Doğu Perinçek: İsyancı grupları Suriye'nin meşru temsilcisi saymak cinayettir

Genel Başkanımız Dr. Doğu Perinçek, Suriye gündemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Tarih:

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 10 Eylül 2021 Cuma günü Ulusal Kanal’da Halil Nebiler’in sunduğu Teferruat programında Suriye gündemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Komisyonu Başkanlığı Annas Abdeh ve Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahaman Mustafa ile görüşmesinden sonra yaptığı “Suriye halkının meşru temsilcisi olan Koalisyon’a ve Geçici Hükümet’e desteğimiz tam” açıklamasını değerlendirdi. 

 

Perinçek, “Dışişleri Bakanının, isyancı gruplara ‘Suriye'nin meşru temsilcisi’ demesi bir faciadır. Türkiye'nin güvenliğine ve ekonomisine karşı bir cinayettir. Beşar Esad'ı tanımamak PKK'yla mücadeleyi ve Doğu Akdeniz'deki egemenliğimizi zaafa uğratmak, göçmen sorununu çözümsüz kılmaktır. Bu durum Tayyip Erdoğan yönetiminin son zamanlardaki en şiddetli bocalamasıdır.” dedi.

 

“Bütün dünyanın kabul ettiği Suriye hükümeti var o da Beşar Esad hükümetidir” diyen Perinçek, “Daha iki gün önce Suriye ile PKK konusunda görüşlerimiz örtüşüyor dediler. Bu tarihi bir olaydı, yeni bir ufuk açılıyordu Türkiye’nin önünde. Fakat hemen bir iki gün sonra bu sefer de Suriye’deki muhalif diye anılan güçleri meşru hükümet olarak kabul etti. Ya bu vahim bir tavır. Birleşmiş Milletlerin de bütün dünyanın da kabul ettiği bir tek Suriye hükümeti var, o da Beşar Esad hükümeti. Türkiye bütün sorunları onunla çözebilir. Onunla PKK’yı bitirebilir. Burada yalnız Suriye hükümetini değil, Çin’i de, İran’ı da, Rusya’yı da yani Türkiye’nin beraber olmak durumunda olduğu bütün dünyayı karşısına alan, karşıya iten bir tavır.” dedi.

 

 

“PKK’YI SURİYE İLE BİTİREBİLİRİZ ONDAN DA VAZGEÇİYORUZ”

 

Dışişleri Bakanı’nın açıklamasının iki bakımdan tehlikeli olduğunu dile getiren Perinçek, " Birincisi bizim Güneydeki sınırlarımızın ötesinde PKK’yı bitirmek gibi bir hedefimiz var. Bunu dediğiniz an ben ‘PKK’yı bitirmeyeceğim’  çizgisine girmiş oluyorsunuz. İkincisi Doğu Akdeniz. Doğu Akdeniz’e Türkiye’den başka çok uzun sınırı olan Suriye var, Mısır var Libya var. Biz bu süreçte Suriye ile aynı zamanda Doğu Akdeniz’de bir münhasır ekonomik bölge anlaşması yapabiliriz, deniz yetki alanları anlaşması yapabiliriz. Aynı Libya ile yaptığımız gibi ve Doğu Akdeniz’de olayı bitiririz. Zaten Yunanistan, Amerika ve İsrail çok büyük bir telaş halinde Doğu Akdeniz’de. En son Türkiye-Mısır ilişkilerinin gelişmesinden çok korktular ve bir de Suriye ile -en yakın deniz kıyı komşumuz- anlaşma yaptığımız zaman, ki aramızda en ufak bir problem yok,  o zaman Doğu Akdeniz sorununu bitiririz. PKK’yı Suriye ile birlikte bitirebiliriz ondan da vazgeçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

HANİ İSRAİL’E KARŞIYDINIZ

 

“Bu kararla Filistin’den vazgeçmiş oluyoruz” diyen Vatan Partisi Genel Başkanı, “Filistinlilere Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Sayın Dışişleri Bakanı bu tavırları nasıl anlatacak? İsrail’in hedefinde Filistin’den sonra birinci olarak Suriye var. En çok düşmanlığı Suriye’ye karşı yapıyorlar. Suriye’ye zaman zaman hava harekatları ve kara harekatları düzenliyorlar. Hani İsrail’e karşıydı Tayyip Erdoğan yönetimi? Burada da çok derin bir bocalama içine girmiş durumdalar. İsrail onları şu anda alkışlıyor, bunu görmemiz lazım. Türkiye'nin geleceği bakımından, güvenliği açısından, ekonomik gelişmesi açısından, güvenlik bağlamında PKK’yı bitirmek açısından çok tarihi bir fırsata tekme vurmuş oluyor Türkiye hükümeti yani Tayyip Erdoğan yönetimi. Bu anlayışlarla bu politikayla Tayyip Erdoğan yönetimi Türkiye’yi yönetemez. Böyle Türkiye yönetilemez. Türkiye'nin böyle bir yönetimi sırtında taşıma lüksü olmadığını buradan çok açık söyleyeyim.” dedi.

