Şırnak Uludere'de kadın başkan

Uludere İlçe Başkanlığı'nı devralan Şükran Altürk, 'Kadını iş hayatına sokmadan özgürleştiremeyiz' dedi, 'Üretim Devrimi' sözü verdi

Tarih:

1/2
2/2

Vatan Partisi Şırnak Uludere İlçe Başkanlığı'nı devralan Şükran Altürk, 'Kadını iş hayatına sokmadan özgürleştiremeyiz' dedi, 'Üretim Devrimi' sözü verdi.

 

Vatan Partisi, güneydoğudaki örgütlenme atağına hız kesmeden devam ediyor. Son iki ayda Cizre'den Doğubeyazıt'a, Malazgirt'ten Kurtalan'a kadar çok sayıda il ve ilçede örgütlenen Vatan Partisi; Şırnak'ın Uludere ilçesindeki teşkilatını da oluşturdu. İlçe Başkanlığı'nı devralan Şükran Altürk; Uludere'nin sorunları ile çözüm önerilerini Aydınlık'a anlattı. İşte Uludere'nin kadın başkanı Şükran Altürk'ün değerlendirmeleri...

 

 

'AMACIM KADINLARA ÖRNEK OLMAK'

 

Uludere’de bir kadın olarak çıktınız, Vatan Partisi İlçe Başkanı oldunuz. Uludere’de bir kadın nasıl bu kadar öne çıkabiliyor? Ve siz nasıl öne çıktınız?

 

Uludere’de bir kadın olarak siyaset yapmak çok zor iştir. Kararlılık gerektirir. Bir annesin, genç bir kadınsın, farklı bir ortama giriyorsun, bu kadın için önemli bir adımdır. Zor bir adımdır. Artıları da oluyor, eksileri de oluyor. Yeri gelince çok affedersiniz küfrü de oluyor, ağır lafı da oluyor. Bu bir kadın için çok zor elbette. Ama güzel tarafı da kadının kendini aşması; Doğu bölgesinde bir kadının önünün açılması, diğer kadınlara örnek olması... Biraz da bunun için kadınlara öncülük etmeyi çok istiyorum. Bundan daha önceki dönemlerde muhtar adayı oldum. Kazanayım kazanmayayım önemli değildi. Yeter ki birilerinin önünü açayım. Doğu’daki kadınların kadın olduğunu hissettireyim. Onlara güzel bir örnek olayım diyerek ben bu yola çıktım. Aldığım sonuçtan da memnun oldum. Onun dışında daha değişik konumlarda da yer aldım. Çok Amaçlı Toplum Merkezi'ne girdim. Belediye encümenliğine aday oldum. Birçok yerde görev aldım. Şimdi de Vatan Partisi’nin çizgisinde yürüyoruz. Güzel işler yapacağız inşallah. Millete güzel örnek olacağız.

 

 

Peki aileniz nasıl bakıyor bu işe?

 

3 çocuk annesiyim. Kızım da çocuklarım da arkamdalar; destek oluyorlar. Çevrem de komşularım da gayet olumlu bakıyorlar. Çok kutlayanlar oldu, tebrik edenler oldu bu konuda. Güzel şeyleri başaracağımıza inanıyoruz. İsteriz ki gençlerimiz işsiz kalmasın. Kadınlarımıza olan destekler verilsin. Gerek annelikleri konusunda gerek becerileri konusunda bunlar kendilerini geliştirsinler, cahil kalmasınlar. En çok da bu sınır kapısının açılmasını çok çok isteriz. Açıldığı durumlarda da Uludere’de bir hareketlilik oluyor gerçekten. Birçok insan için bir geçim kaynağıdır bu.

 

 

Oradan sınır ticareti mi başlıyor?

 

Evet, bir sınır ticareti oluyor. Bir geçim kaynağı oluyor çoğu insana. Uludere’deki yaşam belli zaten. Birkaç kesim var: Korucu kesimi ayrı, esnaf kesimi ayrı, memur kesimi ayrı. Esnaflık da ölmüş zaten, iş kalmamış. Korucu kesimi belli, memur kesimi belli. Geride kalanlarsa yaşamıyor gibi. Normalin çok çok altında bir yaşam hakları oluyor. İstiyoruz ki aynı haklara sahip olalım, aynı geçim kaynaklarına sahip olalım. İnsan düzeyde sosyal haklara kavuşsunlar. Çocuklar, kadınlar insanca yaşasınlar. Biraz sosyal haklarını bilsinler istiyoruz.

