AKP’nin “Kürt sorununa çözümü”;Amerika ile imzalanan gizli anlaşmada yazılı!

İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, 28 Ağustos 2009 günü Trabzon'da bir basın toplantısı yaparak "AKP’nin açılmını" değerlendirdi. Gültekin'in açıklaması şöyle;
Recep Tayyip Erdoğan dün “ulusa sesleniş” konuşmasını yaptı. Neredeyse iki ...

Tarih:

İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin, 28 Ağustos 2009 günü Trabzon'da bir basın toplantısı yaparak "AKP’nin açılmını" değerlendirdi. Gültekin'in açıklaması şöyle;
Recep Tayyip Erdoğan dün “ulusa sesleniş” konuşmasını yaptı. Neredeyse iki aydır, konu ile ilgili tek bir cümle sarf etmeden milletin Kürt açılımını tartışmasını isteyen Tayyip Erdoğan, bu konuşmasında da gene düşündüğü çözüm ile ilgili tek bir sözcük etmedi.
Böylece bir kez daha kanıtlanmıştır ki AKP’nin Kürt sorumunun çözümüne ilişkin kendisine ait olan bir görüşü yoktur. AKP marifetiyle gündemimizi işgal eden, Amerikanın görüşleridir. Amerikanın çözümüdür.
AKP dolaylı yollardan Amerikanın dayattığı çözümü tartıştırmakta, tepkileri ölçmekte ve bunun sonunda bugün için hangi adımı atacağını belirlemek istemektedir.
Gerçekte ise AKP; işbaşına geldiği günden bu yana, 3 Nisan 2003 günü Ankara’da Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Abdullah Gül arasında imzalanan 2 sayfa 9 maddelik gizli anlaşmada Kürt sorunu ile ilgili olarak yazılan maddeleri uygulamaktadır. Şimdi bütün yapılan, bu anlaşmanın ilgili maddelerinde yazılanların tam olarak gerçekleştirilmek istenmesinden ibarettir.
Bilindiği üzere söz konusu gizli anlaşmanın varlığı bizzat Abdullah Gül tarafından 24 Mayıs 2003 günü Vatan gazetesinden Sedat Sertoğlu ile yapılan röportajda itiraf edilmişti.
Söz konusu gizli anlaşmada Kürt sorununa çözüm için ABD ile AKP’nin üzerinde anlaşmaya vardığı maddelerden bazıları özetle şöyledir:

ABD İLE YAPILAN GİZLİ ANLAŞMADA KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM
“Irak’ın kuzeyinde kurulan kukla devlet Türkiye tarafından resmen tanınacak: Türk devletinin kukla devletin kuruluşunu “savaş nedeni” sayan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi ve bu yöndeki politika ve kararları kaldırılacak.
“PKK/KADEK elemanlarına geniş kapsamlı af: Abdullah Öcalan ve diğer dört lideri dışında bütün PKK/KADEK yönetici ve elemanlarına geniş kapsamlı af çıkarılacak.
PKK/KADEK yasallaştırılacak: Etnik grupların yasal siyasete katılmaları önündeki bütün yasal kısıtlamalar ve engeller kaldırılacak. Af yasasıyla bağlantılı olarak PKK/KADEK’e yasal siyaset düzleminde yer alma olanağı sağlanacak, hapiste veya dağda bulunan yöneticilerin siyasal mücadeleye katılmaları için gerekli hukukî ve siyasal önlemler alınacak ve uygulanacak.
“Belediyelere özerklik: Kamu Reformu Yasası ve yeni Yerel Yönetim Yasaları hızla çıkartılarak, Türkiye’deki Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı şehir ve kasabaların belediyelerinin özerkleşmesi süreci kararlı olarak yürütülecek.
“Dört yılda aşamalı olarak federasyona geçiş: Türkiye, dört yıl içinde uygulanacak bir planla, üniter devlet yapısını terk ederek, federasyona geçecek.”

