Ankara İl Örgütümüzden Almanya'ya Uyarı

Ankara İl Başkanlığımız, Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği önünde de bir eylem yaptı.

Tarih:

Ankara İl Başkanlığımız, Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği önünde de bir eylem yaparak ‘sözde Ermeni soykırımını tanıma’ girişiminin Türk-Alman dostluğuna zarar vereceği uyarısında bulundu.

 

Ankara İl örgütümüz, “sözde Ermeni soykırımını tanıma” girişimiyle ilgili Almanya Parlamentosunu Almanya Büyükelçiliği önünden uyardı. Alman Meclisi’nin ve hiçbir parlamentonun böyle bir karar alamayacağını söyleyen Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Prof. Dr. Ercan Enç, böyle bir kararın Türk-Alman dostluğuna zarar vereceğini belirtti.

 

Almanya Meclisi’nin 2 Haziran’da gündemine alacağı “Ermeni Soykırımı Tasarı- sına” karşı Almanya Büyükelçiliği önünde bir araya gelen Vatan Partisi üyeleri, “Alman Meclisi tasarıyı geri çek”, “Yetkili değilsin Alman Meclisi”, “Soykırım yapmadık vatan savunduk”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarıyla tepkilerini gösterdi.

 

‘ALMAN PARLAMENTOSUNUN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK’

 

Ankara İl Başkanımız Ercan Enç burada yaptığı açıklamada, “Alman Federal Meclisi 2 Haziran 2016 tarihli gündeminde bulunan sözde ‘Ermeni Soykırımını’ tanıma tasarısını karara bağlayamaz. Böyle bir yetkisi bulunmamaktadır” dedi.

 

Alman mahkemeleri dahil Almanya’nın hiçbir yasama, yürütme ve yargı kurumunun 1915 olayları konusunda soykırım yapıldığında dahil karar veremeyeceğini vurgulayan Enç, “Bu yetkisizlik kararı bizim ileri sürdüğümüz bir iddia değildir. AİHM ikinci dairesinin ve keza AİHM Büyük Dairesinin 15 Ekim 2015 günü açıkladığı Perinçek- İsviçre Davası kararına göre Soykırım BM 1948 Sözleşmesine göre bir suç tanımıdır. 1948 sözleşmesine göre soykırım suçunun varlığına ancak eylemin yapıldığı ülkenin yetkili ceza mahkemesi veya Uluslararası Ceza Mahkemesi karar verebilir. Dolaysıyla Alman Meclisinin yetkisiz olduğu AİHM kararıdır ve bu karar Alman Meclisini de bağlamaktadır. İşte bu nedenle ‘Yetkisizsiniz’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘AİHM KARARINA UYUNUZ’

 

AİHM ve Lahey Adalet Divanı kararlarını bir kez daha hatırlatan Enç, “Bu nedenlerle diyoruz ki, yetkisiz olduğunuz bir konuda karar vermeyiniz. AİHM kararına uyunuz ve saygı duyunuz. Tarihsel Türk-Alman dostluğunu zedelemeyiniz. Türk düşmanlığını teşvik etmeyiniz. Ülkenizde ırkçılığın gelişmesine şans tanımayız” diye konuştu. Açıklamanın ardından Vatan Partisi Genel Baş- kanı Doğu Perinçek’in Alman Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Norbert Lammert’e yazdığı mektup Büyükelçiliğe teslim edildi.