Muğla'da Üretim Devrimi Kurultayı yapıldı

“Zeytinliklerimizi koruyacağız“

Tarih:

Vatan Partisi’nin Köyceğiz’de düzenlediği kurultayda TOKİ mağduru zeytin üreticileri söz aldı. İl Başkanı Av. Emre Aykın, zeytinliklerin yıkımının karşısında duracaklarını söyledi

 

Vatan Partisi Muğla İl Başkanlığı narenciye, zeytin ve bal üretiminin en yüksek olduğu yerlerden birisi olan Köyceğiz’de Üretim Devrimi Kurultayı düzenledi. 100’e yakın üreticinin katıldığı kurultaya, zeytinlikleri TOKİ inşaatı için alınmaya çalışılan köylüler de katıldı. Bölgede konuta ihtiyaç olmadığını belirten köylülerin avukatı Mehmet Şevket Öztürk, Vatan Partisi’ne ‘köylülerin sesi olun’ çağrısı yaptı. Vatan Partisi Muğla İl Başkanı Av. Emre Aykın da “Vatan Partisi burada bu yıkımın karşısında duracak kuvvettir. Bu hukuki sürecin takipçisi ve destekçisi olacağız” dedi.

 

 

BOŞ GÖSTERİP SATIYORLAR


Kurultayda, TOKİ mağduru köylüler söz aldı. Toparlar köylüleri adına konuşan zeytin üreticisi Tanfer Sobay, “Zeytinliklerimizi kurtarmak için geldik. Bunlar bize atalarımızdan dedelerimizden kaldı. Bizim yerlerimizi boş olarak gösterip satıyorlar. Bizim arazilerimizi bize vermek zorundalar. Biz köylüler olarak bunun peşini bırakmayacağız. Yasal zeminde hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bize destek olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

KONUT İHTİYACI YOK


Mağdur olan köylülerin avukatı Mehmet Şevket Öztürk de “Mağdur olan birçok kişi var. Mağdurlarımızla birlikte buradayız. Bu kişiler sizin yapmış olduğunuz üretim devrimi kurultayına destek vermek ve kendi sorunlarına çözüm bulmak için buradalar. Geldiler, çünkü bu kişiler 40- 50 yıldır annelerinden babalarından kalan bu alanları ihya ederek bu zeytinliklere baktılar, yetiştirdiler. Yarın ne olacağını bilmiyorlar. Bu zeytinlikler bugün kesilmedi ama yakında kesilebilir. 1000 hektarlık alanda yıllardır zeytin üretimine devam eden köylülerimiz, ecrimisillerini ödemelerine rağmen hazine bu alanı konut ihtiyacı olmadığı halde TOKİ’ye devretti. Zeytincilik yasasına aykırı bu durum köylülerimizin geçim kaynağı olan zeytin üretimine ket vurmaktadır. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir” dedi.

 

40 yıllık zeytin ağaçlarının tehlike altında olduğunu belirten Öztürk, “Burada bir mağduriyet var. Bu mağduriyetin duyurulması lazım. Bu insanların bir sese ihtiyacı var. Bu sesi siz duyuracaksınız, bu köylülerin sizlerin desteğine ihtiyaçları var. Sizlerden destek bekliyoruz. Sizlerin önemli işler yapacağınıza inanıyoruz.

 

Herkes adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu tarzda bir kurultayı bu ilçede yapan ilk ve tek parti Vatan Partisi oldu. Sizlerin de bu süreçte bizlere ve üreticilerimize destek olacağınıza şüphem yok” dedi.

 

Vatan Partisi Muğla İl Başkanı Av. Emre Aykın da konuşmasında, 1980 sonrası üreticinin bu ülkenin sırtında kambur ilan edildiğini belirterek, yıkım sürecini şöyle özetledi: “Çiftçiye ucuz mazot veriyorsun, destekler veriyorsun denilerek üreticimiz bu ülkenin sırtında kambur ilan edildi. ‘Ürünleri dışarıdan alalım, Türkiye üretmesin, ‘dışa bağımlı olsun’ istediler. Türkiye'yi bu düzene sokanlar, faizciden yana, sıcak para komisyoncusundan yana, dolar, borsa vurguncusundan yana. Türkiye'nin son 40 yılda yaşadığı olay budur.”

 

 

KÖPRÜ OLMAYA GELDİK


“Tohumumuza, toprağımıza sahip çıkacağız” diyen Aykın, şartların zorlaşabileceğini ama tohumumuzu terk etmeyerek, üretmeye devam edilmesi gerektiğini belirtti. Siyasi partilerin toplum ile devlet arasında köprü olduğunu da söyleyen Aykın, “Biz buraya Köyceğiz halkı ile devlet arasındaki köprü olmaya geldik. Tohum bu ülkenin geleceğidir, tohum, tarımın sermayesidir. Şimdi ülkeyi inşaat sektörü ile kalkındırıp o balon olan ekonomiyi ayakta tutma derdine girdiler ve her yer beton oldu. Türkiye’nin her yerinde TOKİ projeleri ile köylünün emek verdiği ağaçları köylüye sormadan kestiler. Aynı sorun Köyceğiz’de de yaşanıyor. Son 3 yılda 542 hazine arazisi ihale ile satıldı. Köyceğiz’deki zeytinlik alanlarda bunu doğrudan yapmadılar. O nedenle muvazaa ile TOKİ’ye devir yöntemi ile kanunu dolandılar ve zeytin kadar ucuz konut arzı da kamu yararı oluşturuyor dediler. Burada üstün kamu yararı, maden ile karşı karşıya kalındığında da olacağı üzere zeytinden yana.’’ dedi.

 

Ekonomik işgale karşı kurtuluş savaşı başlattıklarını ifade eden Aykın, şöyle devam etti: “Köyceğiz’de TOKİ ihtiyacı gözükmüyor özellikle de zeytinlikler kesilemez. Açıkça söylüyorum ki vatana ihanettir. Çünkü köylü kalkınırsa ülkemiz kalkınır. Vatan Partisi burada bu yıkımın karşısında duracak kuvvettir. Bu hukuki sürecin takipçisi ve destekçisi olacağız. Zeytin, kanun düzenlemesi ile korunan ilk ve tek ağaç olup MÖ 6.000 yılından bu yana tarımsal tarihi bir değerdir. Bunun farkında olan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, 1939’da zeytini koruyan yasanın yürürlüğüne öncülük etmiştir.

 

Zeytinin korunması üstün kamu yararı oluşturduğu için konut yatırımı ya da madencilik gibi unsurlar ile bertaraf edilemez. Üretim devrimi programında, ülkemizde öz kaynakların kullanımı konusunda öncelikle çiftçiyi gözeten bir plan ve denge kurulacaktır. Çiftçimiz üretsin, Türkiye gelişsin ve kalkınsın. Üreticileri baş tacı yapacağız. Bu üretimi örgütlemek ve ülkemizi bu ekonomik dar boğazdan üretim devrimi programıyla çıkarabilmek için üretenlerin mili hükümetini kurana kadar durmayacağız. Bu mücadelede herkesi Vatan Partisine üye olmaya davet ediyorum’’ dedi.