Soner Polat: "Türkiye, İran, Irak zirvesi yapılmalı"

Genel Başkan Yardımcımız Emekli Amiral Soner Polat, 25 Eylül'de yapılacak sözde 'Kürdistan' referandumuna karşı açıklamalarda bulundu.

Tarih:

İran ve Irak Merkezi Hükümeti Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin 25 Eylül’de yapılacağını açıkladığı bağımsızlık halkoylamasna sert tepkisini sürdürürken, AKP Hükümeti’nin olayın üstüne gitmemesi tepkiyle karşılandı.

 


TÜRKİYE, İRAN, IRAK ZİRVESİ YAPILMALI

 

Genel Başkan Yardımcımız Soner Polat, konuyla ilgili şunları söyledi: Irak’ta tehlikeli gelişmeler var. Barzani ABD ve İsrail desteği ile bağımszlık halk oylamasına hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı ve Dışişleri bağımszlık halk oylamasına karşı olduklarını açıklasalar da gösterilen tepki tehlikenin büyüklüğü ile orantılı değil. Hükümet Irak’la ilişkilerini Barzani üzerinden kurmuş durumda. Bu da ciddi sıkıntı yaratıyor. Şu anda bölgede kurulması planlanan 2. İsrail’e en kararlı duruşu İran ve Irak Merkezi Hükümeti gösteriyor. Biz Vatan Partisi olarak İran’a gittik. İranlı yetkililerle Irak’ın kuzeyinde yaşanan tehlikeyi konuştuk. İran yetkilileri bu konuda görüş birliği içinde. 2. İsrail devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini söylüyorlar.

 

Barzani’nin bağımsızlık süreci Türkiye’yi de böler. Bunu engellemeyen iktidarlar vebali altında kalır. Bölgede bağımsız bir devlet kurulmasını engellemek için vakit geçirmeden Türkiye, İran ve Irak zirvesi gerçekleştirilmeli ve ortak strateji belirlenmelidir. Olaya müdahale edilmelidir. Ortak tutum ABD ve İsrail’i de geriletecektir. Bunun dışında Türkiye yaşanacak olumsuz gelişmelere karşı Habur’un durumunu da masaya yatırmalı ve gerekli hazırlıklara başlamalıdır.