Hakan Topkurulu: Kamusuz olmaz!

Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanımız Hakan Topkurulu, Orta Vadeli Programı değerlendirdi

Tarih:

Vatan Partisi Ekonomi Politikaları Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, her yıl önümüzdeki 3 yılın öngörülerini belirlediği Orta Vadeli Program’ın, Hükümetin işsizliğe çare bulma ve halkın refahını artırma noktasında aczinin bir ifadesi olduğunu söyledi.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki 3 yılın öngörülerinin belirlendiği ve her yıl hazırlanan Orta Vadeli Program'ı (OVP) önceki gün resmi gazetede yayınlamıştı.

 
 

‘GÖSTERMELİK OLARAK YAPILIYOR’


Bir açıklamayla Program’ı değerlendiren Topkurulu, “Hükümetin her yıl yenileyerek ciddiyetle ele aldığı gelecek 3 yılın planlandığı bir uygulama. Ancak yapılan bu planlama, her yıl olduğu gibi bu yıl da sanki uygulanmamak ve hedefler tutturulmamak üzere yapılmış bir plan olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılı ve sonraki 2021 yılı için pandemi dolayısı ile hedeflerin şaşması, tutmaması normal. Ancak daha önceki yıllardan edindiğimiz izlenim, verilen hedefler maalesef tutmuyor.” dedi.

 

İşsizliğin çift hanelerin altına indirilemediğini vurgulayan Topkurulu, açıklamasında şu satırlara yer verdi: “Sayın Nebati 2. 7 milyon kişiye iş olanağı yaratacağız, diyor. Ancak halen işsiz olan 4 milyon insanımıza nasıl iş bulunacağını bir türlü açıklayamıyor. Her yıl işgücüne katılan insanlarla işsizlik, özellikle genç işsizlik sürekli artıyor. Hükümet, enflasyonu düşürmek, ihracatı artırmak , büyümek vb gibi bir sürü olumlu gösterge sıralıyor, ancak biz bu hedefleri neden oluşturuyoruz, işsizlik azalsın, refah artsın diye. İşsizlik azalmıyor, refah artmıyor.

 

“Bunların sebebi açık; hükümet ‘serbest piyasa ekonomi’ modelini benimsediğini sürekli öne sürerek aslında çaresizliğini de anlatıyor. Kamu gücünü kullanmak konusunda aciz. 3 yıllık OVP ve 5 yıllık kalkınma planları, göstermelik olarak yapılıyor.”

 
 

‘DEVLET EKONOMİYE LOKOMOTİF OLARAK KATILMALI’


Türkiye'nin çıkış yolunun “Tasarruf, Yatırım, Üretim, İstihdam” olduğunu belirten Topkurulu, şöyle sürdürdü: “Bu hedefe, devletin ekonomiye müdahil ve lokomotif olarak katıldığı bir model ile gerçekleştirebiliriz. Hem işsizliği bitirir hem de refahı çoğaltırız. Üretim Devrimi Modeli; planlamacı, ithal ikameci ve kamucu olarak ekonomiye yön verecektir. Kontrollü kambiyo rejimi uygulanarak Türkiye'nin enerjisi boşa harcanmayacak, sıcak paracıların sermaye giriş ve çıkışı serbestçe yapması önlenerek ekonomimizde dalgalanmanın ve belirsizliğin önü kesilecektir. Bu aynı zamanda iş insanlarımıza güven vererek, yatırımlarını, önlerini görerek yapmalarına ortam sağlayacaktır.”

 

 

‘MUSTAFA KEMAL UYGULADI BUGÜN BİZ YAPARIZ’


Türkiye’nin 1929 buhranında, tüm dünya işsizlik ve yoksullukla kıvranırken, dünyanın büyüyen ve refahı artan 2 ülkesinden biri olduğunu hatırlatan Vatan Partisi Ekonomi Politikaları Bürosu Başkanı, “Bu gelişmenin tek nedeni vardı. Mustafa Kemal ve arkadaşları 1930 yılından itibaren ekonomik çıkışı ‘Devletçilik’ ilkesinin uygulanmasında bulmuşlardı.” dedi. Türkiye'nin 2000'li yıllarında vahşice özelleştirilen bu kurumlarının, yıllarca Türkiye'nin istihdam ve kalkınmada önünü açan işletmeleri olduğunu vurgulayan Topkurulu, açıklamasında şu satırlara yer verdi: “Türkiye tekrar işsizlik sorununu halletmek ve refahını artırmak için tekrar devlet yatırımlarının başladığı döneme girmek zorundadır. Tıpkı 1930'larda olduğu gibi, Atlantik sisteminin çöküş sürecinde de ayağa kalkmak için ‘devletçilik’ ilkesi tekrar uygulanmak zorundadır. Bunu da ancak Vatan Partisinin ortak olduğu ‘Milli İktidar’ başarabilir. Önümüzdeki seçimler Türkiye'nin bu seçeneği tekrar tercih edeceği seçimler olacaktır.”

 

Hükümetin ABD'den gelen tehditlere boyun eğmesini de eleştiren Hakan Topkurulu “Türkiye Asya'da yerini alarak ekonomik zorlukların üstesinden gelebilir. Asya güçlerinin artık Atlantik'in blöflerine pabuç bırakmasına gerek yok. Vatan Partisi’nin de ortak olduğu milli hükümette; üreticilerin baş tacı olduğu başı dik bir Türkiye yaratacağız.” dedi.