancı yönetimler devrildi. Suriye, ABD emperyalizmine direndi. ABD ve İsrail’in “Kürdistan” adı altında İkinci İsrail planı bölge ülkelerinin elbirliğiyle önlendi. ABD’nin Batı Asya’da Sünnî-Şii bloklaşması yaratma girişimi bozuldu. Katar, Batı Asya’da Türkiye, İran ve Rusya tarafında saf tuttu. Suudi Arabistan ve Körfez emirliklerinde kaynaşmalar başladı.

 

Bu olayları kurgu olarak görmek, gerçekçi değildir. Hele Amerikan kurgusu olarak görmek, ABD ve İsrail’e yenildikleri koşullarda, sahip olmadıkları bir kudret atfetmek olur. Bu tür propagandaların Atlantik çevrelerinde üretilmesi anlamlıdır.

 

 

ÇİN’İN YOL KUŞAK PROJESİ


Independent Türkçe: "Arap Baharı" sonrası İslam dünyası (Ortadoğu ülkeleri ve Afrika'daki Müslüman ülkeler) ne kazandı ne kaybetti?

 

Doğu Perinçek: Kaybedilen bir şey yok. Kazançlar önemli. ABD’nin İhvancı rejimleri yıkıldı. Suriye’deki İhvancı ayaklanmalar ise bastırıldı. Mezhep ayrılıklarını kışkırtan bölücü hareketler zayıflatıldı. Bölücü ve yobaz terör örgütleri ağır darbeler yedi.

 

ABD ve İsrail’in “Kürdistan” rüyası bitti. Batı Asya ülkelerinin birliği yönündeki gelişmeler hızlandı. Kralların ve emirlerin tahtları sallanıyor. Çin’in Kuşak Yol Projesi’nin önü açıldı. Azerbaycan, Türkiye ve Rusya’nın da desteğiyle Karabağ’ı kurtardı. Batı Asya halklarının “Yanki go home” sloganı sonuç alıyor, ABD emperyalizmi pılısını pırtısını toplayıp evine dönmeyi planlıyor.