 

 

BU TAVIRA EN ÇOK ALKIŞI İSRAİL’DEN ALDILAR

 

Vatan Partisi’nin Suriye konusunda çok kararlı bir tavır aldığını söyleyen Perinçek, “Suriye dostluğunu hem güvenlik hem ekonomik gelişimimiz açısından aynı zamanda Rusya ile İran ile ve Çin ile ilişkilerimiz açısından son derece önemli görüyoruz. Suriye’de muhalif güçler diye bir takım grupları hükümet olarak kabul etmek hiç gerçekçi değil. Bunun hesabını Tayyip Erdoğan hükümeti hiçbir zaman veremeyecektir.  Üç sene, dört sene sonra da hiçbir şekilde bu yapılan yanlışların izahı olmayacaktır. Mantıkla akılla bağdaşmayan bir tavrın içine girmiş durumdalar. Doğu Akdeniz’i vurguladım, o da çok önemli, Filistin’e de ihanet bu tavır. İsrail şu anda bayram yapıyor. Bu açıklamaya en çok alkışı oradan aldılar. Utanılacak bir durum ve en önemlisi de Türkiye bu çizgide yönetilemeyecektir.” ifadelerini kullandı.

 

 

“TAYYİP ERDOĞAN  AMERİKA’YA ‘BENİ YIKABİLİRSİN’ DİYOR”

 

Hükümetin yaptığı tür açıklamaların ve tavırların Biden planlarına yaradığını dile getiren Perinçek, “Bu yanlışlar Tayyip Erdoğan hükümetine karşı büyük bir güvensizlik yaratıyor.  Bunlar Biden tayfasına ve Biden’ın planlarına yarıyor. Tayyip Erdoğan’ı yıkmak isteyenler bu hataları görerek ‘oh biz bu hedefimize çok kolay ulaşabileceğiniz’ diyorlar. Tayyip Erdoğan’ı yıkmak isteyen bir Amerika Birleşik Devletleri var. Erdoğan bu siyasetlerle acaba Amerika’ya şirin görünmeye çalışıyor? Ama şirin görünmüyor ‘gel beni vur ‘diyor, ‘Amerika’ya beni yıkabilirsin’ diyor. Amerika kuvvetlerine, Türkiye’deki Biden planının sahiplerine çok büyük bir imkan tanımış oluyor.” dedi.

 

Suriye’nin, ABD’ye karşı kahramanca savaştığını hatırlatan Perinçek, “Suriye, ABD’nin 2010 yılından beri yaptırım komplolarına, iç savaş kışkırtmalarına ve bütün gücüyle yüklenmesine karşı direnç gösterdi. Sayın Beşar Esad, Suriye Ordusu ve Suriye Arap Milleti kahramanca savaştı. Çok büyük bir başarı kazandı. İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan ile Suriye İstihbaratının başında olanlar arasında görüşmeler yapıldığına dair bazı haberler çıkarken, arkasından birdenbire farklı bir şey çıktı. Ben de şaşırdım. Hatta bazı soru işaretleri belirdi, yoksa o istihbarat teşkilatları arasında görüşmelerde bazı sorunlar mı çıktı diye. Dış politika böyle yürütülmez. Böyle bir dış politikayı biz Vatan Partisi olarak hiçbir şekilde onaylamıyoruz ve  AK Parti’nin burada kendisini çektiğini görüyoruz. Yani AK Parti hükümetini yıkmak isteyen güçlere çok büyük imkanlar sağladığını, şans tanıdığını görüyoruz. Şimdi Biden tayfası bayram yapmakta, AK Parti’nin bu boş zamanlarını değerlendiriyor. Amerika da yine yönetimini devirmek istiyor. Hangi akılla bu açıklama yapıldı?” diye konuştu.

 

 

VATAN PARTİSİ VAR 

 

Türkiye’nin büyük çözümler üretecek birikime sahip olduğunu vurgulayan Vatan Partisi Genel Başkanı “Türkiye Büyük. Türkiye büyük bir imparatorluk içinden geliyor ve Türkiye’nin devrimci mirası vardır. Onun için evet bu yanlışları hükümeti yapıyor, yanlışın ötesinde hatta ama Türkiye’nin o hatalara mahkum olmayacağını biliyoruz. Türkiye Büyük çözümler üretecek birikime sahiptir. Onun için Türkiye bunun ötesine geçecek. Vatan Partisi de zaten bunun için var.” dedi.