"Avrasyacılığın kilit ismi: Perinçek"

Al Monitor gazetesi, Avrasyacılığın giderek güç kazandığı ve hareketin merkezinde Vatan Partisi’nin olduğu dile getirdi.

Tarih:

Türkiye’nin Atlantik ile yaşadığı kriz Ankara’da tartışmaları tetikledi. Al Monitor’da yayınlanan makalede Avrasyacılığın giderek güç kazandığı ve hareketin merkezinde Vatan Partisi’nin olduğu dile getirildi.

 

ABD destekli FETÖ’cü darbe girişiminin ertesinde Atlantik ve Türkiye arasında yaşanan kriz alternatif yol arayışını beraberinde getirdi. Al Monitor’da yayınlanan makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğrudan ulaşma şansı olan kimi kişilerin Avrasya temelli bir politika için lobi faaliyeti yürüttüğü savunuldu.

 

Rusya ile ticaret yapan işadamları ile birlikte Erdoğan’a yakın danışmanların Avrasyacılığı benimsediği dile getirilen makalede hareketin kilit ismi olarak Doğu Perinçek gösterildi. Al Monitor’un ulaştığı Ankara kaynakları Rusya ve Suriye olan ilişkilerin düzelmesinde Perinçek önderliğindeki Vatan Partisi’nin rolüne dikkat çekerken, kaynaklar Vatan Partisi heyetinin Türk Dışişleri’nde sunum yaptığını da açıkladı. Mustafa Akyol tarafından kaleme alınan makalede şu ifadelere yer verildi:

 

“Avrasyacılık elbette Türkiye politikasında yeni bir konspet değil. Ordudaki şahin unsurlarla bağlantılı olan bir grup laik milliyetçinin AB üyelik sürecine karşı Rusya ve Çin ile yakınlaşmayı öngörmesiyle 2000’li yılların başında popüler hale geldi. Hareketin kilit ismi olan ve Türkiye’de Maoizm’in temsilcisi olarak bilinen Doğu Perinçek, 2008 yılında sözde Erdoğan’ın’ AKP’sine karşı askeri darbe yapma iddiası ile tutuklanmıştı. Bugün, her nasıl masa tersine çevrildi ve Batı karşıtlığında and içen Erdoğan düşmanları şimdi yeni arkadaşlar arasında. Bu nedenle adı Ergenekon davasıyla çıkan Perinçek ve Vatan Partisi Avrasyacı, hareketin kilit unsuru ya da kimilerinin deyimiyle ‘Rusçu lobi’ olarak anılıyor.

 

Al Monitor’un Ankara’daki kaynaklarının doğruladığı üzere Perinçek ile takımı Rus uçağının düşürülmesinin tetiklediği krizin ardından Türk-Rus bağlarının onarılmasında ve Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad rejimiyle dolaylı diyalog kurulmasında etkili oldu. Perinçek ayrıca, hükümet çevrelerine ‘Putin’in Rasputin’i’ olarak adlandırılan Rus entelektüel Alexandar Dugin’i tanıttı. Kaynaklar Al Monitor’a “Perinçek yanlısı aktörler Gülencilerin yargıdan temizlenmesinde aktif olarak yer alırken Perinçek ekibi çeşitli konularda Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda brifing veriyor” diye konuştu”

 

 

‘BATICILIK BELİRSİZ’

 

Perşembe günü yayımlanan makalenin devamında ABD Başkanı seçilen Trump’ın Ankara kulislerinde beklenildiğine ve Erdoğan’ın eskisinden fazla pragmatist biçimde masada tüm seçenekleri hazır tuttuğuna dikkat çekildi.

 

“Bir başka deyişle, Türkiye’nin neredeyse iki asır önce yaşadığı “Batı yönelimi” her zamankinden daha belirsiz görünüyor” ifadelerine yer verilen makale gerekli önlemler alınmazsa Türkiye’nin yeni bir Rusya olabileceği öngörüsüyle son buldu.