GİZLİ ANLAŞMA UYGULANDI
Bu anlaşmada yazılı maddelerden bazılar,ı aradan geçen yedi yıl içinde tamamen uygulanmıştır.
Türk askeri Irak’ın kuzeyinden çekilmiştir. Sınır ötesi askeri harekât esas olarak yapılmamıştır. Birleşmiş Milletler ikiz ihanet yasaları kabul edilerek ve Avrupa Birliği’nin Bölge Kalkınma Ajansları gibi dayatmalarına boyun eğilerek yerel yönetimlerle ilgili yasalar Amerika’nın istediği şekilde düzenlenmiştir. Kıbrıs’ta Denktaş devre dışı bırakılmış Annan planı kabul edilmiştir.
AKP, Ermenistan’la ilişkileri ABD’nin istediği şekilde düzenlemek için adeta çırpınmış, Abdullah Gül, “önümüzde tarihi bir fırsat var” diyerek Erivan’a Ermeni yönetiminin ayağına kadar gitmiştir.

GİZLİ ANLAŞMANIN SON ADIMLARI ATILIYOR
Şimdi ise hem ABD, hem de AKP; gizli anlaşmanın Kürt sorunu ile ilgili henüz tam olarak uygulanmamış olan hükümlerini uygulamak için harekete geçmişlerdir ve aceleleri vardır.
Amerika 2011 yılında askerlerini Irak’tan çekecektir. Ve bu ülkenin kuzeyinde kurduğu kukla devleti güvenceye almak istemektedir. Bu güvencenin nasıl olacağı söz konusu gizli anlaşmada yazılıdır.
AKP ise ABD’ye mecbur ve mahkûmdur. İktidarını ve varlığını ABD’ye borçludur. AKP, gizli anlaşma hükümlerini, Türkiye’nin milli güçlerinin muhalefetinden dolayı bugüne kadar tam olarak uygulayamamıştır.
Bu engelin ortadan kaldırılması için bilindiği üzere son iki yıl içinde Ergenekon tertibi sahneye konmuştur. Türk Ordusu, İşçi Partisi ve diğer milli güçlere karşı büyük bir psikolojik harekât ile fiili saldırı gerçekleştirilmiştir.
Öyle anlaşılıyor ki ABD ve AKP Tertibin hedefine ulaştığını ve artık son hamleyi yapmak için koşulların uygun olduğunu düşünmektedirler.
Bütün milletimizi, ülkemizin ve milletimizin varlığına yönelen bu tehdide karşı çıkmaya ve İşçi Partisi’nin Çözüm Programı etrafında birleşmeye çağırıyoruz.

EK:
Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell arasında imzalanan iki sayfa dokuz maddelik gizli anlaşma
(3 Nisan 2009)


1. Türk askeri Irak’ın kuzeyinden çekilecek: Irak’ın kuzeyinde bulunan bütün Türk birlikleri ve Türk ordusuna bağlı özel kuvvetler, dört ay içinde aşamalı olarak Türkiye sınırları içine çekilecek.
Sınır harekâtlarına son: Türk ordusu bundan böyle hangi gerekçeyle olursa olsun, sınır ötesi harekâtta bulunmayacak. PKK/KADEK’in Türkiye egemenlik alanı dışında takip ve bastırılması harekâtlarına da son verilecek.

2. PKK’ya askerî harekât için ABD’den izin: PKK/KADEK’e karşı Türkiye devletinin egemenlik alanı içinde yapılacak askerî harekâtlar için, ABD askerî makamlarına haber ve bilgi verilecek, izin alınacak.
Türkiye’ye ambargo ve askerî yaptırım tehdidi: Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK/KADEK’e karşı ABD askeri makamlarına bilgi vermeden ve izin almadan harekât yapacak olursa, ABD hükümeti, “Kürt halkına karşı şiddet kullanıldığı ve soykırım uygulandığı” çerçevesi içinde uyarıda bulunma hakkını kullanabilecek. Bu durumda ABD gerekli gördüğü ambargo ve silahlı müdahale gibi siyasal ve askerî yaptırımları saklı tutacak.