 

 

'KADINA İŞ LAZIM'

 

Uludere'de kadın üzerinde bir baskı var mı?

 

Çoğu kesimde var. Halen belli etmeseler bile tutsaklık durumunda olan birçok kadın var. Eziyet gören birçok kadınlarımız var. Bunlara tanığız. Kadınlarımızın özgürleşmesi lazım.

 

Peki kadının özgürleşmesi için ne yapılması lazım?

 

Ekonomik sorunun çözülmesi lazım, kadına iş ortamı lazım. Kadını iş hayatına sokmadan özgürleştiremeyiz.

 

Uludere’de çeşitli şeyler çıktı; işte doğum yardımı sözler verildi ama bunlar da yerine getirilmedi. İş yaratmak yerine yardım getireceğiz diyorlar yani. Yardımı da sözde verecekler ama; yok kızın çalışıyor, yok oğlun çalışıyor, yok bilmem nerden gelirin var; bunlar öne sürülüyor. Yani yardımları bile yeterince vermiyorlar.

 

Yardımdan ziyade kadının iş bulacağı bir ortam oluşturulsa; paradan daha iyi değil mi?

 

Tabi ki mesela bir fabrikanın açılması kadınlarımız için güzel bir uğraş olur. Daha değişik şeyler yapılabilir. Kadın kalkınmasında daha güzel girişimler yapılabilir. Buna ihtiyaç var ve bunlar acil olan şeylerdir.

 

 

'EKMEK ASLANIN MİDESİNDE'

 

Uludere'nin başka nelere ihtiyacı var?

 

Uludere’de sıkıntılarımız var elbette. Birincisi, sağlık koşulları yetersiz, ulaşım yetersiz. Diğer ilçeler arasındaki en fakir ilçe Uludere'dir. İsteriz ki Uludere kendini aşsın. Uludere’deki halkın geçimi hayvancılıktı, tarımdı. Artık zaten millet bazı şeyleri yerine getiremiyor; hayvancılığı yapamıyor, tarımı yapamıyor. Bunların arazi koşulları belli, terör durumları belli...

 

Terör korkusunu daha yeni yeni aştık. Burada yıllardır izleri sürüyor terörün. Kadınlar, evlatlarının korkusundan çok işkenceler çektiler. Bunlar zor yani. Çoğu kadının psikolojisi yerinde bile değil.

 

Çok şükür şimdi eskiye göre çok çok iyi. Ama bir de ekonomik durumlar düzelirse, kadının kendini aşabileceğini düşünüyorum.

 

Bu noktada; tarımın geliştirilmesi şart. Tarıma gereken katkılar verilirse; tohumlarda olsun, makinelerde olsun, çiftçiye katkı sağlanıp destek çıkılırsa başarıya ulaşacağına inanıyorum. Mesela çoğu insan hayvan beslemek istiyor ama hayvanların masrafını bile çıkaramıyor. Bu sefer de ya hayvanını satıyor ya da hayvancılıktan vazgeçmiş oluyor.

 

 

İnsanlar nasıl karnını doyuruyor Uludere’de?

 

Zor doyuruyor. Esnaf kesimi zaten pandemi süresince kan kustu; kirasını bile ödeyemiyor. Memur olan memurdur. Bir korucu kadrosu çıkıyor; yüzlerce, binlercesi kadroya başvuruyor. İş-kur kadrosu çıkıyor, yine aynı şekilde. Artık ekmek aslanın ağzından midesine indi; çıkarmak da çok zor oldu. Gerçekten Uludere halkı için daha güzel şartlara ihtiyaç var. Üretime, kalkınmaya ihtiyaç var.

 

 

'ÜRETEN ULUDERE İÇİN

VATAN PARTİSİ'NDEYİM'

 

Peki niye Vatan Partisi’ne üye oldunuz ve İlçe Başkanlığı görevini üstlendiniz?

 

Daha önceki partiler denenmiş; gelmiş geçmiş halini gördük. Vatan Partisi ilk defa Uludere’de açılıyor. İlk defa bir oluşum sağlıyoruz orada. Güzel şeylerin olacağına inanıyoruz. Genel Başkanımızın ilgileri sayesinde güzel işler yapacağımıza inanıyoruz. Bazı şeylerin değişeceğine inanıyoruz. Hep ileriyi, güzel geleceği hedefliyoruz. Ekonomik durumu düzelteceğiz; üreten bir Uludere yapacağız. Kadının kendini aşmasını sağlayacağız. Bunun için Vatan Partisi'ndeyim.