Av. Mehmet Cengiz: Avrupa’nın kayyum kararı içişlerimize müdahaledir

Merkez Yürütme Kurulu Üyemiz Av. Mehmet Cengiz, AYBYK’nın kararını değerlendirdi

Tarih:

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK), teröre yardım ve yataklık yapan HDP’li belediye başkanlarının görevden alınmasını ‘ciddi ihlal’ ve ‘demokratik işleyişin önünde engel’ olarak tanımladı. Avukat Mehmet Cengiz, AYBYK’nın kararını “Türkiye’nin Anayasal yönetimine ve iç işleyişine ölçüsüz bir müdahale girişimi” olarak değerlendirdi.

 

Avrupa Konseyi’ne bağlı AYBYK, terör örgütü PKK’ya yardım ve yataklık yapan HDP’li belediyelere kayyum atanması uygulamasıyla ilgili ‘denetim raporu’ yayınladı. Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye çağrı yapmasını talep eden tavsiye kararında ‘terörizm kavramının geniş çerçevede yorumlandığı’, ‘demokratik bir toplumda bu alanda alınacak güvenlik önlemlerin sadece halkı koruma amaçlı olması gerektiği’ öne sürüldü. 21 karşı, 6 çekimser, 100 kabul oyuyla geçen rapor ve tavsiye kararı, Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na dayandırıldı. 

 

Vatan Partisi MYK Üyesi Avukat Mehmet Cengiz, Avrupa’nın topyekûn kurum ve kuruluşlarıyla Türkiye’ye karşı olan tavrını ‘teröre destek’ olarak yorumladı.

 

 

ÖZERKLİK ŞARTINDAKİ  İMZAMIZI GERİ ÇEKELİM


Mehmet Cengiz, AYBYK’nın kararının tavsiye kararı olsa da Türkiye’nin iç işlerine müdahale niteliği taşıdığını bildirdi. Cengiz, “Türkiye, bunu imzalarken 7 maddeye çekince koymuş olup, bu maddeler Türkiye’yi bağlamaz.” dedi.

 

Kararın dayanağının ‘Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ olmasına özellikle dikkat çeken Cengiz, “Bu imzalanırken ve onaylanırken, Vatan Partisi olarak uyarılarda bulunmuş, bunun Türkiye’nin iç işlerine, teröre karşı mücadelesine, emperyalist müdahalelere olanak verebileceğini belirtmiştik.” diye hatırlattı. Avukat Mehmet Cengiz şöyle konuştu:

 

“Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin bu kararı, Türkiye’nin Anayasal yönetimine ve iç işleyişine ölçüsüz bir müdahale girişimidir. Terör örgütleri ile bağlantısı bulunduğu saptanan belediye başkanlarının azledilmesiyle ‘terörizm kavramının geniş çerçevede yorumlandığını’ söyleyerek, teröre destek verilmektedir. Hatta bununla da yetinilmemekte, yerel yönetimlerle ilgili Anayasal düzenlememizin değiştirilmesi, valilerin yetkilerinin kısıtlanması istenmektedir. Buna verilecek en doğru cevap, Özerklik Şartı’ndaki imzamızı geri çekmektir. Nitekim gelişmeler, Vatan Partisi’nin tespitlerini doğrulamıştır. Yaşanan süreç, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki imzanın geri çekilmesini zorunlu kılmaktadır. Hükümeti göreve çağırıyoruz.”