3. ABD’nin İran ve Ortadoğu harekâtlarına aktif destek ve katılım: Türkiye, ABD’nin İran’a ve diğer Ortadoğu ülkelerine karşı uygulayacağı sınırlı askerî harekâtlara, ABD’nin talep etmesi halinde şartsız olarak üs ve taşıma kolaylıkları sağlayacak, askerî birlik verecek. Türk birliklerinin üst komuta yetkisi, ABD komutanlığında olacak.
Türk ordusunun asker ve silah gücünde indirim: Türk ordusunun asker sayısı ve silah kuvveti, ABD’nin uygun bulduğu sayı ve kabiliyete indirilecek, özellikle tank ve ağır silahların miktarı düşürülecek, savaş uçağı sayısı sınırlanacak, bütün silah ve cephane bundan sonra ağırlıklı olarak kısa menzilli taktik savunma kavramına [Belgede konsept deniyor] göre ayarlanacak, Türkiye’de bulunan ABD ve NATO irtibat subaylarının görev alanları ve yetkileri genişletilecektir.

4. Irak’ın kuzeyinde kurulan kukla devlet Türkiye tarafından resmen tanınacak: Irak’ın kuzeyinde kurulmuş olan ve sözümona ‘Kürdistan’ adı verilen kukla devlet, resmen ilan edildikten sonra, Türkiye tarafından da resmen tanınacak. Türk devletinin kukla devletin kuruluşunu “savaş nedeni” sayan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi ve bu yöndeki politika ve kararları kaldırılacak.

5. PKK/KADEK elemanlarına geniş kapsamlı af: Abdullah Öcalan ve diğer dört lideri dışında bütün PKK/KADEK yönetici ve elemanlarına geniş kapsamlı af çıkarılacak.
PKK/KADEK yasallaştırılacak: Etnik grupların yasal siyasete katılmaları önündeki bütün yasal kısıtlamalar ve engeller kaldırılacak. Af yasasıyla bağlantılı olarak PKK/KADEK’e yasal siyaset düzleminde yer alma olanağı sağlanacak, hapiste veya dağda bulunan yöneticilerin siyasal mücadeleye katılmaları için gerekli hukukî ve siyasal önlemler alınacak ve uygulanacak.
6. Belediyelere özerklik: Kamu Reformu Yasası ve yeni Yerel Yönetim Yasaları hızla çıkartılarak, Türkiye’deki Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı şehir ve kasabaların belediyelerinin özerkleşmesi süreci kararlı olarak yürütülecek.
Dört yılda aşamalı olarak federasyona geçiş: Türkiye, dört yıl içinde uygulanacak bir planla, üniter devlet yapısını terkederek, federasyona geçecek.

7. Kıbrıs’ta Denktaş devredışı bırakılacak ve Annan Planı küçük değişikliklerle uygulanacak: KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “Arafat modeli” denen uygulamayla devre dışı bırakılarak, Kıbrıs’ta Annan Planı bazı küçük değişikliklerle hayata geçirilecek.

8. Ege’de Yunanistan’ın taleplerine esnek tutum: Ege kıta sahanlığı konusunda Türkiye, Yunan doktrinine daha esnek davranacak, Türk jetlerinin uçuş alanı daraltılacak, sık sık ortaya çıkan “it dalaşı” sorunu Yunanistan rahatsız edilmeden çözülecek.

9. Ermenistan’a yönelik kısıtlamaların kaldırılması: Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirilecek ve iyileştirilecek, sınır ticaretinde Ermeniler lehine düzenlemeler yapılacak, Ermenilerin Türkiye’ye gezilerindeki bazı kısıtlamalar kal